2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflama Hapları ve İlaçları
MAKALE #2107 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Aralık 2008 | 56,993 Okuyucu
ZAYIFLAMA HAPLARI NASIL KULLANILIR?


Zayiflamak için İlaç tedavisi Endokrin doktoru kontrolünde olmalıdır. Endokrin Doktoruna sormadan bu tür ilaçlara başlamak sakıncalıdır. İlaç seçiminde iştah durumu ve diğer etkenler göz önüne alınmakta ve doktorunuz tarafından size uygun olan ilaç verilmektedir. Bu nedenle bir Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.

Bu tür bir degerlendirme yapıilmadan piysada satilan ve Saglik Bakanlıgı onayi olmayan ilaçlarin veya besin desteklerinin kullanılması faydasizdir. Maalesef Bu tur destekler gelişigüzel kullanilmaktadir. Oysa altta yatan bir hormon bozuklugu ve genellikle insulin direnci ve tiroid bozuklugu devam ettigi icin biraz kilo verseniz bile tekrar alirsiniz. Bu nedenle ilk once kilo aldiran nedenlerin ve genellikle de hormon bozuklugunun saptanması ve tedavisi gerekir.


Kalp, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve gece uykuda nefes kesilmesi olan ikilolu kişilerde, diyet ve egzersizle birlikte hemen ilaç tedavisine Endokrin uzmanı tarafından başlanabilir.

İlaç tedavisiyle 3-6 ayda %10 ve daha fazla kilo kaybı sağlanmışsa, tekrar kilo almayı önlemek için ilaca devam etmek uygundur. Ne kadar uzun süre ilaç kullanılacağına, kişinin risk durumuna göre Endokrin doktoru karar verir.

Zayıflama ilaçlarının başarılı olması için mutlaka glisemik indeks (Gİ ) diyeti ve egzersizin birlikte yapılması gerekir. Diyet ve egzersiz yapmadan bu ilaçlarla zayıflamak mümkün değildir.

İlaç tedavisi ile ilk ayda 2 kilodan fazla veremeyenler, ilerde bu tedaviden fayda görmeyecek demektir, bu durumda aynı ilaca devam etmenin bir faydası yoktur. İlacı değiştirmek gerekir. Başka ilaçla da aynı başarısızlık yaşanırsa, bu hastaya ilaç tedavisi önerilmez.

İlaç tedavisi sırasında ilaçların yan etkileri yönünden ilacı alan kişinin yakından takip edilmesi gerekir.

Zayıflayacağım diye içeriği bilinmeyen ve klinik olarak test edilmemiş bitki ve sebze ilaçlarına, yosun haplarına veya bantlara iltifat etmeyiniz. Bu tür ilaçların zararları olabilir. İlaç kullanırken mutlaka Endokrin doktorunuza danışınız.

Hızlı kilo verirken altıncı ayda ve birinci yılda boy, ağırlık, vücut kitle indeksi, bel çevresi ölçülmeli ve ne kadar zayıflandığı takip edilmelidir. İlaç alanların daha sıkı takip edilmesi gerekebilir. Diyet yapan kişinin, altı ay-1 yıl içinde ağırlığının %10’nunu kaybetmesi, zayıflama programının iyi gittiğinin bir işaretidir. O zaman bu kiloyu muhafaza etme aşamasına girilir. Risk faktörleri devam ediyorsa yoğun kilo verme programına devam etmelidir.

Kilo verme çabası başarısızlıkla sonuçlanmışsa, bunun nedenlerini değerlendirmek gerekir. Kilo verememenin nedenleri genellikle şunlardır:
  • Fazla yemeye devam etmek
  • Hareketi yeterince artırmamak, devamlı oturmak
  • Psikolojik olayların araya girmesi
  • Ailede diğer kişilerin yardımcı olmaması ve sosyal baskılar
  • Depresyon, tıkınırcasına yeme nöbetleri (yeme davranış bozuklukları)
  • Tiroid hormon yetmezliği veya başka hormon bozukluğu olması
  • Yumurtalarda kist olması (Polikistik over hastalığı)
  • Kanda insülin hormonunun yüksekliği ve açlık ataklarının devamı
  • Erkeklerde kanda erkeklik hormonu testosteronun azlığı
  • Kanda kalsiyum, selenyum ve mağnezyum azlığı
  • Öğünleri atlamak
  • Yemekleri zamanında yememek
  • Az su içmek
  • Alkol kullanmaya devam etmek
Yukarıda belirtilen durumlardan birisi sizde varsa ona yönelik olarak ENDOKRIN UZMANI tarafından girişimde bulunmak gerekir. Fazla yemek yiyorsanız zayıflayamazsınız. Az yediğiniz halde hiç hareket etmiyorsanız yine problem var demektir. Hareket etmeden zayıflamak mümkün değildir. Psikolojik problemleriniz ve aşırı stres varsa başarısız olma olasılığı yüksektir. Bir psikolog veya psikiyatristten yardım almak ve gevşeme tekniklerini öğrenmek size yardımcı olabilir. Geceleri uyanıyor ve doğru buzdolabına gidip atıştırmalarda bulunuyorsanız kanınızda insülin hormonunda yükseklik olma olasılığı vardır. Bunun için uygun ilaçlar almanız ve diyetinizi ayarlamanız gerekir. Bu amaçla bir endokrinoloji uzmanına gitmeniz gerekir.

Kilo veremeyen kişilerin bir kısmında tiroid hormon yetmezliği olabilir. Tiroid hormon yetmezliği kilo vermede zorluk yaratabilir. Önceden tiroit bezi yetmezliği olanlarda (hipotiroidi veya Hashimoto hastalığı gibi) kullandıkları ilaçlar az geliyor olabilir. Bu ilaçların doz ayarlaması için endokrinoloji uzmanı bir doktora başvurmanız gerekir. Kadınlarda menopoz döneminde de kilo vermede bazı sıkıntılar olabilir. Menopozdaki kadınlarda doktorunuz sizin durumunuza göre diyet, ilaç ve egzersiz ayarlaması konusunda yardımcı olabilir. Polikistik over hastalığı olan kadınlarda da bu durum önceden bilinmiyorsa diyet tedavisiyle zayıflamada zorluklar olabilir. Erkeklerde erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonunun kanda az olması da kiloyu artırır ve şişmanlık yapar. Bu eksiklik tedavi ile düzelmez ise kilo vermek çok zordur.

Yukarıda anlattığım nedenler bize zayıflama diyeti veya programına başlamadan önce mutlaka bir endokrinoloji uzmanına muayene olmak için gitmeniz gerektiğini gösterir. Kilolu kişilerin çoğunda mutlaka hormon bozukluğu vardır. Herhangi bir hormon bozukluğunun bulunduğu bir durumda bu tetkik ve tedavileri yapmadan hemen diyete başlamak başarısızlıkla sonuçlanır.

Bu nedenle Endokrin uzmanına danışmadan gelişigüzel bitki ve sebze hapları veya zayiflama ilaçları kullanmayınız.


KAYNAK:
1. Prof Dr Metin Ozata, 99 Sayfada Kilo Yonetimi, ;İş bankası Yayınları, 2007
2. Prof Dr ÖMetin Özata, 99 Sayfada Sağlıklı Beslenme, İş bankası yayını, 2008
3. Prof Dr Metin Ozata, G.İ. Diyeti, Erko yayıncılık, 2007
4. http://www.kiloyonetimi.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflama Hapları ve İlaçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Doğum Kontrol Hapları Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Doğum Kontrol Hapları Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Doğum Kontrol Hapları ve Kanser Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Zayıflama Hapları ve İlaçları' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:54
Top