2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bipolar Bozukluk
MAKALE #2103 © Yazan Psk.Sena TUNÇ | Yayın Aralık 2008 | 11,585 Okuyucu
Bipolar I Bozukluk tipik olarak ergenlik dönemi sonrasında, 20 ‘li yaşlarda ve herhangi bir tip epizodla ( hecme ) başlayabilir. Hastaların % 20–30’ unda ilk epizod 21 yaşından önce, % 10’unda ise 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Çocukluk döneminde daha az izlenir ve tabloya disforik özellikler hakimdir. Ancak çocukluk çağında başlayan depresif epizodların, ilerideki yıllarda Bipolar hastalık riskini arttırdığı ileri sürülmektedir ( Weissman ve ark: 1996, s. 276 ).

Genç yaşlarda manik epizodlar daha sık izlenirken, ileri yaşlarda depresif epizodlar daha sık görülmektedir. Erken yaşta ( 18 yaş öncesi ) başlayan olgularda, genç yaşta ( 40 yaş sonrası ) başlayan olgulara göre; birinci derece akrabalarda bipolar öyküsü daha sıktır, daha fazla psikotik ve daha fazla karma epizod görülür, hastalık daha ağır seyreder, lityum korumasına daha az cevap verir ve yine bunlarda panik atak birlikteliğine daha sık rastlanır ( Işık: 2003, s. 487 ).

Özpoyraz ve Tamam ( 2004, s.1 )’a göre; Bipolar I Bozukluğun yaşam boyu yaygınlığı % 1 dolayındadır. Kadın ve erkek oranları eşittir. Başlama yaşı 6–50 arasında ortalama 30 yaş dolayındadır. Işık ( 2003 )’ a göre; erkeklerde ilk atak daha çok mani şeklinde olur, daha sık manik epizod geçirirler ve alkol / madde kötüye kullanımı öyküsü de daha sıktır. Kadınlar ise daha sık depresif epizod geçirirler ve gerek ilk epizod gerekse daha sonraki epizodların çoğu depresiftir. Ayrıca karma epizodlara da erkeklerden daha sık rastlanır. Ailesinde bipolar hastalık öyküsü olanlarda hastalığın ortaya çıkma riski artar, başlama yaşı daha erkendir ve prognoz daha da kötüdür. Hastaların % 28 inde epizodlar mevsimsel özellikler gösterir ve yine hastaların % 66’sında bir başka eksen I bozukluğu bulunmaktadır ( Işık: 2003, s.487 ).


BİPOLAR II BOZUKLUK ( İKİUÇLU-1 )

Bipolar Bozukluk, yakın zamana kadar nadir görülen, öforik uyarılma ve depresif gerilemeyle kendini belli eden, tanı konulması ve tedavisi kolay, farmakolojik tedavi ile sonlanımı iyi olan bir bozukluk olarak tanımlanmaktaydı. Bipolar Bozukluğun algınlanması son 10 yıl içinde dramatik olarak değişmiş, toplum içindeki yaygınlığı %5’i bulan, birçok durumu kapsadığı anlaşılmıştır. ( Maj, 2002 )

Yazıcı ( 1998 )’ya göre; Bipolar II Bozukluğun ana özelliği, en az bir Majör depresif epizod ile en az bir hipomanik epizodun varlığı, ama manik ya da karışık tip bir epizodun bulunmamasıdır.

Bipolar Bozukluklarda ilk dönemler genelde depresiftir. Goodwin ( 1990 ) ’ in Bipolar Bozukluk hastalarından oluşan örneklemde hastaların yaşadıkları ilk dönemlerin % 85’ inin depresif, % 12’sinin manik ve % 3’ünün de karma olduğu bulunmuştur.

A. En az bir Majördepresif epizodun ya da geçirilmiş epizod öyküsünün varlığı
B. En az bir hipomanik epizodun ya da geçirilmiş epizod öyküsünün varlığı
C. Manik ya da karışık tip bir epizodun geçirilmemiş olması
D. A ve B ölçütlerindeki duygudurum belirtileri şizoaffektif bozukluğa uymamaktadır ve şizofreni, şizofreniform bozukluk ya da sanrısal bozukluk ya da başka bir türde adlandırılamayan psikotik bozukluk üzerine eklenmemiştir.
E. Belirtiler sosyal, iş ya da diğer önemli alanlarda klinik olarak anlamlı bir rahatsızlık ya da bozulmaya neden olmaktadır ( Yazıcı:1998, s. 150 ).

Bu hastalar tipik olarak Majör Depresyon şikâyetiyle başvurular ve araştırma sonucunda hipomanik dönem öyküleri ortaya çıkar.

İki uçlu affektif bozukluğu olan hastalarda bozukluğun başlama yaşı tek uçlu bozukluk hastalarına oranla daha erkendir. Literatürde Bipolar Bozukluğun 20’li yaşlarda, ( 25 ile 30 yaşlar arası ) tek uçlu bozukluğun ise 30’lu yaşlarda tepe noktasına ulaşması söz konusudur ( Weissman, 1988 ). Hastaların % 20’sinden fazlasında bozukluğun tam olarak görünmesinden önce bir kaç ay ile bir kaç yıl arasında değişen ön belirtiler olmaktadır ( Eaten, 1997 ).

Sena Tunç
Y.Lisans Tezi
Dugudurum Bölümünden alıntı.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bipolar Bozukluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sena TUNÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sena TUNÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sena TUNÇ Fotoğraf
Psk.Sena TUNÇ
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sena TUNÇ'un Makaleleri
► Bipolar Bozukluk Psk.Ferit KARADAŞ
► Bipolar Bozukluk Psk.Esra ERDOĞAN
► Bipolar Affektif Bozukluk Psk.Arzu BEYRİBEY
► Depresyon ve Bipolar Bozukluk Psk.Dnş.Hasan DAĞ
► Bipolar Bozukluk ve Yaratıcılık Psk.Zeynep AYDOĞAN
► Bipolar Bozukluk ve Tedavisi Psk.Dnş.Halil İbrahim DURAN
► Bipolar Bozukluk Nedir? Psk.Merve MAMACI
► Bipolar Bozukluk(Duygu Durum Bozukluğu) Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bipolar Bozukluk' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Otizm Aralık 2008
► Depresyon ve İntihar Mart 2008
► " Hayır " Diyebilmek Ekim 2007
► Bir Sistem Olarak Aile Eylül 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:07
Top