2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Ayrılık Kaygısı Bozukluğu
MAKALE #20361 © Yazan Psk.Sema KILIÇ | Yayın Şubat 2019 | 1,777 Okuyucu
Çocuklarda Ayrılık Kaygısı Bozukluğu

Gelişim basamaklarından biri olarak değerlendirebileceğimiz, yaşamın ilk yıllarında başlayan ve tüm yaşam boyunca önemini sürdüren bağlanma süreçleri, çocuk ve yetişkinlerde psikopatolojik gelişimleri anlamamız için bizlere önemli bir çerçeve sunmaktadır. Kökeni bağlanma kuramına dayanan ayrılık kaygısı, başlangıçta (0-3 yaş) normal bir süreçtir. Ancak masum bir anne baba bağlılığı gibi görünen bu süreç, doğru adımlar atılmadığında yaşamın ilerleyen yıllarında karşımıza bir takım sorunlar çıkaracaktır.

Ayrılık Kaygısının Temeli ve Güvenli Bağlanma

Gelişim psikolojisinin önemli isimleri tarafından geliştirilen bağlanma kuramı,çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde kişilerin yakın ilişki biçimlerini anlamaya yönelik yapılan araştırmalardan biridir.

Bağlanma kuramına göre yeni doğduğunda bebeğin bakımveren kişiye (genellikle anne) olan fiziksel yakınlığı yaşamını sürdürebilmesi için bir zorunluluktur. İlerleyen zamanlarda çocuk bu yakınlığı, sosyal çevresine uyum sağlamaya çalışırken dayanabileceği güvenli bir alan ve sığınabileceği sağlam bir sığınak olarak değerlendirir. Tam da bu süreçte çocuk ve yakınlık kurduğu bakımveren kişi arasında “güvenli bağlanma” ilişkisi oluşur. Yaşamının bu erken döneminde güvenli bağlanma sürecini sağlıklı atlatan çocuklar, hayatında stres yaratan durumlarda da güvenlik duygusunu koruyabilir ve sosyal çevresine etkin bir şekilde dahil olabilir. Güvenli bağlanmanın gerçekleşmesi için ebeveynlerin çocuklarına bu güveni sağlamaları gerekir.

Güvenli bir anne çocuk ilişkisi yaşamdaki stres kaynaklarını başarılı bir şekilde tamponlayarak sağlıklı bir gelişime zemin hazırlarken, güvensiz bir bağlanma çocuğun duygu durumunda uzun süreli olumsuz etkiler yaratarak sorun oluşturabilecek faktörleri gün yüzüne çıkarır.

Nasıl Anlarız?

Normal gelişim gösteren 0-3 yaş arası bir çocuğun annesiyle ya da bakımvereniyle ayrılırken stres ve kaygı yaşıyor olması oldukça normaldir, hatta kaygı yaşamıyor olması normal olarak değerlendirilemez. Bu dönem sonrasında çocuk, aile dışında sosyal çevresine uyum sağlamaya çalışıp iletişim kurdukça, başka insanlar tanıdıkça ve kendini tehlikede hissedecek bir durum olmadığını anladıkça yaşadığı stres ve korkular ortadan kaybolur. Ancak ayrılık kaygısı durumunda, 4 yaş ve üzeri çocuklar ebeveynlerinden kısa süreliğine de olsa ayrılırken gelişim düzeyine göre aşırı yoğun ve tekrarlı bir korku ve endişe gösterirler. Bu çocuklar abartılı tepkiler gösterirler, ağlar, bağırır, huzursuzlaşırlar. Herhangi bir söz onları teselli edip sakinleştirmediği gibi, ailesinin veya kendisinin başına bir iş geleceğinden, ailesini birdaha göremeyeceğinden veya terkedildiklerinden korkarlar.

Ya Sonra…

Bu sorunla başa çıkmaya çalışan ancak başarılı olamayan çocuklar ilerleyen zamanlarda okula gitmekte güçlük çeker, her okula gönderme çabası bir krizle sonuçlanır, kaygı sonucu karın ağrısı, kusma gibi şikayetlerin yanı sıra tek başlarına uyumakta güçlük çekerler hatta tek başlarına bir işe girişmekten kaçınırlar. Aynı zamanda yaşamın ilerleyen yıllarında kuracağı yakın ilişkileri, arkadaşlıkları hatta evliliği bile sağlıklı atlatılamamış bir sürecin etkilerini taşıyacaktır.

Ne Yapmalı?

Çocuğun bu dönemdeki sağlıklı gelişimi ve bu süreci sorunsuz atlatabilmesi için ailenin tutumu ve çocuğa yaklaşımı çocuğun yaşadığı endişeyi engellemek veya azaltmak için çok önemlidir. Anne babanın yaşadığı kaygı, aşırı korumacı tavır veya tam tersi çocuğu ihmal etme durumu çocuğun da kaygısını arttıracaktır. Ailenin tek başına üstesinden gelemediği bu durum için çocukla beraber psikolojik destek alması faydalı olacaktır.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Ayrılık Kaygısı Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sema KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sema KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sema KILIÇ Fotoğraf
Psk.Sema KILIÇ
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sema KILIÇ'ın Yazıları
► Çocuklarda Ayrılık Kaygısı Bozukluğu Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
► Ayrılık Kaygısı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Çocuklarda Davranış Bozukluğu Psk.Eyüp TUNAHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Ayrılık Kaygısı Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Şubat 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:29
Top