2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göz Tansiyonu Hastalığı
MAKALE #20334 © Yazan Prof.Op.Dr. Yüksel TOTAN | Yayın Ocak 2019 | 2,298 Okuyucu
Görme siniri, sinir liflerinden oluşur ve retina ile beynin görme merkezini birbirine bağlar. Retina, gözün arka iç yüzeyini döşeyen ışığa duyarlı özel bir sinir tabakası olup, sanki bir video kamerası gibi görüntüyü elektrik dalgalarına çevirir. Görme siniri de bu elektriksel görüntü sinyallerini beyne iletir. Beynin arkasındaki görme merkezinde bu sinyaller işlenerek baktığımız görüntülerin algılanması ve böylece çevremizi görmemiz sağlanır. Yani sağlıklı bir görme için, retina, görme siniri ve beynin görme merkezinin de sağlıklı olması gerekir


Glokom, genellikle göz içi basıncının artması sonucu görme sinirine zarar vererek görme azalması ve körlüğe neden olan bir hastalıktır. Buna rağmen, erken teşhis ve tedavi ile gözlerinizi glokomun neden olabileceği ciddi görme kaybı ve körlüğe karşı koruyabilirsiniz.

Glokom Belirtileri Nelerdir ?
Sinsi bir hastalık olduğu için aylarca şikayetiniz olmayabilir.

Tedavi olmayan glokom hastalarının zamanla yan görüşlerinde azalma olur ve sanki tünelden bakıyor gibi görüş alanları daralır. Bu durum oldukça tehlikeli olup beklenmedik kaza ve yaralanmalara neden olabilir.

Araba sürmeniz oldukça zorlaşabilir. Hastalık daha da ilerlediğinde uzak görüşünüz de belirgin olarak azalır ve görme kaybı oluşur.

Glokom Nasıl Teşhis Edilir?
Günümüz göz hekimliğinde ancak modern cihazlarla yapılan ayrıntılı muayene ve testlerle glokom tanısı kesin olarak ortaya konabilir.

Göz tansiyonu yüksekliği olan bir kişide özel büyütücü mercekle görme siniri muayenesi rutin olarak yapılır ve glokom açısından şüpheli bir görüntü varsa anlaşılır.

Fakat, kesin olarak glokom tanısı koymamızı sağlayan testler :

Görme alanı testi. Yan görüşümüzün sağlıklı olup olmadığını ve eğer kayıp varsa bunun glokom belirtisi olup olmadığını söylememize yardımcıdır.
OCT (Retina ve görme siniri tomografisi). Görme sinirinin topografik yapısı yanında sinir lifi tabakası ve ganglion hücre tabakasının (görme sinirini oluşturan hücreler) kalınlığını ölçüp benzer yaşta sağlıklı kişilerle karşılaştırarak, görme sinirinin hasar gördüğünü veya sağlam olduğunu kesin olarak gösterir. Bu cihaz günümüzde glokom ve retina hastalıklarında vazgeçilmez bir teşhis yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Pakimetri ile kornea kalınlığı ölçülerek göz tansiyonunun gerçek değerinin kaç olduğu anlaşılır.

Glokom Nasıl Tedavi Edilir ?
Hastalığın ilerlemesini engellemek için erken teşhis çok önemlidir. Hastalığın ve hastanın durumuna göre, ilaç tedavisi veya lazer tedavisi ve cerrahi tedavi seçeneklerinden biri veya birkaçı takibiniz sırasında doktorunuz tarafından önerilebilir.

Genel olarak, maksimum ilaç tedavisine yanıt vermeyen durumlarda kesin sonuç almak için cerrahi tedavi tercih edilir. Cerrahi tedavinin amacı göz içi sıvısının gözü rahatça terk edebileceği yeni bir kanal oluşturmak veya akıma engel olan gözenekli dokunun bir şekilde by-pass edilmesini (atlanmasını) sağlamaktır.

Bu amaçla son yıllarda çok farklı ve yüz güldürücü cerrahi tedavi yöntemleri ve implantlar uygulamaya girmiştir. Bu konuda mutlaka doktorunuza danışmanız ve bu yeni cerrahiler konusunda bilgi almanız faydalıdır. Ancak bütün tedaviler ameliyat öncesi görmenizi korurken glokomdan dolayı daha önce kaybedilen görmeyi geri getirmezler.

Ne Yapabilirsiniz ?
Öncelikle ailenizde glokom hastalığı olan varsa, riskli olup olmadığınızı anlamak için OCT gibi modern cihazlarla kapsamlı bir göz muayenesi olmanız çok önemlidir.
Glokom tedavisi görüyorsanız, mutlaka glokom ilacınızı her gün düzenli olarak doktorunuzun önerdiği şekilde almalı ve düzenli olarak göz kontrollerine gitmelisiniz.
Glokomun başlangıcında göz tansiyonunu düşürmek, hastalığın ilerlemesini yavaşlatır ve görmenizi korur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Göz Tansiyonu Hastalığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Yüksel TOTAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Yüksel TOTAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yüksel TOTAN Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Yüksel TOTAN
Ankara
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Yüksel TOTAN'ın Makaleleri
► Göz Tansiyonu (Glokom) Hastalığı Nedir Prof.Op.Dr. Ümit BEDEN
► Gut Hastalığı Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Ms Hastalığı ve Fizyoterapi Fzt.Sedat BAYRAK
► Polikistik Over Hastalığı Dr.Şule AYDIN
► Parkinson Hastalığı Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Yetişkin Still Hastalığı Dr.Nail BAMBUL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Göz Tansiyonu Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:55
Top