2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon
MAKALE #20261 © Yazan Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ | Yayın Ocak 2019 | 2,034 Okuyucu
DEPRESYON

Depresyonun belirtileri kişilerde farklılık gösterse de en belirgin belirtiler haftalar veya daha uzun süreler devam eden genel olarak üzgün, kaygılı boşlukta hissetme halidir. Ümitsizlik, karamsarlık, suçluluk ve değersizlik hissi duygu olarak çok sık görülür. Kişiler kendilerini boşlukta olarak tanımlarlar. Eskiden yapılan şeylerden zevk alamama, hiçbir şey yapmak istememe, günlük ihtiyaçlarını ( uyku, öz bakım, yemek yeme vb.) karşılayamama sık görülür.
Ayrıca sürekli tekrar eden ölüm ve intihar düşünceleri, sık sık bir depresyona eşlik eder.

Bir kişi en az iki haftalık:

• Kendini moralsiz ve umutsuz hissetmek, basık bir ruh halinin olması
• Daha önceleri zevk veren şeylere karşı ilgi kaybı
• Motivasyon eksikliği, şiddetli yorgunluk
• Ümitsizlik, değersizlik ve çaresizlik hisleri
• Duyguları kontrol edememe
• Günlük aktivitelere duyulan ilginin azalması
• İştahta belirgin artış/azalış
• Kiloda belirgin artış/azalış
• Uyku düzeninde belirgin değişimler
• Belirgin öfke ve huzursuzluk
• Belirgin enerji kaybı
• Kendinden nefret etme, şiddetli suçluluk duygusu
• Dikkatsiz davranışlarda artış
• Odaklanmakta problem
• Nedeni belli olmayan fiziksel ağrılar

Bunlara eşlik eden başka şikayetler de ortaya çıkabilir, örneğin konsantrasyon ve dikkat bozuklukları, eksik özgüven, suçluluk duygusu ve değersizlik, ümitsizlik, uyku bozuklukları veya iştah kaybı gibi. Depresyon hastalığı geçiren birçok insanda aynı zamanda baş ağrısı, sindirim sorunları veya cinsel işlev bozuklukları gibi çeşitli bedensel şikayetler de görülür.

Çoğunlukla aile ve yakınlar da kişideki bu değişimi fark ederler ama nasıl yardım edeceklerini bilemezler. Depresyondaki kişiye yakınlaşmakta kolay bir durum değildir. Çünkü sizi dinlemek dahi istemeyecektir. Anlatılanlar depresyondaki kişiler için havada kalacaktır. Sizinle iletişime geçmeyi dahi reddedecektir.

Depresyon birçok farklı türde kendisini gösterebilir. Genel olarak depresyon farklı ağırlık derecelerine göre üçe ayrılır:

-Hafif depresyon:
Bu türde, büyük zorluklarla da olsa hastaların günlük yaşantılarını (örneğin iş, boş zaman, aile içindeki görevler) idame ettirmeleri mümkün olur.

-Orta şiddette depresyon:
Bu aşamada çalışma becerisi büyük ölçüde kısıtlanmıştır. Sosyal ilişkiler de giderek daha çok azalır.

-Ağır depresyon:
Bu durumdayken çalışmak, ev işlerini halletmek veya sosyal aktivitelerde bulunmak genelde mümkün değildir.
Ağırlık dereceleri, mevcut şikayet veya belirtilerin sayısına göre belirlenir. Bir hafif depresyonda toplam on belirtiden en az dördünün, bir ağır depresyonda ise toplam on belirtiden en az sekizinin görülmesi gerekir.

PEKİ...

DEPRESYON NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Özellikle depresyona giren insanlar bunu söylemeye veya yardım istemeye çok çekinirler. Kendilerini ümitsiz hissederler ve hiç bir zaman daha iyi olabileceklerine, iyileşebileceklerine inanamazlar. Sanki sadece kendi başlarına geliyormuş gibi bir algıya kapılabilirler.Ülkemizde depresyona girme sıklığı tahmin edildiğinden çok daha fazladır. Bu da sizin yalnız olmadığını gösteriyor..
Son zamanlarda yapılan araştırmalar depresyonun büyük ölçüde tedavi edilebilir olduğunu bize gösteriyor. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemler arasında antidepresanlar ve psikoterapi yöntemleri geliyor. Öncelikle bilişsel-davranışçı terapi uygulamaları depresyondaki kişilerin kendilerini depresyona sürükleyen düşünce tarzlarını değiştirmelerine ve pozitif biliş kalıpları oluşturmalarına yardımcı olmaları yönünden en etkili tedavi yöntemleri arasındadır.

Sizin de depresyon belirtileriniz var ise mutlaka bir uzmandan yardım almanızı öneririm.

Uzman Klinik Psikolog
Benan ŞAHİNBAŞ

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Benan ŞAHİNBAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Nedir ? Şubat 2020
► Wısc-R Zeka Testi Eylül 2019
► Otizm Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:16
Top