2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklara Temel Alışkanlıkların Kazandırılması
MAKALE #20260 © Yazan Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ | Yayın Ocak 2019 | 2,513 Okuyucu
ÇOCUKLARA TEMEL ALIŞKANLIKLARIN KAZANDIRILMASI

Çocukların okul öncesi dönemde temel alışkanlıklarının bakım verenleri tarafından sağlıklı bir şekilde kazandırılması önem teşkil etmektedir. Çünkü çocuklukta doğru veya yanlış olarak kazanılan bu alışkanlıkların izlerini kişi hayatı boyunca üzerinde taşır. Her yanlış öğrenilen bilgi kişinin yetişkinlik hayatını etkiler. İzlerini yavaş yavaş açığa çıkartır. Bu yüzden bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatmak önemlidir.

UYKU KONUSU:
 Uyku zamanı genelde tüm çocuklar özellikle de sinirli, aşırı hassas ve duygusal çocuklar için oldukça güç bir zamandır. Sorunları ile tek başına kalmayı istemediği için uyumaya gitmekte direnç gösterebilir.

 Çocukla ilişkileri bozacak ceza ve tartışmalara gitmek yerine ona güven verici bir biçimde yaklaşılması, olumlu davranış örneklerinin yerleştirilmesinde yararlı olabilecek bazı temel noktadır.
 Aşırı derecede uyku ile ilgili problemlerin altında yatan sebeplerden bazıları kaygı ve korkularla ilişkili olabilir.
 ‘’Şimdi cezalısın çabuk odana git yat ve uyumaya çalış! ‘’ şeklinde ceza yöntemlerine asla başvurmayın. Bu çocukta korku ve kaygı yaratacaktır. İleride daha büyük problemlere yol açabilir.

YEMEK YEMEK KONUSU:
 Çocuğunuzun düzenli bir programla değil, canının istediği zaman ya da çocuk her ağladığında bakım vereni tarafından beslemesi, daha sonraki dönemlerde olumlu yeme alışkanlığının oluşmasında sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

 Kurallarınız ve sınırlarınız net olsun ve taviz vermemeye dikkat edin.

 Seçenek sunmaya çalışın. ‘’ Bu akşam yemekte 3 çeşit yemeğimiz mevcut. Az yemek istiyorsan ve karnın çok aç değilse üçünden birini seçebilirsin.’’ Gibi.

 Beslenme konusunda önemli olan, çocuğun her yiyeceği yemeye zorlanmasından çok, ihtiyacı olan her tür besini yemesinin sağlanmasıdır. Bu sorun, annenin aynı besin değerine sahip olan yiyecekler arasından çocuğun sevdiklerini seçmesi ile çatışmalara neden olmadan kolayca çözümlenir.

 Çocuklar yemekte hizmet etmekten ve birbirine servis yapmaktan hoşlanırlar bu nedenle size serviste ya da sofra kurmada yardım etmesine izin vermelisiniz. ‘’ Ben yemeği ısıtırken sen de babanla birlikte masayı hazırlayabilirsin’’ gibi.

 Rol model olun. Teşvik edin. Aile olarak yapacağınız grup çalışması her zaman işinize yarayacaktır.

TUVALET VE KİŞİSEL BAKIM KONULARI:
 Annesi tarafından çok erken yaşta aşırı bir titizlikle ve çok kerede çeşitli cezalarla temiz kalmaya zorlanan çocuklar, bunu güç de olsa başarsalar bile duygusal olarak daha sonraki dönemlere taşınabilecek birtakım yaralar alabilirler.

 Tuvalet eğitimi için çocuğunuzun fizyolojik ve psikolojik gelişimini dikkatlice takip etmek çok önemlidir.
 Güvenli ortam oluşturun
 Eğitim hakkında kısa ve öz cümleler ile konuşun
 Altına kaçırdığı zaman eleştiriden ve cezalandırıcı ebeveyn tutumlarından uzak durun
 İlk birkaç günün dışında sürekli tuvaletin geldi mi gibi sorular çocuğunuzun kaygılanmasına yol açabileceğinden ilk birkaç günden sonra bu gibi cümleleri çok sık kullanmamaya dikkat edin.

ÖZBAKIM BECERİLERİ ( EL YIKAMAK, DİŞ FIRÇALAMAK VB. ) KONULARI:

 Sabırlı davranışlar gösterin.
 Tutarlı ve kararlı davranışlar sergileyin
 Sürekli yaptı mı acaba tarzı şüpheci davranışlar içinde bulunmayın.
 Gözlemleyin fakat yapmadığını gördüğünüzde ağır bir eleştiri tutumu içine girmeyin.
 Kıyaslama yapmayın
 Siz rol model olmaya çalışın. Sizin yaptığınızı görür ise kendisi de bu davranışı yapmak için daha istekli olacaktır.


Uzman Klinik Psikolog
Benan ŞAHİNBAŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklara Temel Alışkanlıkların Kazandırılması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Benan ŞAHİNBAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın Makaleleri
► Stresle Baş Etmenin Kazandırılması Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Temel Duygular Psk.Emin KOMŞAL
► 10 Temel Psikoloji Disiplini Psk.Furkan AKGÖZLÜ
► Bilinçdışımızın Temel Özellikleri Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Temel Güven Duygusu Psk.Ayşe Esma VATANSEVER
► Psikolojik Temel Değerler ve Tutumlar ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklara Temel Alışkanlıkların Kazandırılması' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Nedir ? Şubat 2020
► Wısc-R Zeka Testi Eylül 2019
► Otizm Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:34
Top