2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Oryantasyon Süreci İlkokula Hazırlık
MAKALE #20259 © Yazan Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ | Yayın Ocak 2019 | 2,854 Okuyucu
ÇOCUKLAR İÇİN ORYANTASYON SÜRECİ
İLKOKULA HAZIRLIK


Bedensel, psiko-motor, sosyal-duygusal, zihin ve dil gelişimlerinin büyük ölçüde tamamlandığı, kişiliğin şekillendiği ve çocuğun devamlı olarak değiştiği ve geliştiği bir süreçtir okul öncesi dönem. Oryantasyon kelime olarak; yönlendirme, yön verme, kılavuzluk etme anlamı taşır. Eğitim ve öğretim hayatında oryantasyon da bu anlamı içerir. Bu dönemlerde okula yeni başlayan çocuklar için oryantasyon (okula alışma süreci) zorlu geçebilir. Hem aile hem de çocuk kaygılanır, başlarına nelerin geleceklerini tam olarak bilmez ve sürekli bir tedirginlik yaşarlar. Bu dönemde çocuk ne kadar tedirgin ise aile de o kadar tedirgindir. Çocuğun yaşadığı oryantasyon sürecinin aynısını aile de yaşar. Aileler için de yeni bir hayat yeni bir başlangıcın adımları yavaş yavaş atılır..
Bu süreçte çocuğa destek olmak ne kadar önemli ise ailelere de destek olmak o kadar önemlidir. Kişiliğini yavaş yavaş oturtmaya başlayan çocuk bu dönemde ailesinden destek bekler. Ailelerin belkide en zorlandıkları dönem bu dönemdir. Bu dönemi iki tarafta ( hem aile hem çocuk ) ne kadar rahat bir şekilde atlatırsa o kadar olumlu ve güzel geri dönüşler alabilirler..

Hem aile hem de çocuk için zorlu olan bu süreç huzur ve dinginlik içinde atlatılırsa; çocuk ileri ki dönemlerde de okul hayatına adapte olmada büyük ölçüde zorluklar yaşamaz ve okulu sever. Oryantasyon sürecini sağlıklı ve rahat atlatamayan çocuklar ilkokul döneminde de sıkıntı çekebilir. Örneğin sağlıklı bir biçimde sosyalleşemeyen, fiziksel gelişimini henüz tamamlayamayan çocuk için ilkokul son derece korkutucu olabilir. İlkokulda da sosyal problemler yaşayabilir. Bunun üstesinden gelebilmek için çocuğun hem fiziksel hem duygusal hem de psikolojik olarak ilkokula hazırlamak çok önemlidir. Burda ailelere büyük iş düşmektedir . Hem şimdiki hem de gelecekteki hayatı için oryantasyon sürecini sağlıklı atlatmak bu sebeple çok önemlidir.

Peki oryantasyon dönemini kolaylaştırmak adına aileler neler yapabilirler ?


 Çocuğunuzun okula başlamasına 1 ay kala onu, güvendiği ve sevdiği bazı akrabalarınıza önce 1 saatlik daha sonra yarım günlük zamanlar için bırakın.

 Ev değiştirme, sütten kesme, emzik bırakma, tuvalet alışkanlığına başlama gibi önemli değişiklikleri uyum süreciyle yakın dönemlerde gerçekleştirmemeye özen gösterin. Mümkün olduğunca aynı dönemlere denk getirmeyin.

 Okul için çocuğunuzla birlikte alışveriş yapıp, ona okul eşyalarını seçmesi için eşlik edin. İstemiyor ise bir iki kere teşvik etmeye çalıştıktan sonra çok üstelemeyin. Okula gitmek istemiyorsa bu ve bunun gibi şeylere tepkili davranabilir.

 Okula başlamadan önce bir kere değil bir çok kez okulu gösterin, fakat sınıfların içine bizzat kendiniz girmeyin.

 Öğretmenleri ve yöneticileri ile siz tanıştırın. Öğretmenlerin veya başka kişilerin kendisi ile tanışmak istemesinden önce sizin desteklemeniz daha etkili olur.

 Okulda karşılaşacakları şeyler hakkında onunla en az 2 3 ay öncesinden aralıklarla sohbet etmeye çalışın. Mümkünse sohbete aile içerisindeki herkesin katılıyor olmasına özen gösterin.

 Yargılamadan ve eleştirmeden çocuğunuzun okulla ilgili sorduğu her soruyu içtenlik ile cevap verin.

 Okulla ilgili herhangi bir kaygı veya korku yaşıyor ise dinleyin ve yardımcı olmaya çalışın. Korku veya kaygılarından dolayı işlevselliği bozuluyor veya bu durum 2 3 hafta içinde kendi kendine yok olmuyorsa mutlaka konusunda uzman birinden destek almayı unutmayın.

Geleceği şekillendirecek olan çocuklarımızdır. Aile ne kadar mutlu ise çocuklarda bir o kadar mutlu olur. Sevgili çocuklarımıza yeni hayatlarında başarılar diler, yeni okul dönemlerinin onlar için çok güzel geçmesini dilerim

Uzman Klinik Psikolog
Benan ŞAHİNBAŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Oryantasyon Süreci İlkokula Hazırlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Benan ŞAHİNBAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın Makaleleri
► Çocuklarda Sosyalleşme Süreci Psk.Elif DEMİRCİ
► Çocuklarda Ölüm ve Yas Süreci Psk.Aysun AKTAŞ
► Çocuklarda Büyüme Süreci Soruları Psk.Dnş.Gülden GÖKÇEN
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Süreci Psk.Elif DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Oryantasyon Süreci İlkokula Hazırlık' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Nedir ? Şubat 2020
► Wısc-R Zeka Testi Eylül 2019
► Otizm Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:40
Top