2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne-Babamız Gerçekten Hatasız mı?
MAKALE #20214 © Yazan Psk.Dnş.Erhan KOCA | Yayın Aralık 2018 | 1,621 Okuyucu
Bebekliğimizde anne-babalarımız tanrısal bir yapıya sahiptir. Onlarsız kendi ayaklarımız üzerinde duramayacağımızı bildiğimizi gibi, onların yokluğunda sevgisiz, korumasız, evsiz, barksız birer canlı oluruz. Hayatta kalmamızı sağlayan, ihtiyaçlarımızı karşılayan, her şeye gücü yeten yaratıklardır.
Küçük yaşlarda onları başkalarıyla kıyaslayacak deneyimlerimiz olmadığı için mükemmel olduklarını düşünürüz.Yaşam yolculuğumuz da onların bu imajlarını bozmadan koruyarak devam eder ve kendimizi güvende hissederiz. Artık büyüyoruzdur ve yeni yeni deneyimlerle karşılaşırız ve onların bu mükemmelliklerini sorgulamaya başlarız.”Ait olmanın” yerini “birey olma” almaya başlar. Aynı şeyleri düşünmenin yerini başka fikirlere açık olma alır, “hayır” sözcüğünü daha sık duyurmak isteriz. Bu dönemlerde sağlıklı ebeveynler bu sürecin çocuğun kimliğini inşa ettiği bir süreç olarak görür ve destekler, ilişkisinin kalitesini koruyarak ona bu süreçte rehberlik eder. Bu çocuklar şanslıdır. Ama her aile böyle davranmaz. Bazıları “birey olmasına” izin vermez. Çünkü kendisinden başka düşünmesini kimliğine bir saldırı olarak görür, onları desteklemez köstek olur, eleştirir ve özsaygılarına zarar verir ve bu çocukların özsaygıları zarar gördükçe aileye bağımlılıkları artar. Bağımlılıkla doğru oranda artan bir şey daha vardır ebeveynlerinin onu korumak ve ihtiyaçlarını karşılık vermek için var olduklarını düşünür. Ailesinin duygusal saldırılarını kabul edebilmesinin tek yolu tüm sorumluluğu üstüne almaktır. Gelişmiş bir sorumluluk duygusu ve suçluluk duygusunu her saniye yüreğinde hisseder. Yetişkin oldukların da ise söyle derler:
“Onların mükemmel olduklarını düşünüyordum. O yüzden bana kötü davrandıklarında davranışlarını hak ettiğimi varsaydım.”
Bu inancın iki temel özelliği vardır.
1.”Ben kötüyüm, anne babam iyi.”
2.”Ben zayıfım ve acizim, annem ve babam güçlü.”
Küçüklüğümüzde bize hep farkında olmadan bir şeyler öğretilmiştir.”annenle böyle konuşulmaz” ya da “ Babaya bağırılmaz.” gibi telkinlerle bilinçaltımıza bazı kodlar işlenmiştir. Çünkü anne-babamız mükemmeldir, hata yapmaz ve sorgulanmaz. Sorguladığınızda stres seviyesiniz artar, nefes alışınız değişir, eliniz terler, endişe duygunuz artar ve tedirginlik yaşarsınız. Bu duyguları içten içe hissedersiniz fakat karşı gelmeyi düşünmezsiniz onlara “Anne-Baba”nızdır ve tanrısal bir yerdirler sizin için.İnkar etmek sizin için en kolayı ve en az duygusal strese sokan savunma mekanizmasıdır. Onların yanlış olduğunu kabul edersek artık hiçbir şeye inanmayız ve şöyle deriz “Aslında öyle demek istemedi, Babam aslında seviyor ama gösteremiyor.” fakat öyle değildir.
Sorunların gerçek hayata yansıması da farklıdır. Bir karikatür var hatırlarsınız baba patrona iş yerinde öfkelenir ama patrona değil evde eşine yansıtır, eşi kocasına öfkesini yansıtamaz evladına yansıtır, evladı ise bir kediye köpeğe gücü yeten bir varlığa yansıtır. Böyle bir sirkülasyon vardır bu ailelerde.Tanrısal anne-babaların çocukları anne-babalarına yönlendiremedikleri öfkelerini çevrelerine yönlendirirler.Oysa hata yaptığında, küçük ve yardıma ihtiyacı olduğu zamanda onu desteklemek yerine eleştiren, suçlayan, kural koyan ve hüküm veren bir anne-baba vardır ve suçluluk duygusunu yüreğine işlemişlerdir çocuklarının. Hayatları boyunca bu kısır döngüyü fark etmeden bu duygularının sorumluluğunu ailelerine devredemez ve kendileri olarak var olamazlar.
Sonuç olarak tanrısal anne-babalarımızı gözümüzde büyüttüğümüzde onların doğrularıyla yaşamayı kabullenmiş oluyoruz. Fakat onları dünyaya indirdiğimiz de onlara gerçekçi gözlerle bakmaya cesaret edebildiğimizde aranızdaki ilişkinin de güç dağılımını dengelemeye başlamış oluruz ve yaşam yolculuğumuz kendimize daha nitelikli yer açmış oluruz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne-Babamız Gerçekten Hatasız mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Erhan KOCA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Erhan KOCA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erhan KOCA Fotoğraf
Psk.Dnş.Erhan KOCA
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Erhan KOCA'nın Makaleleri
► Gerçekten Depresyonda Mısınız? Psk.Gülsen SÜSLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne-Babamız Gerçekten Hatasız mı?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:45
Top