2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Hastaları Normal Doğum Yapabilir mi? Erkekler Vajinismuslu Eşlerine Tedavi Süresince Nasıl Yardımcı Olabilir?
MAKALE #20086 © Yazan Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ | Yayın Kasım 2018 | 7,572 Okuyucu
Vajinismus normal doğuma engel midir?

Doğum eylemi esnasında, rahimde kasılma ve rahim ağzında açılma olur. Bebek doğum kanalına girer, rahmin ve karın ön duvarındaki kaslarında desteğiyle bebek vaginal kanaldan itilerek dışarıya çıkar, böylece doğum gerçekleşir. Vaginayı saran pelvik taban kaslarında da gebelik hormonlarının etkisiyle gevşeme ve açılma olur. Bunların hepsi spontan yani kendiliğinden olur. Yani vajinismus doğumun ilerlemesine engel olmaz, yani süreci çok fazla değiştirmez. Ancak vajinismuslu kadınlardaki sorun, doğum takibi esnasında jinekolojik muayene olamamalarıdır. Vaginal muayene olmazsa doğum takibi gerektiği gibi yapılamaz ve müdahale edilmesi gerekirse bu mümkün olmaz. Bu durumda hem hasta hem de bebek risk altında olur. Bu yüzden doğum zamanı gelmeden önce vajinismus hastalığı çözülmelidir. Uygun hastalarda vajinismus epidural normal doğum (ağrısız doğum) ile daha az stres ile atlatılabilmektedir.

Vajinismus hastalığını yenenler, normal doğum yapabilir mi?

Vajinismus hastalığı olan kadınlardan vajinismusu yenelerin ilk hedefi doğal olarak gebe kalmaktır. Vajinimus tedavi edilmeden gebelik oluşması oldukça nadirdir. Dış genital bölgeye boşalma yada penisin kısmi penetrasyonu sayesinde bazen gebelikler oluşabilir. Ancak gebeliğin oluşmasından ziyade bu hastalarda gebeliğin seyri ve doğumun nasıl yapılacağı büyük öneme sahiptir. Bu sorular gebelerde ciddi korkulara neden olmakta ve gebelik serüveninin sıkıntılı geçmesine neden olmaktadır. Vajinismus olmayan gebelerde bile bu korkuların üst düzeyde olduğu düşünülecek olursa vajinismus ve gebelik durumunun birlikteliğinin kadında oluşturabileceği stresi tahmin etmek çok zor olmasa gerektir.
Ayrıca gebelik sırasında bazı dönemlerde kadında vajinal ultrason ile değerlendirme yapmak gerekir. Doğuma yakın dönemde ve doğum sancıları başlayınca yapılacak vajinal muayeneler de hamilelikte vajinismus olanlarda oldukça sıkıntı yaratacaktır.
Vajinismusu yenenler, gebe kaldıkları taktirde normal doğum yapabilir miyim şeklindeki sorular kafalarını kurcalamaktadır. Tedavi görmüş vajinismuslu hamileler doğum şekli sezaryen doğum olmak zorunda değildir. Vajinismus sezeryan için bir endikasyon değildir. Vajinal kasların kontrolünü eline alan kadın için vajinismus normal doğum için bir engel teşkil etmeyecektir. Vajinismus atlatıp normal doğum yapanlar artık korkularını yenecekler ve sonraki gebeliklerinde de normal doğumu rahatlıkla yapabileceklerdir. Elbette doğum şekline sizin takibinizi yapan kadın doğum uzmanı ile birlikte vereceksiniz.

Normal doğum yapmak vaginayı genişleterek vajinismusu tedavi eder mi?

Normal doğum vajinismusu tedavi etmez. Ancak her kadının gebelik ve doğum deneyimi farklıdır. Bazı kadınların şikayetlerinde doğum sonrası düzelme olmasa da azalma görülebilir. Ama çoğu kadında durumda bir değişiklik olmaz. Hatta tam tersine bazı kadınlarda doğum esnasında yaşanan travma, genital bölgede yapılan kesilere bağlı ağrı şikayetlerin artmasına neden olur. Bu nedenle vajinismusun sadece vagina girişinin genişleterek tedavi edilemeyeceğinin farkına varılmalıdır. Çünkü vajinismusta sorun vaginanın darlığı değil, pelvik taban kaslarının istem dışı kasılmasıdır. Bu nedenle bu kasların kontrolü sağlanmadan durum düzeltilemez.

Gebelikte vajinismus tedavisi mümkün mü?

Vajinismus tedavisi görmeden gebe kalan çok az hastada, eğer gebelik riskli gebelik değil ise 3-7. aylar arasında vajinismus tedavisi verilebilir. Bu sayede gebenin doğuma kadar aklındaki sorular ve stresi azaltılmış olacaktır. Hatta vajinismus hastalarında normal doğum yapma şansı bile yakalanabilecektir.
Göreceğiniz vajinismus tedavisi sayesinde normal doğum şansınızı deneyebilirsiniz. Vajinismusum normal doğum yaptım diyerek diğer vajinismus olan hastalara örnek teşkil edebilirsiniz. Hayatta bazen ciltler dolusu yazı ile anlatamayacağınız bir olayı, basit bir yaşanmış örnek ile çok daha fazla kişiye ulaşarak anlatmak mümkün olmaktadır.

Erkekler vajinismuslu eşlerine tedavi süresince nasıl yardımcı olabilir?

Bazen erkekler vajinismusun kadından kaynaklanan bir sorun olduğunu, kendisinin bu konuyla ilgili yapabileceği bir şey olmadığını düşünür. Ancak vajinismus sadece kadının problemi değildir, çiftin beraber sorunudur.
Vajinismus erkek ne yapmalı derseniz tabiiki erkekler eşlerine vajinismus tedavisi süresince yardımcı olmalıdır. Vajinismus hakkında bilgi sahibi olarak tedavi sürecinin yönetilmesinde hem fiziksel hem duygusal olarak eşlerine destek olabilirler. Eşlerini daha pozitif yönde etkileyerek tedavi sürecinin hızlanmasını ve sürenin kısalmasını sağlayabilirler. Zaten en önemli nokta tanı konulup tedavi başlanmasıdır, sonrasında sebat edildiğinde başarı ihtimali çok yüksektir.
Öncelikle erkekler eşlerine destek olmalı, karşılıklı sevgiyle duygusal bağlarını güçlendirmelidirler. Kadınlar tedavinin bazı basamaklarında yalnız olmak isteyebilirler, bazı durumlarda ise eşleriyle beraber programı uygulamak isteyebilirler. Erkek eşine hangi aşamada yanında olmasını istediğini, nasıl yardımcı olabileceğini sormalıdır, onu cesaretlendirmelidir. Eşin desteği tedavinin başarısında çok önemlidir. Vajinismus tedavisi basamakları aşıldıkça küçük hediyeler alınması, dışarda bir akşam yemeği, küçük bir kutlama bile pozitif motivasyon sağlayacak ve kadını cesaretlendirecektir. Eşlerin tedavi sürecinde pozitif olması ve sabırlı olması başarıyı artıracaktır. Eşler vaginal ilişki olmadan birbirine yakınlaşmalı ve bunun sıklığını artırmalıdır. Eşinde vajinismus olması nedeniyle aşırı pasif olma, erkeksi isteklerini gizleme uygun değildir. Erkekler cinsel istek ve arzularını eşlerine belli etmeli, onları beğendiklerini, istediklerini göstermelidirler. Birbirinin bedenlerini ve nelerden hoşlandıklarını öğrenmeye çalışmalıdırlar. Ancak yakınlaşma esnasında eşine vaginal ilişki için baskı yapmamalı, gerginliğe strese neden olmamalıdır.

Vajinismus erkeği nasıl etkiler?

Vajinismuslu kadınlarda cinsel sorunlar eşler arasındaki ilişkiyi olumsuz etkiler. Ancak vajinismusun beraberce üstesinden gelmek eşler arasındaki bağlılığı ve sevgiyi güçlendirir. Her ne kadar vajinismusun olumsuz taraflarının daha çok kadınları etkileyeceği düşünülse de erkeklerin de bundan büyük oranda pay aldığı ortadadır. Sorunun çözülmesi için profesyonel destek alınması gerekir. Ancak doktora başvurmadan utanma ve toplum baskısı nedeniyle doktora başvurma haftalar, aylar bazen yıllar sürmektedir. Süre ne kadar uzarsa evlilik ilişkisi o kadar stres altında kalmakta, sarsılmaktadır.
Vajinismus erkek psikolojisini de etkilemektedir. Eşi vajinismus olan erkeklerin çoğu empati yaparak olayı karşılamakla beraber bazı erkeklerde reddedilme duygusu yani karısının kendisini beğenmediği, istemediği, bu nedenle ilişkiye izin vermediği düşüncesi oluşmaktadır. Bazı eşlerde öfke (karısına her zaman destek olduğu halde karşılığını alamama veya normal cinsel hayatı olanlara karşı öfke vb), suçluluk duygusu (eşinin canını yakacağını düşünme, karısının çok canı yanmasına rağmen ilişkiye girmek isteme nedeniyle suçluluk duyma, onun canını yakacak bir eylemde bulunma, daha önce yapmış olduğu bir şeyin karısında bu soruna neden olduğunu düşünme vb), hayal kırıklığı (heyecanla beklediği ilk geceden ve evlilikten beklediğini bulamama), korku (eşine acı çektirme korkusu, eşini sevmesine rağmen cinsellik olmadan evliliği devam ettirememe korkusu, çocuk sahibi olamama korkusu, vb), eşten uzaklaşma olmaktadır.
Erkeklerin bilmesi gereken en önemli şey vajinismusun kadının bilinçli olarak, isteyerek yaptığı bir şey olmadığıdır. Vaginadaki kasların ilişki teşebbüsü olduğunda istemsiz kasılması sonucu bu durum oluştuğundan, bu ancak eşlerin birbirine destek olması ve beraber tedavisi almalarıyla çözülebilir. Her ne kadar kadın ilişki konusunda istekli olsa da, beyinle, vagina kasları arasında bir bağlantı kopukluğu ve uyumsuzluk olmakta, bu da kadın istese de ilişkiyi imkansız kılmaktadır.
Bazı duygusal ve fiziksel faktörler vajinismusu başlatmaktadır. İlk gece korkusu, ilişkiden korkma, yanlış inanışlar, önceden geçirilmiş travmalar, cinsellikle ilgili negatif düşünceler bunu tetiklemektedir. Aslında tedavisi olduğu halde bu durum eşler arasında sır olarak kalmakta, sorunlarını anlatma konusunda çekingen davranmaktadırlar. Uzun süre normal bir cinsel ilişkinin olmaması vajinismuslu kadınların eşlerinde ereksiyon sorunlarına neden olmaktadır. Ancak normal cinsel ilişki başladığında bu problem kendiliğinden düzelmektedir.
Eşim vajinismus boşanmak istiyorum diye düşünmeyiniz. Problemin çözümü oldukça basittir. 2-3 seanslık vajinismus tedavisi ile %100 e yakın oranlarda tedavi sağlanmaktadır.

Erkeklerde vajinismus olur mu?

Erkeklerde vajinismus olmaz. Erkeklerdeki birlikte olamamanın nedenleri çok farklıdır. Erkeklerde ereksiyon problemleri, sertleşme problemleri ve psikolojik nedenler cinsel birlikteliği engelleyen nedenlerdendir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Hastaları Normal Doğum Yapabilir mi? Erkekler Vajinismuslu Eşlerine Tedavi Süresince Nasıl Yardımcı Olabilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nermin KÖŞÜŞ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün Makaleleri
► Vajinismus Girdabındaki Erkekler Dr.Taner CANATAR
► Normal Vajinal Doğum Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Normal Doğum ve Seyri Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Ağrısız Normal Doğum Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Hastaları Normal Doğum Yapabilir mi? Erkekler Vajinismuslu Eşlerine Tedavi Süresince Nasıl Yardımcı Olabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Her Yönüyle Mikrokimerizm PDF Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:46
Top