2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Örgütsel Verimlilik
MAKALE #20050 © Yazan Psk.Dnş.Ferhat BULDUM | Yayın Kasım 2018 | 3,416 Okuyucu
ÖRGÜTLERDE VERİMLİLİK ARTIRMA
Son yıllarda büyük ölçekli örgütler, örgüt içinde verimliliği artırmak için gerekli ve ön koşul olan düzenleme ve çalışmalar yapılmasına rağmen işgörenlerinden yeterli düzeyde verimlilik alınamadığı gerçeğinden kaçamamaktadır. Örgütler, özellikle işten ayrılmalar veya sahip olduğu potansiyel kaynağının tamamını çalıştığı örgüte vermemesi ya da verememesi gibi, örgütün emek ve zaman kaybına uğraması sonucunu doğuran sorunları çözemediklerini fark etmişlerdir. Peki yok mudur bir çözümü? Çözüm endüstriyel psikologlarda. Örgütsel bağlılık kavramı tam da burada önemli hale geliyor.
Örgütsel bağlılığı 3 kategoride tanımlayan uzmanlar, verimliliğin en üst düzeyde olması için çalışanların örgüte duygusal bağlılık seviyesinde bağlanmaları gerektiğini vurguluyorlar.
Peki ne demektir bu duygusal bağlılık;
Örgüte duygusal bağlılık duyan işgörenler, örgüt amaçları ile bireysel amaçlarını özdeşleştirmenin yanı sıra, örgütün kendilerinden beklediklerine, kendi istekleri ve içsel motivasyonları ile katkıda bulunmaktadırlar. Duygusal bağlılıktan kasıt, ödüllendirme, görevde yükselme ve diğer özendirici uygulamalar olmasa bile, işgörenlerin örgüte karşı yine de bağlılık hissi duyabilmeleridir. Özendirici uygulamalar ve ödüllendirme, işgörenlerin normatif bağlılıklarını sağlayabilecektir, ancak örgüte karşı duygusal bağlılıklarını garanti etmeyecektir. Duygusal bağlılık, işgörenlerin kendi istekleriyle örgütün bütün faaliyetlerine gönüllü olarak katılmaları ve örgüt ile özdeşleşmeleri ise, kuskusuz bu durum işgörenin motivasyon düzeyinden kaynaklanmaktadır.
Yüksek verim için güçlü personel* gerekir.
Eğer bir örgüt işgörenlerini güçlendirmek istiyorsa, öncelikle işgörenlerinin bağlılıklarını duygusal bağlılık seviyesine taşıyabilmelidir. Duygusal bağlılığın sağlanmasında ise, etkin bir liderlik süreci, etkili bir iletişim ortamı ve karşılıklı güven, amaçların uygunluğu ve örgüt kültürünün bu durumu desteklemesi gerekmektedir.
Çalışanlarını güçlendirmek ve bağlılık seviyesini duygusal bağlılık düzeyine yükseltmek ise “eep” programı ile mümkün.
Nedir bu “eep”?. Nasıl uygulanır?
Eep bir personel güçlendirme projesidir.
Personel güçlendirmenin uygulandığı bir örgütte işgörenler uyum içerisinde hareket ederek, sorunları birlikte çözebileceklerdir. Takım çalışmaları ile beyin fırtınası yapabilecekler, problemleri çözmenin yeni yollarını bularak hata yapmaktan korkmayacaklardır.
Aşağıdaki diyagramda “eep” programının tasarlanma amacı açıklanmıştır.

Bu program, örgütsel bağlılık ile ilgili işgören temelli yaklaşıma farklı bir katkı sağlamak ve literatürdeki çalışmaları gerçekleştiren kurumlar için yine de sorun hissedilen noktalarda tutucu harç görevini üstlenecek bağlayıcı eksikliğini gidermek amacıyla hazırlanmıştır. Program aynı anda birden fazla amaca hizmet edebilme özelliğine sahip, kısa orta ve uzun vadeli hedefleri olan bir çalışma özelliği taşımaktadır.
Yöntem :
Bu program ile işgörenlerin duygusal bağlılık düzeyinde örgüte bağlanmalarını sağlamak amaçlı kişisel sosyal gelişim düzeylerini artırmak amaçlı eğitim ve seminerler uygulanması,
Bu eğitimler ile işgörenlerin iletişim becerileri (gerek kişisel gerekse örgüt içi) , stres yönetimi kabiliyetleri, atılganlık becerileri artırılması hedeflenmiştir.
Bu eğitimler aynı zamanda örgüt çalışanlarını bir araya getiren sosyal etkinlik görevi üstlenmiştir. Örgütün tamamen kendileri için kişisel bir çalışmaya kaynak ve zaman ayırması, işgörenin kurum ve yöneticilerle ilgili olumlu bir içgörü geliştirmesine katkıda bulunacaktır.
Program kapsamında kurumda örgütsel verimliliği artırmak amacıyla yapılan çalışmada ilk olarak verimliliği etkileyen etmenler genel olarak tespit edilmeye çalışılacaktır.
Söz konusu etmenler, gerek program grubunun çalışma alanı kapsamı içinde, gerekse diğer (bağlılık düzeyini etkileyen) değişkenler bazında; test ve envanter uygulamaları, kurum yöneticileri ve işgörenlerle bireysel görüşmeler ve gözlem teknikleri ile araştırılacaktır. Buradaki amaç programın uygulanması öncesi alt basamaktaki kurumsal çalışmaların ne düzeyde olduğunu anlamaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Örgütsel Verimlilik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ferhat BULDUM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ferhat BULDUM'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferhat BULDUM Fotoğraf
Psk.Dnş.Ferhat BULDUM
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ferhat BULDUM'un Yazıları
► Örgütsel Stres Psk.Süleyman ÇOKAY
► Örgütsel Davranış Psk.Dnş.Ercan TEKİN
► İş Stresi / Örgütsel Stres Psk.Zülal ERİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Örgütsel Verimlilik' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Renklerin Psikolojisi Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:04
Top