2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Danışan Merkezli Oyun Terapisi
MAKALE #19958 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Ekim 2018 | 2,378 Okuyucu
DANIŞAN MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ
Değerli okuyucular, çocuklar yetişkinler gibi kendilerini ifade edemedikleri ve iletişimde kelimeleri kullanamadıkları için, kendilerini oyuncaklar aracılığıyla oyunlarla ifade ederler. Bu yüzden günlük hayatta kafa karışıklığı yaşadıklarında, duyguları ve düşünceleriyle ilgili yoğun karmaşa yaşadıklarında farklı şekillerde dışarı yansıtırlar. Bu karmaşalar genellikle ebeveynler tarafından “problem yaşayan çocuk” olarak tanımlanır. Ebeveynler ise farkında olmadan bu problemli olarak tanımladıkları durumlarla baş etmeye çalıştıkça bazen istemeden iletişimi ve ilişkiyi güç hale dönüştürebilirler.
Danışan Merkezli Oyun Terapisiyle çocuklar, olumsuz deneyimlerini, başa çıkamadıklarını, yaşadıkları sorunları, ifade edemediklerini, risk alabilecekleri korunaklı bir alanda deneyimleyebilme ve çözümleyebilme becerilerini geliştirirler. Bütün bunları yaparken, kendilerini ifade edebilecekleri, sosyal kuralları ve sınırları öğrenebilecekleri, tüm hatalarıyla, eksiklikleriyle kısaca varlığıyla koşulsuz kabullenildiği ve yargılanmadığı güvenli bir ortamda olurlar. Çocuk Oyun Terapi Odasında, dağarcığında ki hayal kırıklıklarını, başa çıkamadıklarını yeniden canlandırır. Bu konteynırda (güvenli alanda) farklı şekillerde baş etme yollarını öğrenir. Bu da kendisine güvenini arttırır. Kendine özsaygısını kazanan ve kendine güvenen çocuk, problemleriyle baş edebilecek ve sağlıklı çözümler üretebilecektir. Problemleriyle yüzleşemeyen çocuklar problemlerini çözemezler.
Danışan Merkezli Oyun Terapisinde, çocuğu sözel iletişime zorlamak terapiye uygun değildir. İletişime zorlarsak kendi seviyemizde iletişim kurmuş oluruz. Terapötik süreçte çocuğun seviyesine inmek önemlidir. Oyunlarla kendileri yönlendireceklerdir. Danışan Merkezli Oyun Terapisinde çocuklar, seçilmiş oyuncaklarla oynamazlar. Kendi seçtikleriyle oynarlar.
Vedat bey ve eşi Kamuran hanım oğulları Berat ı 6 yaşındayken terapiye getirdiler. Berat ın anne babası ,tedavinin başlangıcından bir sene önce boşanmışlardı Berat ın oyun terapisi vasıtasıyla öfkesini ifade edebileceğini ve ebeveynlerinin daha iyi ebeveynlik becerileri öğreneceğini düşünen çocuk doktoru tarafından danışmanlık merkezine yönlendirilmişlerdi. Aile ile çocuksuz yapılan değerlendirme seansında Berat ın tüm gelişimsel basamakları zamanında tamamladığını , hatta erken yürüdüğünü konuştuğunu öğrendim. Berat bir sene önceye kadar anne –babası boşanana kadar hiçbir kavgaya karışmamıştı. Berat anaokulunda okuyordu ve bilişsel olarak akranlarından daha ilerideydi. Her iki ebeveyn de çoğu kişinin boyu ve sözel becerileri nedeniyle oğullarının daha büyük olduğunu düşündüğünü söyledi.
Bir sonraki seansta Berat oyun odasına büyük bir hevesle girdi , hemen oyuncaklara bakmaya başladı. Ona, istediği her şeyle oynayabileceği ve tek kuralın odayı toplamaması olduğu söylendi .Berat bu açıklamadan sonra doğrudan araba ve kamyonlara yöneldi. Benimle oynamak istedi ve taşıtları yarışa hazırlamak için sıraya dizmemi istedi. Daha sonra itmeli arabaları kullanarak yarışı başlattı. İki aracı aynı anda ittiği her seferinde bana ,araçlar yarış çizgisini geçince alkışlamam talimatını verdi. Oyun bu şekilde defalarca sürdü. Berat oyun odasından çıkarken zorluk yaşamadı ve bana ; “Çok eğlendim, , bir daha geldiğimde nasıl çerez yuttuğumu da oynarız “ dedi.
Daha sonra anne babayı seansa aldığımda gerçekten de babaannesinin evinde oyun oynarken çerezin boğazında kaldığını ama hemen hastaneye götürüldüğünü ve olay olurken hiç ağlamadığını söylediler.
Bir sonraki seansta Berat başından geçenleri canlandırmak için ihtiyaç duyduğu hastaneyi ambulansı evi seçti. Oyunu kolaylaştırmak amacıyla 6 yaşında bir erkek çocuk figür olarak öncülüğü üstlendim. ”Bu küçük çocuğun başına babaannesinin evinde kötü bir kaza geldi. dedim. Berat hemen beni yönlendirerek başına gelen travmatik olayı tüm ayrıntılarıyla oynadı. Seansın ardından Berat annesi ile eve gitti. Ve her iki ebeveyn de onun çok mutlu göründüğünü ve okulunda arkadaşlarına karşı daha uyumlu sakin davrandığını bildirdi.
Danışan Merkezli Oyun Terapisi, düşük özsaygı, kendine güvensizlik, çekingenlik, yıkıcı ve saldırgan davranışlar, korku, endişe, takıntılar, uyku problemleri, okula uyum sorunları, yeme problemleri, uyumsuz davranışlar, tuvalet sorunları, yoğun ve yıkıcı kardeş kıskançlığı, dürtüsellik, parmak emme, saç yolma, tırnak yeme, erken çocukluk mastürbasyonu, psikosomatik rahatsızlıklar, arkadaş edinmede güçlük çekme gibi sorunlar için sıklıkla kullanılan ideal bir terapi yöntemidir.
Çocukların gelişim basamaklarını sağlıklı geçirebilmeleri ileri ki gelişim dönemlerinin de sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Gelişim dönemlerinde sekteye uğrayan süreç, diğer basamakların da o aksak ruhsal süreçle yapılanmasına neden olacaktır. Çocuğun yaşadığı olumsuz yaşantılar (boşanma, afet, ölüm, cinsel taciz, istismar ya da sınıf içinde alay edilme, arkadaşlar arasında dışlanma, olumsuz öğretmen tutumları, soğuk ve dengesiz ebeveyn tutumları, aile içi iletişim problemleri, aile içi yanlış tutum ve davranışlar, kardeş doğumu, okul-ev değişikliği gibi) çocuğun gelişim basamaklarında takılmalara veya gerilemelere yol açabilir. Oyun terapisi, çocuğun takıldığı gelişim aşamasında gerekli iyileşmeyi sağlayarak bir sonraki gelişim aşamasına geçmesine ve iç dengesini kurmasına yardımcı olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Danışan Merkezli Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Yazıları
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Psk.Zeynep Betül TARI TORUN
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Danışan Merkezli Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
◊ Sosyal Fobi Vaka Örnekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Depresyon Vaka Örneği ve Emdr ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Sosyal Fobi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2013
◊ Vitiligo Kasım 2013
◊ Yetişkinde Fibromiyalji Kasım 2013
◊ Baş Ağrıları Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:35
Top