2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Yemek Yeme
MAKALE #19953 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Ekim 2018 | 3,279 Okuyucu
NEDEN AŞIRI YEMEK YERİZ?
Değerli okuyucular . zamanla kendimizi yemeğe aşırı verir, aç olmasak bile yemek yeme ihtiyacı duyarız. Öncelikle yemek yeme krizi geldiğinde markete gidip cips ,çikolata gibi yiyecekler almadan önce bu yeme krizine neden olan duygunuzu anlamanız gerekir. Muhtemelen o gün yaşanan olaylar aşrı yemek yeme isteğine neden olacaktır. Örneğin ,kendinizi aşağılanmış ,yalnız, mutsuz hissetmek gibi birçok psikolojik neden aşırı yeme isteğine neden olur.
Ancak psikolojik açlık beraberinde pek çok olumsuz durumu da beraberinde getirir. Sosyal ilişkilerimize zara verebilir, problemleri çözmek yerine yeme davranışı çözümünüz olur. Kilo alırsınız duygularınıza daha çok yabancılaşır ,bedeninizden hoşlanmaz hale gelirsiniz.
Fiziksel açlıkta kişinin karnında bir aşınma, burukluk olur fiziksel belirtiler verir. Kan şekeri düşer ancak duygusal açlıkta böyle bir şey olmaz ve aniden başlar. - Fiziksel açlıkta kişi doygunluğa yedikçe ulaşırken duygusal açlıkta ne kadar yerse yesin doygunluğa bir türlü ulaşamaz. - Fiziksel açlıkta kişi bekleyebilir ancak duygusal açlık hissedenler hemen yemek ihtiyacını karşılamak ister ve işe girişir.- Fiziksel açlıkta yemeyle ilgili kişi ne yiyeceğinin planını yaparken duygusal açlıkta bir plan olmaz. Kişi ne bulursa onu yer ve doymak bilmez. - Fiziksel açlıkta kişi meyve yiyerek de açlığını giderebilirken duygusal açlıkta daha çok kalori tutan şeyler tercih edilir.
Duygusal beslenme türü aleksitimik (duygu körlüğü) kişilik eğiliminde olabileceğinizi gösterir. Aleksitimi ,kendi duygularına yabancı olma ,kendi hislerinin farkında olmama ,başka kişilerle empati kuramamama gibi özellikleri içerir.
Duygusal yeme içindeki duygusal boşluğu kapatmak için yeme dürtüsünün ortaya çıkması ve kişinin aç olmadığı halde fazla yemek yemesidir .Kişi fazla yedikten sonra kendini kötü hisseder ve pişmanlık duyar.
Duygusal yeme probleminin belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;
*Stresli olduğunda atıştırma ihtiyacı içinde oluyorsanız,
*Aç değilken yemek yiyorsanız,
*Kendinizi ödüllendirmek için yiyorsanız,
*Boşluk veya yalnızlık duygusu içindeyken yemek yiyorsanız,
*Aç olmadığınız halde tıkınırcasına yiyorsanız
*Yiyecekler size güven vermeye başladı mı?
*Yiyecekler karşısında kendinizi güçsüz ,güvensiz mi hissediyorsunuz?
*Lokantada kendinizi durduramamaktan dolayı kaygı duyuyor musunuz?
Yapılan bir araştırmaya göre insanlar kendilerini mutlu hissettiklerinde daha çok et ,pizza yediklerini, üzgün hissettiklerinde tatlı ,dondurma yediklerini ,can sıkıntısı ,boşluk duygusu hissettiklerinde de cips gibi yiyeceklere yöneldiklerini ortaya koymuştur.
Duygusal yeme ile nasıl başa çıkarız ? bu konuda önerilerim;
Yemek yeme konusunda fazlaca istek duyduğunuzda 15 dak. ara verin, oyalanacak başka şeyler bulun.15 dak. geçtiği halde halen yemek yeme isteğiniz varsa bir bardak su veya süt içebilirsiniz.
Bu dürtüyle başa çıkmada en önemli nokta ; kendini tanımadır. O gün günün çok mu zor geçti? Kendinde sevgi eksikliği mi hissediyorsun? Kendini mutsuz veya stresli mi hissediyorsun? Yani öncelikle kişi ben ne hissediyorum diye düşünmeli ve stresliyse ılık bir duş alabilir, yürüyüş yapabilir ya da sevdiği kişilerle telefonda konuşabilir.
Aç hissetmediğinizde ,yemek yeme telaşına kapıldığınızda abur cubur yerine ,daha sağlıklı olan besinlere yönelebilirsiniz.
Sağlıklı beslenmeniz duasıyla Allah a emanet olunuz.
PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI BULUT

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygusal Yemek Yeme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Yazıları
► Çocuklar ve Yemek Yeme Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Aşırı Yemek Yeme Nedir? Abdullah ÖZER
► Çocukta Yemek Yeme Sorunları Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Psk.Emine ÖZDEMİR
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunları Psk.Kemale GÜNHAN
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Duygusal Yemek Yeme' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
◊ Sosyal Fobi Vaka Örnekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Depresyon Vaka Örneği ve Emdr ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Sosyal Fobi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2013
◊ Vitiligo Kasım 2013
◊ Yetişkinde Fibromiyalji Kasım 2013
◊ Baş Ağrıları Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:31
Top