2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Mastürbasyon Nedenleri ve Müdahale Yöntemleri
MAKALE #19932 © Yazan Psk.Hasan DURAN | Yayın Ekim 2018 | 2,327 Okuyucu
Anne babaları şaşkınlığa uğratan ne yapacakları konusunda kararsız bırakan konulardan biri de çocukların mastürbasyon yapmalarıdır. Çocuklarının yere ya da bir eşyaya sürtünerek genital bölgelerini uyardığını gören anne babalar ufak çaplı bir şok yaşarlar, durumun verdiği şaşkınlık ve ne yapacağını bilememe durumu bazen ebeveynlerin çocuklarına karşı cezalandırıcı bir tavır sergilemelerine neden olabilmektedir.

Buradaki problem çocuğun mastürbasyon yapması değil ebeveynlerin çocuğun hareketlerini bir yetişkinin bakış açısıyla yorumlamasıdır. Unutulmamalıdır ki; çocuğun mastürbatif hareketlerinin yetişkin cinselliği ile uzaktan yakından alakası yoktur.

Çocuklar Neden Mastürbasyon Yapar?

Çocuklarda mastürbasyon en erken 1,5 yaş civarında başlar 3 ila 4 yaş dönemlerinde sık bir şekilde görülebilir. Çocukların mastürbasyon yapmalarının altında birçok sebep olabilir. Aşağıdakiler bu nedenlerden bazılarıdır;

Genital bölgelerinde mantar gibi kaşıntı yapan enfeksiyonlar neticesinde bu davranış gelişebilir ya da çocukların altlarının değiştirildiği zamanlarda genital bölgelerinin fazla uyarılması mastürbasyona çocukları yöneltebilir.

Herhangi bir sebep olmaksızın bedenini tanıma sürecinde bile çocuklar mastürbasyonu keşfedebilirler. Bedenlerindeki bir bölgenin uyarılması sonucunda hoş duygular hissetmeleri ya da genital organlarındaki hareketlilik çocukların merakını uyandırabilir ve bu davranışı pekiştirebilir.

İnsanlar sosyal varlıklar olduğu için ta en başından sosyal ilişkiler vasıtasıyla uyarılmaya ihtiyaç duyarlar. Anne baba tarafından bu sağlanmadığında kendi kendini uyarma eylemi olan mastürbasyon görülebilir.

Unutulmaması gereken bir nokta da çocukların penis ya da vajinalarının onların gözünde elleri, kolları, ayakları gibi sıradan bir organ olmasıdır. Yani çocuk gözüyle bakıldığında genital organların diğer uzuvlardan hiçbir farkı yoktur. Problem bu duruma yetişkin bakış açısıyla yaklaşıp durumu cinselleştirmektir.

Nasıl Değerlendirmeliyiz?

Yapılabilecek en önemli şey fevri hareketlerden sakınmak ve sakin olabilmektir. Unutmamanız gereken nokta çocukluk mastürbasyonu’nun yetişkin cinselliği ile uzaktan yakından bir alakasının olmamasıdır.

Çocuğun bu davranışının mantar gibi bir enfeksiyondan, bezlerini değiştirirken genital bölgelerinin çok uyarılmasından ya da çok sıkı bezlenmelerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek gerekir.

Mastürbasyon davranışının neredeyse her çocukta görülebileceğini unutmayıp çocuğunuzu sanki problemliymiş gibi etiketlemeyin.

Birçok anne baba mastürbasyonun çocuğa fiziksel, ruhsal ve cinsel olarak zarar vereceğini düşünmektedir. Lakin mastürbasyonun bu konularda bir sorun teşkil etmediğini unutmayın.

Çocuğun gözüyle penis ya da vajina el ya da koldan farklı bir organ olmadığı için mastürbasyon da cinsel bir deneyim değil elini, kolunu kaşımak gibi sıradan bir eylemdir.

Nasıl Müdahale Etmeliyiz?

1,5 – 3 yaş arasında çocuğunuzu mastürbasyon yaparken gördüğünüzde sakinliğinizi korumalı ve dikkatini çekecek başka bir eyleme zorlamadan, yumuşak bir geçişle yönlendirmelisiniz.

Çocukların 3 yaş ve sonrasında sözel ifade ve anlama kabiliyetleri neredeyse tam olarak gelişmeye başladığından çocuk bu eylemi yaptığında; “Oğlum/Kızım bu senin özelin bunu yalnızca kendi odanda, özel bölgende yapabilirsin.” diyerek hem eylem sıradanlaştırılıp çocuğun dikkatini çekmemeli hem de özel odasına göndererek bunun mahrem bir eylem, genital bölgelerinin de mahrem bölgeler olduğu, herkesin görmemesi gerektiği mesajı net bir şekilde verilmelidir.

Son olarak mastürbasyonun kaygı giderici bir eylem olması çocuğun hayatında son zamanlarda neler olduğuna dikkat etmemiz gerektiği mesajını bize vermektedir. Çocuk mastürbasyon yoluyla hangi kaygılarından kurtulmaya çalışmaktadır?

6 yaş ve sonrasında neredeyse ergenliğe kadar mastürbasyon pek görülmez. Bu dönemde mastürbasyon görüldüğünde çocuğun hayatındaki kaygı verici durumlara dikkat etmek önem arz etmektedir.

Sağlıcakla kalın…

Hasan DURAN
Uzman Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Mastürbasyon Nedenleri ve Müdahale Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hasan DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hasan DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan DURAN Fotoğraf
Psk.Hasan DURAN
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hasan DURAN'ın Yazıları
► Çocuklarda Krize Müdahale Psk.Tuğçe ŞAHİN
► Çocuklarda Okul Başarısızlığının Nedenleri Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Mastürbasyon Nedenleri ve Müdahale Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Sendrom mu? Nisan 2020
◊ Online Terapi Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:33
Top