2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nasıl Sağlıklı ve Güvenli Bir Şekilde Kilo Kazanabiliriz?
MAKALE #19825 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Eylül 2018 | 2,067 Okuyucu
Doktorlar genellikle kilosu yetersiz olan insanların kilo almasını söylerler çünkü genellikleyetersiz kilo alımı bir dizi sağlık sorunlarına yol açabilir. Vücut geliştiriciler ve diğer sporcular da kas inşa ederek kilo almayı umut edebilirler.
Düşük kilolu bir kişinin, bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşması muhtemeldir bunlar:
 Kısırlık
 Gelişimsel gecikmeler
 Zayıflamış bağışıklık sistemi
 Osteoporoz
 Cerrahi müdahaleler sırasında artan komplikasyon riski
 Malnütrisyon
Ağırlık kazanırken bir mücadele olabilir, hakkında bilgi vereceğimiz gıdalar ağırlık kazanmanızda yardımcı olabilir.

Hızlı kilo almak için hangi besinler tercih edilebilir?

1. Süt
Süt; yağ, karbonhidrat ve proteinlerin bir karışımını sunar. Kalsiyum da dahil olmak üzere mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Sütün protein içeriği, kas inşa etmeye çalışan insanlar için iyi bir seçimdir.
Bir çalışma, bir direnç antrenmanından sonra, yağsız süt içmenin, soya bazlı bir üründen daha etkili bir kas yapmasına yardımcı olduğunu bulmuştur. Direnç antrenmanında kadınların dahil olduğu benzer bir çalışma, bir antrenmandan sonra süt içenlerde daha iyi sonuçlar göstermiştir.
Kilo almak isteyen herkes için gün boyu diyete süt eklenebilir.
2. Protein karışımları
Protein karışımları, bir kişinin kolayca ve verimli bir şekilde kilo almasına yardımcı olabilir. Protein karışımları, egzersiz yaptıktan kısa bir süre sonra kaslarımız yorgun olursa kas yapmasına yardım etmede en etkili olanıdır.
Bununla birlikte, önceden hazırlanan karışımların, kaçınılması gereken fazladan şeker ve diğer katkı maddeleri içerdiğini unutmamak önemlidir. Etiketleri dikkatlice kontrol edin almanız gerekenden fazlasını almamaya özen gösterin.

3. Pirinç
Bir bardak pirinç yaklaşık 200 kalori içerir ve aynı zamanda kilo alımına katkıda bulunan iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Birçok insan pirinci, protein ve sebze içeren besinlerle birleştirip tercih etmektedir.

4. Kırmızı et
Kırmızı et tüketimini sınırlandırmak kas inşa etmek ve kilo almaya yardımcı olmaya ne kadar etki ettiği gösterilmiştir. Biftek kas kütlesini arttırmakta önemli rol oynayan lösin ve kreatin, besinlerini içerir.Biftek ve diğer kırmızı etlerde, kilo alımını teşvik eden protein ve yağ bulunur.
Sağlıklı kilo almayı isteyen kişilerin et tüketiminin sınırlandırması tavsiye edilirken, kırmızı etin yağsız kesimleri daha yağlı kesimlere göre daha sağlıklı olduğu belirtilmiştir.
Bir çalışmada, 60–90 yaş aralığında ki 100 kadının diyetine yağsız kırmızı et eklemenin, onlara direnç kazandırmasına, kilo almalarına ve yüzde 18 oranında güç kazandırmalarına yardımcı olduğunu bulunmuştur.

5. Kuruyemiş ve Yağlı tohum ezmesi
Düzenli olarak ve belirli oranda fındık tüketmek, bir kişinin güvenli bir şekilde kilo almasına yardımcı olabilir. Fındık, harika bir gün arası atıştırmalıklarına ve salata dahil olmak üzere birçok öğüne, eklenebilir. Ham veya kuru kavrulmuş fındık en çok sağlıklı olarak tüketim önceliğine sahiptir.

6. Tam tahıllı ekmekler
Tam tahıllı ekmekler, kilo alımını artırabilecek kompleks karbonhidratlar içerir. Bazı ekmekler ayrıca ek faydalar sağlayan tohumları da içerir.

7. Diğer nişastalar
Nişastalar, kas büyümesini ve kilo alımını arttırmak için halihazırda listelenen yiyeceklerin bazılarına yardımcı olur. Yemeklere toplu katılır ve tüketilen kalori sayısını artırırlar.
Nişasta bakımından zengin diğer yiyecekler şunlardır:
 Patates
 Mısır
 Kinoa
 Karabuğday
 Fasulyeler
 Kabak
 Yulaf
 Bakliyat
 Kök sebzeler
 Tatlı patatesler
 Makarna
 Tam tahıl gevreği
 Tam tahıllı ekmek
 Tahıl çubukları
Kalori eklemek dışında, nişastalar glikoz formunda da enerji sağlarlar. Glikoz vücutta glikojen olarak depolanır. Araştırmalarda, glikojenin egzersiz sırasında performansı ve enerjiyi artırabildiğini gösterilmektedir.

8. Protein takviyeleri
Kilo almak isteyen sporcular, direnç antrenmanı ile birlikte kas kütlesini artırmak için protein takviyeleri kullanırlar. Protein takviyeleri çevrimiçi satın alınabilir. Ama mutlaka güvenilir markalar ve onaylı olmalılar. Daha fazla kalori tüketmek ve kilo almak için ucuz bir yol olabilirler.


9. Somon balığı
Altı gram somon balığı yaklaşık 240 kalori içerir ve sağlıklı yağlar açısından zengindir, bu da kilo almak isteyenler için iyi bir seçimdir.
Omega-3 ve protein de dahil olmak üzere birçok besin içerir.

10. Kurutulmuş meyveler
Kurutulmuş meyveler, besin maddeleri ve kaloriler bakımından zengindir ve bir çeyrek fincan kızılcık yaklaşık 130 calori içerir.
Birçok insan kurutulmuş ananas, kiraz veya elmayı tercih eder. Kurutulmuş meyve yaygın olarak kullanılabilir ve kişi evinde taze meyve kurutabilir.

11. Avokado
Avokado, kalori ve yağ bakımından zengin, ayrıca bazı vitamin ve mineraller içerir. Birçok öğüne eklenebilir ve yemeklerimize lezzet ve değer kazandırabilir.

12. Bitter çikolata
Bitter çikolata, yüksek yağlı, yüksek kalorili bir besindir.Aynı zamanda birçok antioksidan içerir. Kilo almak isteyen bir kişi, kakao içeriği en az yüzde 70 olan çikolatayı seçmelidir.
13. Mısır gevrekleri bar atıştırmalıkları
Mısır (veya her hangi bir tahıl) gevrekli bar atıştırmalıkları, uygun bir şekilde tahılların vitamin ve mineral içeriğini sunabilir. Kişi tam tahıllar, fındık ve meyveler içeren barlar aramalıdır.
Aşırı miktarda şeker içerenlerden kaçının bu türden olanlar sağlık açısından zararlı olabilir.

14. Kahvaltılık tahıl gevrekleri
Birçok hububat vitamin ve minerallerle takviye edilir.
Bununla birlikte, bazıları çok fazla şeker ve birkaç kompleks karbonhidrat içerir. Bunlardan kaçınılmalıdır.
Bunun yerine, tam tahıl ve fındık içeren tahıllar seçin. Bunlar sağlıklı karbonhidrat ve kalori seviyeleri ile lif ve antioksidanlar gibi besin maddelerini içerir.

15. Yumurta
Yumurtalar iyi bir protein kaynağı, sağlıklı yağ ve diğer besinlerdir.Çoğu besin sarısında bulunur. Her gün belirli bir miktarda tüketmeniz önerilir.

16. Katı ve sıvı yağlar
Zeytin, ayçicek, fındık ve avokadodan elde edilenler gibi yağlar, kalori ve kalp açısından sağlıklı doymamış yağlara katkıda bulunurlar. Bir çorba kaşığı zeytinyağı yaklaşık 120 kalori içerecektir.

17. Peynir
Peynir iyi bir yağ, protein, kalsiyum ve kalori kaynağıdır. Kilo almak isteyen bir kişi tam yağlı peynirleri seçmelidir.

18. Yoğurt
Tam yağlı yoğurt, iyi miktarda protein ve besin sağlayabilir. Aromalı yoğurtlardan ve daha az yağ içerenlerden kaçının, genellikle eklenmiş şekerler içerirler.
Kişiler yoğurtlarını meyve ya da fındıkla tatlandırmak isteyebilir.

19. Makarna
Makarna, sağlıklı kilo alımına kalori olarak yoğun ve karbonhidrat açısından zengin bir yol sağlayabilir. Rengi açılmış makarnalardan kaçının ve tam tahıllar ile yapılanları tercih edin.

Yukarıdaki gıdalar, bir kişinin kalori alımını sağlıklı bir şekilde arttırmasına yardımcı olabilir. Bu, kişinin güvenli ve verimli bir şekilde kilo almasına yardımcı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nasıl Sağlıklı ve Güvenli Bir Şekilde Kilo Kazanabiliriz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Bilgegül YAVUZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Bilgegül YAVUZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Yazıları
► Sağlıklı Kilo Vermenin Yolları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Sağlıklı Kilo Kaybı ve Diyet Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Nasıl Sağlıklı ve Güvenli Bir Şekilde Kilo Kazanabiliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:19
Top