2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk İstismarında Adli Süreç
MAKALE #19803 © Yazan Uzm.Psk.Sinem ÇİBAŞ KARLIKLI | Yayın Eylül 2018 | 3,512 Okuyucu
İstismardan şüphelenildiğinde, bu durumun bildirilmesi çocuğu koruyacak ve aileye yardım sağlayacaktır. Çocuk istismarı ve ihmali şüphelerini bildirmekle zorunda olan kişiler dışında herhangi bir başka biri de bu şüphesini bildirebilir ve bildirmelidir. Bildirim yapmak bir suç değildir; düşüncenin dile getirilmesi ve çocuğun durumunun soruşturulup değerlendirilmesi için yapılmış bir istektir. Bunun için kanıta gerek yoktur. Soruşturmayı yürüten kişiler gerekli araştırmaları yapacak ve alınması gereken önlemleri alacaktır.

İstismarı bildirmek için aradığınızda size aşağıdaki özel bilgiler sorulabilir:
Çocuğun adı ve yerleşimi
Şüpheli failin adı ve çocukla yakınlık derecesi
İstismar ve ihmale ilişkin gördüğünüz veya duyduğunuz şeyin tarifi
Adınız ve telefon numaranız
*İhbar edilen ailelere bildirimde bulunanların adları açıklanmaz.

Nasıl ihbar edebilirsiniz?
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
Çocuk Polisi/Karakollar
Cumhuriyet Savcıları
En Yakın Sağlık Kurumu
Alo Kadın Çocuk ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı (Alo153)
İhbarweb.org.tr
ALO 155 (Polis)
ALO 156 Jandarma Çocuk Ve Kadın Kısım Amirliği
Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) (0212 4041500)


ÇOCUK İSTİSMARINDA YASAL SÜREÇ

1989 Çocuk Hakları sözleşmesine göre 18 yaşın altındaki her birey çocuktur ve sadece çocuk olması sebebiyle kesin haklara sahiptir. Türkiye de 1995 yılında çocuğun yüksek yararını gözeterek düzenlemeler yapmıştır. Bu düzenlemelerde çoğunlukla çocuğun korunma ihtiyacı gözetilmeksizin adli süreçler işletilmektedir. Ancak çok disiplinli bir çalışma anlayışı ile adli sürecin her aşamasında çocuğun korunması mutlaka sağlanmalıdır.

Cinsel istismar şikayeti gerçekleştiğinde; soruşturma ve kovuşturma, koruma ve tedbirlerin uygulandığı kurumları içeren ayrı sistemler mevcuttur:

Çocuk Polisi: Delil toplanması ve ilk ifadelerin alınması
Çocuk Büro Savcılığı: Soruşturmanın yürütülmesi
Sosyal Hizmet Müdürlükleri: Çocuğun korunma ihtiyacının araştırılması ve korunması
Büro: Çocuk hakları alanında çalışma yapan merkezleri ve komisyonları bulunmaktadır.

Soruşturma Aşaması:

5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun 15.maddesinde, Çocuk Koruma Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usûl ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin 5.maddesinde düzenlenmiştir.

Çocukla ilk görüşme Çocuk Polis Müdürlüğünde gerçekleşmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği Kuruluş,Görev ve Çalışma Yönetmeliği Mağdur Çocuklar 9. Maddede, mağdur çocukla yapılacak görüşmeler sosyal çalışmacı tarafından gerçekleştirilir, ayrıca sosyal inceleme raporu hazırlanır. Suça maruz kalan çocuğun kimliği gizli tutulur.

Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği 9. Maddeye göre çocuklarla ilgili işlemler mümkün olduğu ölçüde sivil kıyafetli görevliler tarafından yerine getirilir.

CMK’ya göre ifade alma işlemi sırasında çocuğun ikincil mağduriyetini önlemek için yanında psikoloji, psikiyatri, tıp veya eğitim alanından bir uzman bulundurulması ve ifadenin görüntü ve sesli kaydının alınması zorunludur.

Ayrıca mağdurun duruşmada dinlenmesi sırasında yanında psikoloji, psikiyatri, tıp veya eğitim alanında uzman bir kişi bulundurulur. Mağdur çocuğun, sanığın yüzüne karşı gerçeği söyleyemeyeceğinden endişe edilirse, mahkeme, sorgu ve dinleme sırasında o sanığın mahkeme salonundan çıkarılmasına karar verebilir.

İstismar sonrası gerçekleşen adli süreç gözden geçirildiğinde, çocuğun karakolda, çocuk şubede, savcılıkta, mahkemede, sosyal inceleme raporu hazırlama sürecinde olmak üzere en az 5 defa yaşadığı travmayı anlattığını görmek mümkündür. Bunu en aza indirebilmek ve en azından bu süreci daha sağlıklı atlatabilmesi açısında çocukla yapılan görüşmenin kalitesini yüksek tutmak elzemdir.


Çelik, D. (2014). Çocukluk Çağı Cinsel İstismar Olgularında Mağdur İfadesinin Delil Niteliği Ve İfade Geçerlik Analizi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi/Adli Tıp Enstitüsü, İstanbul.

Çocuk ihmali ve İstismarını Önleme Öğretmenler ve Aileler İçin Eğitim Kılavuzu, (2008). Ankara: İnsan Hakları Derneği

Dabanlıoğlu, N. (b.t.). (5560 Sayılı Yasa İle Getirilen) Son Değişikliklerle Çocukların Yasalar Karşısındaki Durumu.

Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği, 2005.

Dabanlıoğlu, N. (b.t.). (5560 Sayılı Yasa İle Getirilen) Son Değişikliklerle Çocukların Yasalar Karşısındaki Durumu

Tırtıl, L. (b.t.). Çocuk İstismarında Yasal Süreç. Ş. Yüksel & S. Saner (Ed.), Çocuk Cinsel İstismarı ve Zor Açığa Çıkması Bilgilendirme Dosyası (27-34).
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk İstismarında Adli Süreç" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sinem ÇİBAŞ KARLIKLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sinem ÇİBAŞ KARLIKLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinem ÇİBAŞ KARLIKLI Fotoğraf
Uzm.Psk.Sinem ÇİBAŞ KARLIKLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Adli Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sinem ÇİBAŞ KARLIKLI'nın Yazıları
► Adli Çalışmalarda Biyolojik Değerlendirmeler ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
► Evlilik ve Boşanmanın Adli Psikiyatrik Yönü Psk.Sinem ÇİBAŞ KARLIKLI
► Bir Süreç Olarak Aşık Olmak Psk.Dila HOTLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk İstismarında Adli Süreç' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Alzheımer & Demans Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:38
Top