2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon ,maskelenmiş Depresyon
MAKALE #19769 © Yazan Psk.İbrahim BALKI | Yayın Eylül 2018 | 2,208 Okuyucu
Depresyon nedir ?
Depresyon genel olarak kişinin haz durumlarında artma veya azalma , yeme-içme durumlarında artma veya azalma , bedensel enerjisinde artma veya azalma ve daha önceden ilgi duyduğu durumlara karşı zevk alamama yani genel olarak ruhsal çöküntü anlamına gelmektedir.
Bu tarz durumlara depresyon diyebilmemiz için ise sürecin en az 10-15 gün olması beklenir. Yaşadığımız dünyanın , sosyal çevremizin bugünki hali ;ortada var olan realite ve yeni dünya düzeni içerisinde ki kitleler içerisinde yalnızlıklarımız sonucu etrafımızda ki bir çok insan (5 kişiden 4 ü) depresyon yaşıyor .
Ancak depresyonun genel olarak çerçevesi belli olsada her insanda farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır . Özellikle duygularını açık bir şekilde ifade edemeyen ; depresyonun ayıp olarak niteleyen , semptomları dini değerler ile bağdaştıran ve bunun bir inanç eksikliği kaygısını enjekte eden veya modern bir toplumda kişinin enerjisinin boşaltımı sağlayamaması , amaçlarındaki mükemmeliyetçilik algıları , depresyonu süreçte eşlik eden bir durum olarak değerlendirip , süreç bittiğinde depresyonunda ortadan kalkacağı inancının mevcudiyeti toplumlarda, kişilerin; yaşadığı olayları , duyguları tanımlayamamaları ; farklı bir isim , olay , durum altında değerlendirerek yaşamış olduğu depresyonu maskelemeleri veya örtmesine sebep olmaktadır . Örnek vermek gerekirse ; bugün teknoloji toplumunda örtülmüş depresyon; real hayatta yaşanılan durumların , sanal maskeler ile kimliksizleştirerek ; anonim bir şekilde sanal hayatta can bulması ve buna tabi olan sosyal anksiyetik bireylerin telefon bağımlısı olması şeklindedir . Maskelenmiş veya örtüşmüş depresyona bir daha bakalım .

Maskelenmiş depresyon
Depresyonun bilişsel duygusal veya fizyolojik belirtileri vardır . Belirgin bir depresyonda bu üç ayakta görülebilir . Yani kişi duygusal olarak çökkün , bilişsel olarak hafıza problemleri yaşayan , fizyolojik olarak ise sindirim problemleri yaşayan bir birey olarak karşımıza gelebilir . Ancak maskelenmiş depresyonda bahsettiğimiz bu 3 ayak ( bilişsel - duygusal-fizyolojik) birlikte ortaya çıkmaz . En belirgin olan şey ; kişinin içten içe mutsuz olmasıdır . Bu hem kişi tarafından çoğunlukla çevresi tarafından da hissedilir ama bu dikkat çeken bir süreç değildir . Kişiler bu durumu genel olarak biraz stresliyim diye geçiştirirler . Fakat maskelenmiş depresyonda hayatımızı zorlaştıran , pratikliğimize zarar veren mütemadiyen anlamlandıramadığı davranışlar ortaya çıkar .
Örneğin : bir kadının kendi ihtiyacı olmamasına rağmen poşetler solusu alışveriş yapması
Örneğin : bir kadının aniden koca bir evin temizliğini üstlenmesi ve bu konusa ısrarcı olması
Örneğin : sürekli ev,araba, iş yeri anahtarları kaybetme ; nerede olduğunu hatırlayamama
Örneğin : randevu verilen insanların görüşmelerine geç kalma, umursamama
Örneğin : geç saatlerde uyuyup; erken saatlerde mi uyanmak zorundalığı eylemi
Örneğin : sürekli baş ağrıları şikayetleri
Örneğin: kişinin temel de yalnızlığını paylaşacağı bir hayvan beslemek olması, sosyalleşmeden uzak kaçması
Örneğin : sürekli ‘’halleriz’’ ifadesi fakat sürekli erteleme

Bu hareketler, olaylar, durumlar genel olarak dağınık şekillerde ortaya çıkabilmekte ve önemli derecede kişinin hayatını zora sokmaktadır .

Kişilerin sosyal yaşamları

Problemden müzdarip kişilerin rutin olarak tam zamanlı bir işleri olup , günlük sorumluluklarını yetirmeye çalışan ,spor yapan, eğlenmeye çalışan sosyal bireylerdir. Genel hatları ile davranışlar arasına serpilmiş disformik(depresif) duygulanım ipuçları var . Aynı zamanda sosyal çevresine sürekli gülücükler saçan aslında içerisinde ki mutsuzluğu örtmeye veya gizlemeye çalışıyordur . Bu mutluluğu gizlemeye çalışan kişi; etrafında ki insanlara belli etmemeye çalışırken ; karşıdan gelen tekliflere hiç hoşlanmadığı ve sevmediği halde davete hayır diyemeyebilir ve katılabilir . Tüm sosyal çevresinde çeşitli maskeler takınır . Fakat kişi burada mutluluğunu gizlerken yoğun bir stres yaşamaktadır bu stres kişide öfkeye dönüşmektedir ve tam olarak yaşamış olduğu bu öfkeyi en yakınından en sevdiklerininden öfke nöbetleri şeklinde çıkartabilmektedir . Burada da pasif agresif olgusu ortaya çıkmaktadır . Bu tarz durumlarda görülebilir .

Maskelenmiş Depresyonda 6 Bileşeni
‘’1. Kişi mutsuzdur .
2. Sağlık ve hafıza problemleri yaşar . ( eklem kas ağrıları ve unutkanlık )
3. Maskeleme ( iyim ama biraz stresliyim )
4. Bahane ( çok çalışıyorum)
5.Öz değer kaybı ( kişinin kendine yönelik algıların zayıflaması ve değer kaybetmesi)
6.Yer değiştirme ( mutsuzluğun öfke ile yer değiştirmesi’’

Kaynakça : https://www.medikalakademi.com.tr/maskeli-depresyon-nedir-belirtileri-nedenleri-tedavisi/
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyon ,maskelenmiş Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:34
Top