2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Sağlık Açısından Anne Baba Tutumları
MAKALE #19738 © Yazan Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK | Yayın Ağustos 2018 | 3,191 Okuyucu
Ailenin sağlığı ve işlevselliği, çocukların psikolojik sağlığında belirleyici önemli bir rol oynar. Dolayısıyla çocuklarda görülen çoğu psikolojik problemin ailenin işlevselliği ve anne- baba tutumları ile ilgilidir.

Ebeveynlerin psikolojik durumları, çocuklarına karşı sergiledikleri tutum ve davranışlarda kritik rol oynarlar. Örneğin, anne ya da babanın stres durumu yüksek, depresyon yada kaygı duygu durumu içinde gösterdikleri davranışlar, konuşmalar çocuklarını olumsuz olarak etkilemektedir.

Çocuklardaki olumsuz davranış probremleri, anne ve babanın yanlış tutumu ile gelişir. Dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi bozuklukların seyrinde ebeveyn tutumlarının iyileştirici etkileri olabileceği gibi, kötülemeye ya da yeni problemlerin tetiklenmesine neden olur.

Ne Zaman Bir Uzmana Başvurmalıdır;

Çocuğunuz;

sizi duymazdan geliyorsa
‘Hayır’ cevabınızı kabul etmiyor, onu ‘evet’e çevirmek için her yolu deniyorsa
Her söylediğinize ‘tamam’ diyor ama hiçbir şey yapmıyorsa
Koyduğunuz kurallara uymuyor, bu kuralları istediği gibi esnetiyorsa
Sizinle sürekli inatlaşma ve pazarlık halindeyse
Her söylediğinize itiraz ediyor ‘yapmayacağım’ diyorsa
Sizden intikam almaya çalışıyorsa
Saldırgan ve yıkıcı davranışlar sergiliyorsa
Yaşına uygun sorumluluk almıyor yada yerine getirmiyorsa
Yalana başvurup, sizden bir şeyler gizliyorsa
Anne ve babasının arasındaki fikir ayrılıklarını ihlal etmek için kullanıyorsa

Siz;

Çocuğunuza sözünüzü dinletemiyorsanız
Yanlış davranışları durduramıyor, engel olamıyorsanız
Çocuğunuza ‘hayır’ diyemiyor, sınır koyamıyorsanız
Çocuğun her istediğini yapıyor baş etmek için çözüm bulamıyorsanız
Çocuğunuzun yapması gerekenleri siz yapıyorsanız
Öfkenize hakim olamıyor, çocuğunuza bağırmak yada vurmak zorunda kalıyorsanız
Aşırı taviz vermekle, sert cezalar uygulamak arasında gidip geliyorsanız
Eşinizle çocuk eğitimi açısından uyum içinde değilseniz, sürekli birbirinize müdahale ediyor ya da yaptığınızı eşiniz bozuyorsa
Sevgili Anne ve Babalar, çocuklarımız sahip olduğumuz en değerli varlıklardır. Çocuklarımıza her şeyden önce sevgi göstermeliyiz.

Çocuğunuzu anlamaya çalışınız. ‘Neden böyle davranıyor’ yada ‘niçin böyle konuşuyor’… lütfen bir düşünün, onunla empati kurun, onun duygularını hissederseniz davranışlarındaki farklılığı hemen gözlemleyebilirsiniz. Onları olduğu gibi kabul edin. Yanlış bir şey yapsa da sakin olup, yanlışın neden kaynaklandığını anlatın. Hepimiz hata yaparız, sizler de hata yapacaksınız bu gayet normaldir. Bu hataları bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirin. İletişiminizde ‘ben’ dilini kullanmaya özen gösterin. Unutmayın ‘sen’ dili kırıcıdır, karşınızdaki kişiyi sizden uzaklaştırır. Suçlayıcı, azarlayıcı konuşmayın. Sosyal becerilerini geliştirin. Onlara sorumluluk verin ve yerine getirdiklerinde ufak ödüllerle teşekkür edin. Onlara yardımsever olmayı öğretin. Bir şeyleri yapabilmesi için onu sürekli motive edin. Disiplin kurallarında ve isteklerinizde tutarlı olun. Çocuğunuzu asla diğer çocuklarla kıyaslamayın. Unutmayın, her çocuk kendisi olduğu ölçüde doğru davranır. Kolay anlaşılan, detaysız, kesin yönergeler verin. Olumlu davranışları için onu kucaklayın, minik ödüller verin. Dayaktan ve fiziksel şiddetten kaçının. Ceza, gerçekten istenmeyen davranışın ardından uygulanmalıdır. Uzun vadeli tehditlerde bulunmaktan kaçının. Çocuklara bilgi aktarırken obje yada resim kullanın. Sabırlı olun, çocuk yetiştirme başından sonuna kadar bir sabır işidir, bunun öğrenilmesi gerekir.

Hepsinden önce ‘sevgi’nin geldiğini de asla unutmayın. Yeterli ilgi ve sevginizle sağlıklı çocuklar yetiştirebilirsiniz.

Psikolog, Tülay Ünlüevcek
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Sağlık Açısından Anne Baba Tutumları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tülay ÜNLÜEVCEK Fotoğraf
Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK'in Makaleleri
► Anne Baba Tutumları Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
► Anne Baba Tutumları Psk.Damla DOĞRU GÜLÇİÇEK
► Anne Baba Tutumları Psk.Melek BAL
► Anne Baba Tutumları Psk.Reyhan UZUN
► Anne-Baba Tutumları Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Anne Baba Tutumları Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ergenlik ve Anne-Baba Tutumları Psk.Ceren AKBOYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Sağlık Açısından Anne Baba Tutumları' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Danışmanlığı Ocak 2020
► Üzüntü ve Depresyon Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:23
Top