2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendi Mutluluğunuzun Mimarı Olun / 15 Öneri
MAKALE #19728 © Yazan Uzm.Psk.Ezgi TANIL | Yayın Temmuz 2018 | 2,284 Okuyucu
Benlik saygısı kavramı, kişinin öz beğenisine yönelik değerlendirmesidir. Bu değerlendirmeler sonucu kişi, kendisini olduğundan değersiz ya da üstün olduğu veya beğenilmeye ve sevilmeye değer olup olmadığı gibi bir takım yargılara varır.

Yüksek benlik saygısına sahip olan kişiler; kendilerini olduğu gibi kabullenirler, sosyal ilişkilerden zevk alırlar, iltifatları kolaylıkla kabul edebilirler, yüksek yaşam memnuniyetine sahiptirler, performanslarını değerlendirmede gerçekçidirler, atılgandırlar. Coopersmith benlik saygısını; yeterlilik, doğruluk, güçlü ve önemli olma, kabul edilirlik, dikkat ve diğerlerini etkilemek şekilde açıklamıştır.

Düşük benlik sagısına sahip olanlar ise genellikle kendilerini yetersiz hissederler. Bu nedenle kendilerine yöneltilen iltifatlara da layık olmadıklarına kanaat getirirler. İltifatları kabul edemezler. Sevilmeye değer olmadıklarını düşünürler. Mücadele edecek gücü kendilerinde bulamadıklarından zorluklar karşısında çabuk pes etmeyi tercih ederler. Hayata karşı pasif bir tavır benimserler.

Yapılan araştırmalar sonucu benlik saygısı ve mutluluk, yaşam doyumu arasında yüksek korelasyon olduğu düşünülmektedir. Yani mutluluk, benlik saygımız ile doğrudan ilişkili. Bu noktada, hayatınıza mutluluğu davet edebilmek için önce benlik saygınız üzerinde çalışmalısınız.

Araştırmalar, hedef sahibi olma ile öz-güven ve duyguları kontrol etme arasında pozitif korelasyon olduğunu gösteriyor. Gün için spesifik hedefler belirlemek, hayatınızı düzenlemenize yardımcı olur. Bunu yaparken günlük hedeflerinizi gerçekçi tutmanız ve ulaşılabilir hedefler belirlemeniz sonrasında hayal kırıklığına uğramamanız veya motivasyon kaybı yaşamamanız açısından gereklidir. Bunun yanında, hedeflerinize nasıl ulaşabileceğinizin yollarını da düşünmelisiniz. Örneğin “Bu gün üzerinde çalıştığım makalenin giriş kısmını bitireceğim. Bunun için akademik yazılardan ve bilimsel araştırmalardan faydalanabilirim.” “Bu gün test kitabımın matematik bölümünden 2 konu bitireceğim. Bunun için önce konu tekrarı yapmalıyım”. Böylece sadece bu gün başarmak istediğiniz hedefleri değil, bu hedefleri nasıl başarabileceğinizin yollarını da belirlemiş ve bilişsel haritanızı çıkarmış olursunuz.

Benlik Saygımızı Yükseltmek İçin Neler Yapabiliriz?

1. Gerçekçi hedefler oluşturun, bunların bir listesini yapın ve gerçekleştirmek için harekete geçin.
2. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın veya başkalarının kriterlerine göre değerlendirmeyin.
3. Geçmiş değil gelecek odaklı olun.
4. Küçük değişliklerle başlayın. Bu değişiklik, günlük aktivitelerinizde veya evinizin bir bölümünde olabilir. Unutmayın, değişim, beynin zihin yaratıcılığını geliştiren farklı bölümlerini uyarır.
5. Başarılarınıza odaklanın, küçük bile olsa yaptıklarınız için kendinizi ödüllendirin.
6. Hatalarınızdan ders çıkarın. Hatalarınız sayesinde başarıya bir adım daha yaklaştığınızı unutmayın.
7. Her alanda mükemmel olamayacağınızı bilin.
8. İlişkilerinizde probleme değil büyük resme odaklanın.
9. Güçlü yanlarınızın farkında olun. Çözüm odaklı bir yaklaşımla sorunların üstesinden gelebileceğinize inanın.
10. Benliğinizin “bilge yetişkin” yönüyle iletişime geçin ve önemli kararlar verirken bu yönünüzden destek alın.
11. Problemlerinizden kaçmak yerine onları kabullenin ve mücadele edin. Unutmayın problemleriniz kendi kendine kaybolmaz, çözüm için harekete geçin.
12. Kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı etmeyin. Kendinize değer verin ve aşırı fedakarlıktan kaçının.
13. Kendiniz olun. Başkası gibi olmak için boşa zaman harcamayın. Bireysel özelliklerinizi kabul edin ve benliğinize olabildiğince sarılın.
14. İç sesinize kulak verin. Kendinize verdiğiniz telkinlere dikkat edin. Kendinizle konuşurken biraz daha kibar olun.
15. Kendi mutluluğunuzu yaratın. Başkasının gelip sizi mutlu etmesi için beklemeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendi Mutluluğunuzun Mimarı Olun / 15 Öneri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ezgi TANIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TANIL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ezgi TANIL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın Yazıları
► Kişiliklerin Mimarı Ebeveynler Psk.Dnş.Kübra LİMONCU
► An'da Olun İstiyorum Psk.Elif BAYBUĞA
► Sevişirken Ruhunuz ve Bedeninizle Orada Olun Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Mükemmel Anne Olmak Yerine Doğal Anne Olun! Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA
► Depresyona Karşı 10 Öneri Psk.Burçak ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendi Mutluluğunuzun Mimarı Olun / 15 Öneri' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi ve Etkileri Şubat 2021
► Çocuk Sanat Terapisi Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:26
Top