2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?
MAKALE #19727 © Yazan Psk.Aynur İLHAN | Yayın Temmuz 2018 | 2,728 Okuyucu
Borderline kişilik bozukluğunun ilişkiler noktasında bilinen en büyük sorunu terk edilme korkusudur.

Bununla birlikte borderline (sınırda) kişilik bozukluğuna sahip bireylerin ilişkileri oldukça fırtınalı geçer, tutarsızlıklar, sınır ihlalleri ve her duyguyu en uçta yaşıyor olmaları ilişkide bulundukları kişi ve kişileri sakin ve sabırlı kalmak konusunda oldukça zorlar.

Siz de Sınırda kişilik bozukluğuna sahip biriyle birlikteyseniz bu konu hakkında daha fazla şey öğrenmek, yaşayabileceğiniz sorunları öngörerek önlem alıp ilişkinizde daha sağlıklı bağlar kurmanızı sağlar.

Sınırlar


Borderline(sınırda) kişilik bozukluğu olan bireyler çizdiğiniz kişisel sınırları anlamakta ve bunlara saygı duymakta oldukça zorlanırlar.

Borderline dışında da genel olarak zihinsel rahatsızlıklara sahip birçok birey sosyal sınırlamaları içgüdüsel olarak kavramakta ve bu sınırlara uymakta zorlanırlar. Bu yüzden etrafınızda böyle biri varsa çizdiğiniz sosyal ve kişisel sınırları detaylı bir şekilde anlatmalı, kararlı ve istisnasız olarak bu sınırlara uymalarını zorunlu kılmalısınız.

Bağımlılık


Sağlıklı bir birey ilişkilerinde belli bir oranda bağımsızlık ve özerklik isterken, borderline kişilik ise ilişkilerdeki bütün ihtiyaç ve isteklerinde bağımlılığı teşvik eder ve karşıdakinin sevgisini bağımlılık oranıyla ölçer. Partneri yeteri kadar bağımlı değilse ilişki içinde çok sık yalnızlık ve değersizlik duygusuna kapılır.

Ayrıca Borderline'lı birey genellikle yaşadığı semptomları bastırmak ve acısını azaltmak için ilişki arayışına girer. Kısa vadede romantik ve tutkulu ilişkiler için partnerini çok mutlu edebilirken, uzun vadede sağlıklı ilişkileri yürütmekte çok zorlanır.

Bölünmüşlük

Borderline’lı bireyler insanları tamamen iyi ya da tamamen kötü olarak sınıflandırmaya meyilli oldukları için neredeyse bütün ilişkilerini ya çok iyi denecek yoğunlukta ya da çok kötü denecek soğuklukta yaşayabilirler.

İlişkilerinde her şey yolunda giderken karşılaştıkları ufacık bir pürüz karşısında aniden bütün yaşanmışlıkları kötü yorumlama başlayabilirler.Ya da tam tersi normalde sevmediği birinden gördüğü olumlu bir davranış karşısında onu, en sevdiği kişi ilan edebilirler. Bu şekilde bir bölünmüşlük yaşarlar sürekli.

Niyet Yorumlaması

Borderline’lı birey sanki herkesin onu incitmeye çalıştığı, iyi niyetli eylem ve kelimeleri hakaret ve tehtid olarak algılanması gibi çevresindeki insanların yaklaşımlarını farklı yorumlayabilir. Bu düşmanlık algısı eylemlerinde fevri ve öfkeli bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkar.

Geçmiş ilişkiler

Borderline kişilik bozukluğuna sahip bireylerin çoğunda çocukluk çağı cinsel istismar, ihmal ve kötüye kullanım öyküleri vardır. Çocukluk çağı cinsel temalı travmalar bireyin borderline geliştirmesinde büyük oranda etkisi vardır. Bu sebeple ilişkilerinin çoğunu bilinçaltında yaşadığı travmatik olaylarla kıyaslar ve bu doğrultuda davranabilir.

Kendini Zarar Verme / İntihar Davranışı ve Tehditler


Borderline kişilik bozukluğuna sahip bireyler, yaşadıkları duygusal problemlerle başa çıkmak için kendine zarar verme davranışını aile üyelerine ve duygusal partnerine karşı tehdit unsuru olarak kullanabilir. Çevresine karşı yoğun öfke durumlarında birey intihar etme tehditlerine kadar gidebilir.

Nasıl Başa Çıkılır?


Sınırda kişilik bozukluğunuz varsa, diyalektik davranış terapisi ve farkındalık arttırmaya yönelik terapi süreci çok faydalı olacaktır. Unutmayın ki sınırda kişilik bozukluğu çoğu psikolojik rahatsızlığa nazaran daha ciddi ve katlanması zor bir hastalıktır.
Sınırda kişilik bozukluğuna sahip bir yakınınız varsa bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey istikrarlı ve kararlı bir şekilde sınırlar koymak, sınır ihlalleri karşısında sınırları tekrar tekrar hatırlatarak tutarlı davranışlar sergilemek olacaktır. Bunun yanında borderline ile ilgili daha fazla bilgi edinerek farkındalık düzeyinizi arttırmanız faydalı olacaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aynur İLHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aynur İLHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aynur İLHAN Fotoğraf
Psk.Aynur İLHAN
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aynur İLHAN'ın Yazıları
► Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu Psk.Elçin KAYA KARATAŞ
► Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu Psk.Tutku Damla TOPALOĞLU
► Borderline Kişilik Bozukluğu Nasıl Gelişir? Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Nedir? Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:15
Top