2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğun Dünyasında Baba (Nasıl Baba / Neden Baba)
MAKALE #19605 © Yazan Uzm.Psk.Angela ORGE | Yayın Mayıs 2018 | 2,565 Okuyucu
BABA *GİBİ *BABAM *OL!
( çocuğun dünyasında baba önemi)


“Doğarken kimse anne -babasını seçemiyor” sözünün hepimize tanıdık geldiğini biliyorum.
Ancak her çocuk için anne - babasının çok değerli varlıklar olduğunun daha tanıdık geldiğine inanıyorum.
Ailenin en güçlü yapı taşını oluşturan ebeveynler, bazen geleneksel kalıplara bürünmektedir.
Bu kalıplara göre anneden, doğurması, çocuk bakıp büyütmesi, beslemesi, evi çekip çevirmesi; babadan ise para kazanması, aileyi koruması, dış dünya ile ilişkileri düzenlemesi beklenmektedir.
Anne çocuk *için temel ihtiyaçları karşılayandır( yakınlık,şefkat,sıcaklık,sakinlik ve rahatlık,sevgi ve her zaman çocuğun yanındadır),baba ise ailede güven faktörü,anneyi destekleyen figürdür.

Uzun yıllar var olan bu kalıp, yavaş yavaş kırılmaya başlamıştır.
Babaların evdeki rolünde bazı unsurları değiştirme ve kalıcı kılma adına önemli adımlar attıkları biliniyor.
Babalık, eşin gebe olduğu anlaşıldığı anda başlar ve bütün süreci boyunca babalık algısı ve babalık rolüne uyum sağlayabilmesi adına eşi ile birlikte yaşamalıdır. Doğacak çocuğun gelişimini olumlu bir şekilde etkileyebilmesi de gebeliği duyduğu andan itibaren ailenin bütüncü olarak değerlendirilmesiyle olmaktadır.
Ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişki zaman içinde gelişen, zenginleşen bir deneyimdir*
Babanın çocuğuyla bağ kurması önemlidir. Çünkü çocuğun ilk beş yıllık yaşantısında baba kilit rol oynamaktadır. Çocuk altı yaşına geldiğinde, kişiliğinin temel yapısı oluşmaktadır.*
* * * Babanın aile içinde katılımcı davranış sergilemesi çocuklarının bilişsel gelişiminde;çözümleme becerisini, dil zekasını, akademik başarısını ve temel becerilerini olumlu yönde etkilemektedir. * * * *Babanın çocuğa artan ilgisi sayesinde çocuğun girişimci davranışları,sosyal ve duygusal gelişim, empati kurma becerisi olumlu yönde etkilenmektedir.*
* * Bunun yanı sıra *babanın, çocuklarına daha fazla vakit ayırması, babalar için de faydalı olmaktadır. Babanın katı hisleri uysallaşır, kendine güven duygusu artar, kendi babasıyla daha iyi ilişkiler kurmasına, rol model oluşturmakla birlikte, çocuğuna çeşitli haklar tanıdıkça,sorgulanmaya ve öz eleştiri becerisi geliştirmeye sebep olur, onun dürüst olmasını sağlar. *
* * * Çocuğuna sorumluluk yükleyerek başarı duygusunu tatmasına yardımcı olur. Şefkatli ve tutarlı bir disiplin uyguladığında çocuğa kendi kendini yönetme yeteneği kazandırır. Bu nedenle çocuk, sağlıklı bir gelişim gösterir.
Babanın ilgisi çocuk için bir dengedir, davranış, tutum ve yakınlık ilişki üzerinde gözlem yapabilmesi, düşünceleri, duygularını dile getirmesi farklılığı, kendi tutumlarına karşı verilen tepki ölçümü, çocuk için değerli bir rol model kaynağıdır.
Çocuk ile baba arasındaki bağı, kaliteli ilişkinin çocuğun bilişsel,sosyal,duygusal ve cinsel gelişim üzerinde olumlu,önemli ve kalıcı *etkisi bilinmektedir.
Babanın çocuğu ile ilgilenmek için ayırdığı zamanı birlikte yapılan etkinliklerin çocuğa sağladığı farklı ve donanımlı deneyimler öğretmeyi ve zekayı desteklemektedir.*
Babaların annelere göre çocuklarına daha bağımsız davranmak için fırsat verdikleri gözlemlenmektedir.

*Çocuk ve anne arasında ki duygusal bağı doğumdan hemen sonra oluşmaya başlar.
Çocuk ve baba arasında ki duygusal bağ baba, çocuğa zaman ayırmaya başladığında başlar.

Bakım,gelişim,destek işi içinde girdiği müddetçe baba zevk almaya fırsatı bulur.
Çocuğunu tanıdıkça keyif alır, birlikte geçirdikleri zamanın içerisinde merak,keşif ve sevgi girer.


Keyif aldıkça keyif verir, keyif verdikçe keyif alır.

Çocuğunu tanıyan baba, yaşanılan herhangi bir krize karşı daha yapıcı olur, durumun farkında olup daha kolay çözüm üretir.* Anneyi suçlamaz,yetersiz kılmaz.
Baba küçük yaşta bir erkek çocuk için rol model önemi taşırken ,kız çocukları için 3 yaşında itibaren ciddi bir rol model olarak yer almaya başlar.
Baba gibi hareket etmek,baba gibi oturmak,baba gibi davranmak,baba gibi konuşmak, çocuklar için gerçek bir sihirdir.
Anneler eğitim süresince git-geller yaşarken: “kıyamam” formüllü kullanırken,babalar daha net, çözüm için kısa yolu bilen, sonuç odaklı olabilme yeteneği sergileyebilir.
Baba hem korur hem kollar, destekleyicidir, güven verir, akıl danışılan, kural koyan ve denetleyen, disiplini sağlayan, strateji ve alternatif geliştiren yolları gösteren, dayanıklılığı, sabrı, erteleme, güç göstereme, azimli ve cesur olma örneği oluşturan kişidir.
* Babanın çocuğun duygusal gelişimdeki en önemli etkenlerdendir.
Baba,çocuk için dış dünyanın ilk temsilcisidir, bundan dolayı baba- çocuk ilişkisinin ilk adımları atıldığı dönemde,aynı zamanda çocuğun dış dünyayla ilgili düşüncelerinin de aslında ilk adımları atılmış olur ki bu bağlamda olumlu baba-çocuk ilişkisi, çocuğun dış dünyayı daha güvenle ve merakla bakabilmesini ve keşif etmesini sağlar.

Babanın ilgisi ve yaklaşımından, kızlar, erkek dünyasına ait ilk yatırımlarını babaları sayesinde oluştururlar, ilgi ve taktir,fark edilme ve beğenilme, onay alma, bakış açıları geliştirme ve fikirleri dile getirebilme cesareti babaların yanında başlar. Erkek çocuklar erkeksi gücü, mücadeleyi,rekabeti,yenme ve yenilmeyi baba ile deneyimler. Erkek çocuk beş yaşından sonra kendi cinselliğini fark etmeye başlayınca babayı taklit etmeyi,onun gibi olmaya daha bariz bir şekilde çalışır.

* Baba olmak : çocuğunuz üzerinde korkuya dayalı bir disiplin uygulanma demek değil, disiplinsiz, kuralsız, kontrolsüz, gücüne baş vuran, inatçı ya da itirazcı tutumlara *destek veren değil, bağırarak ya da döverek sözünü duyuran değil, *cezalandırarak ya da hiçe sayarak yaklaşan değil, her şeyi yapma iznini, hakaret,yargı, suçlama ve aşağılama davranışları geliştirmeden yaklaşım ve eğitimci tutumlar gösterilerek ancak her şeyden önce sevgi ile yaklaşım ve duygularını aktarmasını cesaret ve destek veren biri babayı baba yapar.

Annelerin yaptığı gibi siz de çocuğunuza onu her koşulda sevdiğinizi belirtin.*
Çocuğunuz ve sizin sevdiğiniz bir aktivite edinin,paylaşım sesi daha kolay olur.*
Çocuğunuzun fikirlerini dinleyin,alay etmeyin,izin almadan söylediklerini başkalarıyla *paylaşmayın,kendi bakış açınızı kolay ve rahat bir dille aktarın.
Çocuğunuza zihinsel ve cinsel gelişimi için sizin anne-çocuk ilişkisinin içinde olmanız gerektiğini unutmayın.*

Çocuğunuza verdiğiniz her sözü tutmaya çalışın,tutamayacağınız sözleri vermeyin.
Onun için siz annesiyle ile birlikte hayat dengesi oluşturmaktasınız.
Güven ve emniyet duygusunu siz geliştiriyorsunuz.

Hissettirdiğiniz duygular,önem verdiğiniz düşünceler,taktir ettiğiniz davranışların bütünü, çocuğunuzun gelişimini ve kişiliğini oluşturmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğun Dünyasında Baba (Nasıl Baba / Neden Baba)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Angela ORGE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Angela ORGE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Angela ORGE Fotoğraf
Uzm.Psk.Angela ORGE
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi37 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Angela ORGE'nin Makaleleri
► Çocuğun Anne Baba Arasındaki Cinsel İlişkiyi Görmesi ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuğun Dünyasında Baba (Nasıl Baba / Neden Baba)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskanlığı Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:06
Top