2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Mitler(Cinsellikte Doğru Bildiğimiz Yanlışlar)
MAKALE #19599 © Yazan Psk.Dnş.Fatih FİDAN | Yayın Mayıs 2018 | 2,474 Okuyucu
CİNSEL MİTLER

Cinsellik en temel dürtülerden biridir. Tüm canlılarda olan bir dürtüdür. Cinsellik duygusal, zihinsel ve fiziksel rahatlama sağlamaktadır. Sarılmanın ve dokunmanın sonucunda oluşan oksitosin düzeyinin artması da kişilerde ayrı bir rahatlık sağlamakta, güven ve bağlanma artmaktadır.
Her insan cinselliği farklı ihtiyaçları karşılamak için aracı olarak kullanmaktadır. Birisi değersizliğinin üzerini kapatarak değerli görünmeye çalışmak için, birisi dokunmanın verdiği keyfi yaşamak için, birisi gücünü ispatlamak için, birisi tercih edildiğini görmek için, birisi çocukluğunda alamadığı sevgiyi cinsellikle alabilmek için, biriside geçmişte cinsel olarak reddedilen bir kişi kendini çekici ve arzu edilen bir kişi olarak kanıtlamak için yapıyor olabilir.
Bunların dışında ‘’Cinsellikle tek vücut olmak istiyorum. Eşimi daha yakından tanımak istiyorum. İlişkimize yeni tatlar ve keyifler katmak istiyorum.’’ gibi eşini mutlu etme, ödüllendirme ,heyecanlar tatma güdüsü için de cinsellik önem taşıyor.
Cinsel yaşamdaki aksaklıklar birey için haz ve doyum duygusunu kaybetmekten öte bir sıkıntı kaynağıdır. Cinsel sorunlar insana sevmeme, beğenilmeme, terk edilme, yalnızlık, kendine güvensizlik, küçük düşme ve mahcup olma diğerlerine göre eksiklik gibi duygular yaşatır.
Cinsel İşlev Bozukluklarına Neden Olabilecek Etmenler
Tutucu ve kısıtlayıcı yetiştirme tarzı,
Cinsel eğitimsizlik,
İletişim eksikliği,
Ana-babanın erken yaşlarda ölümü ya da boşanması,
Özel gizliliğe saygı,
Utanma, aşağılanma,
Hayal kırıklığı, travma,
Taciz, ilk deneyimle ilgili özellikler,
Mastürbasyonla ilgili tutum,
Dini çatışmalar vb. hazırlayıcı,
Sadakatsizlik, çocuk doğumu, aşırı beklentiler, eşle ilgili sorunlar vb. başlatıcı
Performans anksiyetesi, yakınlık korkusu, iletişim sorunları vb. sürdürücü etmenler olarak ele alındığından, cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde bu hazırlayıcı, başlatıcı ve sürdürücü etmenlerin ortadan kaldırılması esas olmalıdır.
Cinsel bilgisizlik veya yanlış bilgilenme sonucu oluşan bu işlevsiz bilişsel yapıların aşırı kaygı, suçluluk duyguları, gerçekçi olmayan beklentiler veya başaramama korkusuna yol açtığı bilinmektedir.
Cinsel Mit Nedir?
Cinsel mit kulaktan kulağa doğru olarak kabul edilerek yayılmış olan abartılı ve yanlış inançlarımıza denmektedir. Toplumumuz tarafından cinsellik açıkça konuşulmadığından kulaktan kulağa yayılan mitlere ulaşmak daha pratik olmaktadır. Cinsel mitler, oluşturdukları abartılı ve gerçekçi olmayan cinsel beklentiler, suçluluk ve yetersizlik hisleri, kaygı ve başarısızlık korkularıyla cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırlarlar.

A - Kadın-erkek rolleri ile ilgili yanlış inanışlar
“Erkekler duygularını belli etmemelidir” yanlış inancı “Erkekler ağlamaz” yanlış inancı ile aynı sonuca çıkarmaktadır. Erkeklerin duygularını içinde saklaması ilişkiyi sınırlayıcı bir hale dönüştürmekte ve erkeği ketlemektedir. İsteksiz olan bir erkek isteksizliğini, istekli olan bir erkek de istekliliğini ifade ederek partneri ile duygularını paylaşmalı ki birbirlerine yardımcı olabilsinler ve içe atılan duyguların daha farklı sorunlara yol açması engellenmiş olsun.
“Cinsel ilişki isteğini erkek belirtmelidir.” Bu yanlış inanç aktif olmak isteyen kadını engellemekte ve erkeğinde aktif olmasından dolayı yadırgamaktadır. Bu mite sahip çıkan çiftlerde cinsel istek sorunu yaşamaya adaydırlar. Oysa bazen erkek pasif bir şekilde partnerinin dokunuşlarına kendisini bırakmalı bazen de kadın erkeğinin dokunuşlarına kendisini bırakmalıdır. Bu şekilde yapanların daha çok zevk aldıklarını ifade etmişlerdir.
“Başka şeylerde olduğu gibi cinsellikte de başarıya ulaşmak son derece önemlidir” yanlış inancı erkek ve kadınlarda hedef odaklı cinsellik yaşamaları düşüncelerinden dolayı performans kaygısı oluşturur. Hedefe odaklanan kişilerde cinselliğin yaşanıldığı tüm süreçten zevk alamazlar. Sanki bir jüri karşısına başarmaları gereken sınava çıkmış gibi hareket ettiklerinden anksiyete yaşamaktadırlar. Olası bir “başarısızlık” erkeklikleriyle ilgili tasarımlarını ciddi ölçüde zedeleyebilmekte ve tesadüfi bir sorun kalıcı olabilmektedir.
“Erkekler cinsel ilişkiyi her zaman ister ve buna her zaman hazırdırlar.” En yaygın yanlış inançlardan birisidir. Erkeğin her zaman cinselliğe hazır olduğu düşüncesi hakimdir. Bazı zamanlar istemeyebilir. Nasıl ki çiftlerde kabul etme ve red etme hakları olduğu gibi bu erkek içinde geçerlidir.
“Cinsel ilişki arzusunu belli eden kadın hafif biridir.” Bu mitten dolayı kadınlar kendi fantezilerini isteklerini eşlerine anlatmakta çekinmektedirler çünkü hafif bir kadın gübü gözükmek istememektedir. Bunlara karşın çiftlerde cinsellik konuşmaları için cesaretlendirerek cinsel hayatlarını daha arzulu ve çekici nasıl yaşayabilirler konuşmalarını istiyoruz. Özellikle kendine güvensiz ve aldatılma korkusu içindeki erkekler eşlerinin cinsel arzularının farkına varmaktan rahatsız olurlar. Bu yanlış inanış sayesinde kadın sadece eşinin istediği zaman onu memnun etmek için ilişkiyi kabul etmeye kendini koşullandırır.
“Tüm fiziksel yakınlaşmalar sevişmeyle sonlanmalıdır.” Bu mit çiftlerin birbirlerine sevgi göstermek için yakınlaşma isteklerini bitirmektedir. Yakınlaştıklarında ise istemedikleri halde cinsel ilişkiye geçmek zorunda hissetmektedir.

B - Cinsel İstekle İlgili Yanlış İnanışlar
“Yaşlanma cinsel isteği tamamen ortadan kaldırır.” Araştırmalar yaşlanmaya bağlı cinsel yaşamın sınırlanmasının biyolojik etkenler olduğu kadar kültürel faktörlerle de ilgili olduğunu göstermiştir. Yaşlıların cinsel isteğini hoş karşılamayan toplumlarda insanlar yaşlanmayla cinsel yaşamlarını daha sıklıkla noktalamaktadırlar.
“Kadınların cinsel isteği azdır” bu mitten dolayı cinsellik kadın için zevk verici değildir, görev olarak yapılır.
“Menopoz cinsel isteği ortadan kaldırır” Üreme ile sevişmeyi birbirine bağlayan kültürel gelenek ,menopoza giren kadının artık cinsel isteğinin de yersiz olduğunu bundan sonra cinsel isteğin ancak bir sorun olabileceğini telkin eder. Menopozla kadının cinsel hayatının sona erdiğine inanan bir erkek eşiyle sevişme isteğini daha çekinerek dile getirmektedir. Kadınlar açısından ise bu inanış cinsel isteklerini bastırmaya ya da cinsel arzularını ifade etmemeye yol açmaktadır.

Cinsel İşlevlerle İlgili Yanlış İnanışlar
“Güçlü erkekler üst üste birkaç kez sevişebilirler”; Pornografinin ve erkekler arasında böbürlenmelerin yarattığı bu yanlış inanış erkeklerin kendilerini yetersiz hissetmelerine yol açmaktadır.
“Bir erkek ne kadar sık ve üst üste sevişebiliyorsa o kadar güçlüdür” ; Cinsel yaşamı ve ilişkiyi sevişme sayısına indiren bu yanlış inanışın ardında kadınları sadece cinsel bir meta olarak algılayan ayırımcı anlayış yatmaktadır.
“Bir kez cinsel sorun yaşanırsa bu tekrarlayacak demektir”; Bu yanlış inanış, cinsel sorunların uzamasına yol açmaktadır.



Yararlanılan Kaynaklar:
-Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği Dr. Cem KEÇE “Cisnel Terapi Eğitimi” notları
- Bir Kaçınma ve Erteleme Hastalığı olan Vajinismus’un Üstesinden Gelmek, Dr.Cem KEÇE, Kasım 2007, Ankara
- Evlilk ve Çift Terapisi, Gerald W. Weeks&Stephen R. Treat, Pusula Yayınevi, Ankara 2012
-Bir Denetimsizlik ve Kontrolsüzlük Hastalığı Olan Erken Boşalmanın Üstesinden Gelmek, Dr. Cem KEÇE
-Bir Kaçınma ve Ertelem Hastalığı Olan Vajinismus’un Üstesinden Gelmek- Dr. Cem KEÇE



Psikoterapist&Uzm. Klinik Psikolog
Fatih FİDAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Mitler(Cinsellikte Doğru Bildiğimiz Yanlışlar)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Fatih FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Fatih FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih FİDAN Fotoğraf
Psk.Dnş.Fatih FİDAN
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Fatih FİDAN'ın Makaleleri
► Cinsel Mitler Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Cinsel Mitler (Cinsel Efsaneler) Psk.Kamil DEMİR
► Vajinismus ve Cinsel Mitler Psk.Merve EKŞİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel Mitler(Cinsellikte Doğru Bildiğimiz Yanlışlar)' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şizoid Kişilik Bozukluğu Aralık 2019
► Panik Atak Ekim 2019
► Duyguların Geçmişi Temmuz 2019
► Yetişkin Çocuklar Temmuz 2019
► Evde Şehvet Bitti Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:41
Top