2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenler Beslenme Konusunda Hangi Sorunlarla Karşı Karşıyadır?
MAKALE #19588 © Yazan Dyt.Hatice KARSLIOĞLU | Yayın Mayıs 2018 | 2,239 Okuyucu
ÇOCUĞUM YETİŞKİNLİĞE ADIM ATIYOR!

Aslında bir o kadar zor ve eğlenceli bir dönemdir ERGENLİK DÖNEMİ. Vücudun hızlı bir büyüme atağı yaptığı, buna bağlı olarak besin ihtiyaçlarının arttığı aynı zamanda dikkat edilmediğinde beslenme alışkanlıkları ve davranışlarında bazı sorunların yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde artık vücut çocuk yapısından çıkar ve yetişkin vücut yapısına doğru fiziksel olarak değişmeye başlar. Bu değişme sürecinde aslında çocuk, kendisindeki bu değişime pek anlam veremez. Buna bağlı olarak da bu değişime ayak uydurmakta zorlanabilir.

Ergenlik döneminde kızlar ortalama 16 kg, erkekler ise yaklaşık 20 kg ağırlık kazanır. Ancak fark erkeklerdeki ağırlık kazanımının kas kitlesinde, kızlardaki ağırlık kazanımının ise yağ kitlesinde olmasıdır. İşte bu nedenle özellikle kızlar yağlanmaya bağlı vücut şekliyle ilgili pek çok kaygı yaşar ve çeşitli diyet yapma yollarına gidebilir. Erkekler ise daha fazla kaslı olabilmek için protein ağırlıklı beslenmeye yönelebilir.

Oysa Tek Çözüm Sağlıklı Beslenme!

Her dönemde olduğu gibi tabiî ki bu dönemde de sağlıklı beslenme ana hedef olmalıdır. Çünkü bu dönemde yaşanan sorunlar kalıcı sorunlara neden olabilmekte, yanlış beslenme alışkanlıkları artık hayatına yerleşebilmektedir. Özellikle önceki dönemlerine göre biraz daha agresif, kendini daha çok bağımsızlaştırmaya çalışan ergenlerin, aileleriyle birlikte uyum içinde olması, hem beslenme davranışlarının hem de kişilik özelliklerinin doğru bir şekilde yerleşmesinde oldukça önemlidir.

Sağlıklı Beslenme İlkeleri Nelerdir?

• Yeterli ve dengeli, günlük önerilen miktarda beslenme
• Enerji ve besin ögelerinin gereksinimi kadar karşılama
• Düzenli öğün tüketme
• Mutlaka her gün kahvaltı yapma alışkanlığının kazandırılması
• Yeterli vitamin, mineral ve posa sağlamak için günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi
• Yağ, tuz ve şeker tüketiminin azaltılması
• Fast-food tüketiminin azaltılması
• Yağda kızartmalar ve yağlı besinlerin tüketiminin azaltılması
• Kendi kendine sağlıklı menü oluşturabilme yeteneğinin geliştirilmesi
• Su içme alışkanlığının arttırılarak, şekerli içecek (hazır meyve suyu, kola vb.) tüketiminin azaltılması
• Besin etiketi okuma alışkanlığının geliştirilmesi

Sağlıklı beslenmenin, sağlıklı psikolojik, fiziksel ve biyolojik gelişmeye katkı sağladığı unutulmamalı, gerekli özen gösterilmelidir.

ERGENLER BESLENME KONUSUNDA HANGİ SORUNLARLA KARŞI KARŞIYADIR?
Bu dönemde özellikle hızlı büyüme-gelişme, yanlış beslenme alışkanlıkları ve ailenin davranışlarına göre sorunlar oluşabilmektedir.
• Boy Kısalığı-Zayıflık
• Obezite
• Yeme Davranışı Bozuklukları (Anoreksiya Nevroza, Bulimia Nevroza)Ü
• Kas-İskelet Bozuklukları (Özellikle Şişmanlarda)
• Akne
• Anemi
• İyot Yetersizliği
• Diş Çürükleri
• Dikkat Toplama Ve Öğrenme Sorunları
• Sedanter Yaşam
• Hatalı Besin Seçimi (Fast-Food Tüketiminin Fazla Olması)
• Yetersiz Sebze-Meyve Tüketimi
• İştah Değişiklikleri
• Konstipasyon
• Öğün Atlama

Çözüm Nedir?

Yeni bir kimlik arayışı içerisinde olan ergenler çevreye kendilerini kabul ettirmeye çalışırlar, özellikle çevresindeki birçok kişiyi örnek alarak kendi kişilik özelliklerini tamamlamaya çalışırlar. Aslında sorunların çözümündeki ana hedef eğitimdir.
Ergenlik döneminde ailenin en çok zorlandığı konu daha önce beslenme kurallarını uygulatırken bu dönem de gençlerin aileyi dinlememesidir.Gençlerin bu dönemde en çok ilgilendikleri kişi arkadaşlarıdır.Kendilerini birey olarak kabul ettirme dönemleri olduğu için bu dönem de arkadaşları ile beraber uyum içinde olmak ister.Arkadaşları ne yapıyorsa nasıl besleniyorsa o da aynı davranışı sergiler.Bu da aile arasında ciddi tartışmaya sebep olur.Bir de en önemli tehlike fast food ürünlerdir.Aslında tehlikenin büyük kısmı besinlerin zararlı olmasından ziyade gıda sanayinin reklam ve satış pazarlamada odak noktası gençlerdir.Çünkü onları daha kolay etkileyebileceklerini bilirler.Bu yüzden aslında çocuklarınızı daha çok bu konuya dikkat çekmelerini isteyebilirsiniz.Okul da bu konuda çok önemli görevler düşüyor.Her ne kadar beslenme ile ilgili ciddi seminerler,uzmanlar getirseler de yeterli değil.Çünkü bir tarafta sağlıklı beslenme anlatıyor ama diğer tarafta sağlıklı besinleri anlatıyor.Bu yüzden karşınızda sadece çocuğunuzu baz alırsanız yanlış yaparsanız.Gerçek sorun çocuğunuzun sizin sözünüzü dinlememesi değil onun etkilendiği kısımlar üzerinden hareket edilmesi gerekir.

Gençler de aileler den gelen en büyük şikayet,''çocuğum sebze ve salata yemiyor'' şeklinde geliyor.Aslında bu problem sadece çocuğunuz da değil aslında sebze ve salata bir çok kişi tarafından sevilmiyor.Çocukluk döneminde eğer sebze ve salata alışkanlığı kazandırılmadı ise ergenlikte bunu kabul ettirmek çok zor olur.Yada çocukluk döneminde sebzeyi çok güzel yemiştir ancak okula başladıktan sonra sebzelerden uzaklaşlamaya hatta hiç yememeye başlar.Bunun en büyük sebebi okul menüsünde ki sebzelerin tad ve görüntü olarak hoş olmaması,farklı yağlar kullanılması,tuzun az olması kısacası sizin evde yaptığınız sebze tadını bulamamasıdır.Bunun yanında okul menülerin de karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye daha çok yer verirler.Bunun en büyük sebebi maliyeti düşüktür ayrıca çocukların sevdiği tarz besinleri menüler de daha çok yer vermemeli sizin çocuğunuzun sebzeden uzaklaşmasına sebep olur.Peki bunun çözümünü nasıl olacak derseniz bu gerçekten ergen döneminde aşılması çok zor bir problem.Benim bu konuda daha çok önerim evde onun sevdiği sebze yemekleri üzerinden hareket etmenizdir.Mesela kereviz yemesi için ısrar ederseniz en büyük hatayı yapmış olursunuz.Çünkü keskin kokulu sebzeler brokoli,karnıbahar,brüksel lahanası gibi çok kolay rededilen besinlerdir.Kabak,bezelye gibi sebzeler çok daha kolay yenilebilir.Tabiki her genç için ayn durum söz konusu değildir.Her genç farklı tepki verir.Burada şunu söylemeden geçemeyeceğim.Aslında yemek ile yaşadığınız çatışma tüm konuları kapsıyor.Size kendisini ispat etmek ve birey olduğunu kabul ettirmek için de hayır diyor.Emin olunki başka bir yerde hiç sesi çıkmadan yiyebilir eğer seçenek hakkı ona verilmediyse..

Ergenin nasıl beslenmesi gerektiği ailesi tarafından onunla zıtlaşmadan anlatılmalıdır. Bu nedenle aile özellikle beslenme konusunda doğru bilgilere sahip olmalı, iki ucu keskin bir süreç olan ergenlikte beslenme konusunda uzman bir diyetisyenden yardım almabilir ve okul ile işbirlik içinde olup sadece kendi çocuğunuzu değil tüm gençler üzerinden gidebileceğiz stratejiler geliştirmelisiniz.

ERGENLİKTE NEYİ NE KADAR YEMELİYİM?

Bu süreçte artık hangi besini ne miktarda ve nasıl yemeniz gerektiğini kısacası sağlıklı bir menüyü nasıl hazırlayacağınızı bilmeniz gerekir. Unutmayın esas nokta her öğünde mutlaka 4 besin grubundan (süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar )yiyeceğin bulunmasıdır.

Yemek yerken menünüzü bir kez gözden geçirin ve tek tek bu gruptan besinlerin olup olmadığına bakın. Eğer her gruptan bir besin bulunuyorsa o sizin için dengeli bir öğün olacaktır. Ancak menüde besin grubu eksikse mutlaka eksik olan besin grubunu tamamlamaya çalışmalısınız.

Dört besin grubunu tamamladıktan sonra tabiî ki bu dengeli menüyü yeterli olarak tamamlamalısınız. Yeterli olabilmesi için de çok basit bir hesapla besin gruplarından gün içerisinde tüketmeniz gereken miktara dikkat etmelisiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenler Beslenme Konusunda Hangi Sorunlarla Karşı Karşıyadır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice KARSLIOĞLU Fotoğraf
Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
Ankara
Diyetisyen
Diyabet ,Çocuk ve Yetişkin Obezite Diyetisyeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi144 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun Makaleleri
► Beslenme Konusunda Sağlıklı Öneriler Dyt.Andaç YEŞİLYURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenler Beslenme Konusunda Hangi Sorunlarla Karşı Karşıyadır?' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► D Vitamini ve Obezite Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:07
Top