2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hoşgörüsüzlük Değersizlik İnancımızın Yansımadır
MAKALE #19545 © Yazan Psk.Dnş.Yasemin YALÇIN | Yayın Nisan 2018 | 2,898 Okuyucu
İnsan, doğa güçlerine ve bazı hayvan türlerine oranla zayıf bir varlıktır. Bu nedenle her insanın varoluşunda eksiklik duygusu vardır. Yaşamı boyunca ,daha önce kendisine egemen olan insanlar ve doğal güçler üzerinde üstünlük kurmak ve gücünü kanıtlamak için çaba gösterir ve kusursuz bir varlık olmaya çalışır. Çoğumuz eksiklik duygumuzla yüzleşmekten kaçtığımız için ancak bazı durumlarda yüzyüze geldiğimizde kabul ederiz. Bu eksikliği kabullenme ise insanı güdüler ve eyleme geçirir.
Değersizlik duygusu ise bu normal eksiklik duygusundan çok farklıdır. İnsanı daha fazla şeyler yapmaya ve yaratmaya güdülemediği gibi, bir kısır döngünün yaşanmasına neden olur. Değersizlik duygusu, bir insanın kendisini diğer insanlardan daha değersiz bir varlık olarak algılamasını tanımlar ve kökenini çocukluk yaşantılarından alır. Bir çocuğa değer verilmemesi, ona özgü hakları olduğunu ve onun da birey olduğu gerçeğini unutmak anlamına gelir. Bir insana değer vermek, onun gerçeklerini anlamaya çalışmak ve onu olduğu gibi benimseyebilmektir.
Kendisine değer verilmemiş bir insan bir başkasına değer veremez. Bunu sonradan öğrenebilmesi de ancak kendisine değer verebildiği oranda başkalarına da değer verir; diğer insanlara gerçek anlamda değer verdiğini hissettikçe kendisini de değerli bulur. Bir insanı yücelterek kendimizi küçültmek, ne ona ne de kendimize değer vermektir. Üstelik böyle bir durum , değersizlik duygusunun gerisinde yatan düşmanca eğilimlerin ve suçluluk duygularının daha da pekiştirilmesine neden olur.
Değersizlik duyguları yaşayan biri bazı insanları küçümser. Çünkü onlarda kendisine benzeyen bazı özellikleri görür ve hoşlanmadığı kendi benliğini kendisine yansıtan bir ayna gibi algılar. Aslında, başkalarını küçümseyen insan, kendisini de küçümseyen, dolayısıyla küçümsenmekten korkan biridir.
Değersizlik duygularını yaşayan bir kişinin bazı insanları yüceltmesi, bu insanların kendisinin ulaşmak istediği görkeme sahip olduğu yanılgısından kaynaklanır. Öte yandan bu insanlara karşı bilinçdışı bir düşmanlık da yaşar; çünkü varlıkları ona kendi yetersizliğini hatırlatır. Bilinçdışı düşmanlık duyguları yoğunlaştıkça, bu insanlara karşı hayranlık da artar. Gerçek kişiliği değersiz bularak kendi kişiliğinden uzaklaşır ve sonunda kendisine yabancılaşmaya başlar. Kendisine yabancılaşma pahasına önemli başarılar kazanmış bazı insanlar, zaman zaman boşluk ve anlamsızlık duyguları yaşarlar. Ancak saygı gördüğünde var olduğunu hisseder. Oysa insan, gerçeklerini tanıyabildiği oranda kendisiyle uzlaşır ve çevresine karşıda hoşgörülü olur. Bunu başaramayanlar, kendisine olan hoşgörüsüzlüğü ise sürekli insanları eleştirir, kınar ve yaşadığı olaylardan ders alabilmesini engeller. Kendisini her an başkalarıyla kıyaslamak ve onlardan daha üstün olduğunu hissetmek zorundadır.
Acı da verse hoşlanmadığımız kendimizle yüzleşebilmeli ve bu yüzden asla kendimizi lanetlememeliyiz.Kendini lanetlemek ya da kendine acımak insanın sorumluluklarını görebilmesini engeller.Güçlülük,yürekli olmayı gerektirir.Yüreklilikse insanın kendi gerçekleriyle yüzleşebilmesini içeridir.İnsanın kendine yabancılaşması pahasına kazanılmış güç,güç değildir.Güçsüzlüğümüzü yaşayabilecek yürekliliği gösterdiğimiz bir anda biri bizi küçümserse,bu onun sorunudur.Aslında için için aynı yürekliliği gösterebilmiş olmayı o da ister,ama abartılmış gururunun tutmağı olduğu için bunu göze alamaz.Oysa bir insan kendi içinde devrikse başkaları tarafından devrilebilir.
Kusurlu bir yanımızla yüzleşip bunu kabul edebilirsek, bu yanımızın bir süre sonra ortadan kalkma olasılığı artar. Böyle bir süreci başlatmış olmak, insanlarla ilişkimizde daha da etkin olmamızı sağlar. Çünkü kendimize karşı hoşgörülü oldukça, diğer insanların kusurlu yanlarını da daha kolay kabul edebiliriz. Dolayısıyla onlara gerçek anlamda bir şeyler verebilmemizin gururunu yaşamaya başlarız. Bu gurur insanın kendisine değer verebilmesini içerir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hoşgörüsüzlük Değersizlik İnancımızın Yansımadır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Yasemin YALÇIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Yasemin YALÇIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin YALÇIN Fotoğraf
Psk.Dnş.Yasemin YALÇIN
Bursa
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Yasemin YALÇIN'ın Makaleleri
► Değersizlik Duygusu Psk.Mehmet GÖRÜROĞLU
► Değersizlik Duygusu Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ
► Değersizlik Çıkmazı Psk.Zeynep ÖZGÜVEN
► Değersizlik Hissinin Kökenleri Psk.Vedat DEMİRAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hoşgörüsüzlük Değersizlik İnancımızın Yansımadır' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:00
Top