2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Havaların Soğuması ve Hastalıklar
MAKALE #19367 © Yazan Op.Dr.Süleyman ABACI | Yayın Şubat 2018 | 2,347 Okuyucu
HAVALARIN SOĞUMASI VE HASTALIKLAR

Mevsim geçişlerinde hissedilen ısı değişimleri pek çok hastalığı da beraberinde getirir. Çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı kötü kişilerde bu dönemlerde daha çok dikkatli olmak gerekir. Havaların soğumasıyla beraber kişiler daha çok üşümekte neticesinde de vücut dirençleri düşmektedir. Vücut direnci düşen yetişkinlerde 2-4 kez, çocuklarda ise 3-8 kez daha sık Üst Solunum Yolları Hastalıkları görülmekte, iş ve okullarına gidememektedirler.

Hava sıcaklıklarının günden güne hatta aynı gün içinde bile çok sık değiştiği bu dönemlerde giyimimize diğer zamanlara göre daha fazla özen göstermeliyiz. Yanımızda daima giyibileceğimiz birşeylar ( atkı, kazak ,şal vs.) bulundurmalıyız.
Üst solunum Yolu Hastalıkları olan nezle, grip, farenjit ve larenjit büyük çoğunlukla viraldir. Zamanında ve uygun tedavi edilmez ise bakteriler işin içine karışır ve burun, boğaz ve orta kulakta ciddi iltihabi hastalıklara yolaçabilir.

En yaygın akut hastalıkları oluşturan üst solunum yolu hastalıkları damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Hasta kişilerin öksürme ve aksırmasıyla ortaya saçılan mikropların diğer bireyler tarafından solunmasıyla vücuda girerler. Genellikle hafif ateş, öksürük, yorgunluk, hapşırma ve burun tıkanıklığı ve akıntısına neden olurlar. Sağlıklı bireylerde savunma mekanizmaları bunların vücuda yerleşip hastalık yapmalarına engel olmaktadır. Üşüyen kişilerde burun temizleme işlevi bozulduğu için mikroplar yerleşip çoğalarak hastalığa yolaçarlar. Sağlık için daima burnumuz temiz ve açık olmalıdır.

Hastalandığımızda enfeksiyonun yol açtığı belirtileri ortadan kaldırmalı ve normal fizyolojik işleyişini sağlamalıyız.. Burun tıkanıklığını açmak ve akıntıyı azaltmak için ağızdan alınan ya da burun spreyi şeklinde ilaçlar kullanılabilir. Kişinin hapşırma sıklığı, burun akıntısı, öksürme ve ateş gibi semptomlara göre tedavi düzenlenir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi için ayırıcı tanının iyi yapılması gerekiyor. Bu hastalıkların çoğu viral olduğu için ilk 2-3 gün semptomatik tedavi yapılmalı. Ağrı kesici, ateş düşürücü ve burun açıcı vb. ilaçlar kullanılmalı. Kesinlikle kendi bildiğimize göre antibiyotik kullanılmamalıyız. Gereksiz ve yetersiz (süre ve miktar olarak ) antibiyotik kullanımı hastalıkların kronikleşmesine ve ilaçların etkisizleşmesine neden olamaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç, iyi hijyen, isitrahat ve beslenme ile bir hafta içinde iyileşir. Tedavi edilmeyen vakalarda otitis media, bronşit, pnömoni ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Genel olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının yeri yoktur. Antibiyotikler bakterilere karşı etkili ilaçlardır. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu viral olduğu için antibiyotik almak gereksizdir. Ancak hastalığın uzun sürmesi durumunda sinüzit, orta kulak iltihabı veya akciğer hastalıklarına yol açması durumunda antibiyotikler kullanılmalı. Akut rinosinüzitte bakteriyel-viral enfeksiyon ayrımı yapmak semptom ve bulgular ile her zaman mümkün olmayabilir. Akut orta kulak iltihabında yakın izlem mümkünse, antibiyotik hemen başlanmayabilir. Ancak, takibinde yaşanabilecek sorunlar nedeniyle genellikle çocuklarda antibiyotik tedavisine başlamak gerekir. Boğaz enfeksiyonlarında ateşin 38 dereceden fazla olması ve boyunda ağrılı lenf bezi şişmesinin bulunması durumunda doktora müracaat edilmelidir.

Kişinin zamanında doğru ve yeterli tedavi alamadığı durumlarda, şikayetlerin süresinde uzama, konsantrasyon eksikliği, verimsiz çalışma gibi birçok durum ortaya çıkabiliyor. Bir komplikasyon gelişmesi durumunda daha ciddi sağlık sorunları görülebiliyor.

HASTALIK VE SOĞUK

Soğuk havalarda vücudu sıcak tutmak hastalanmamak için önemlidir. Soğuk havalarda dışarı çıkarken hava şartlarına uygun şekilde giyinmeye özen göstermelisiniz. Giysilerin yeterince kalın, kuru ve mevsimlik olması önemlidir.
• Isı kaybını önlemek için baş, yüz ve boyun bölgelerini şapka, bere gibi giysilerle kapatmak gerekir. Eldivenler ile de ellerden ısı kaybı önlenir.
• Vücudun aşırı ısınmasına ve terlemesine neden olacak faaliyetlerden kaçının. Çünkü ıslak giysiler ve soğuk hava kombinasyonu vücudun daha hızlı şekilde ısı kaybetmesine neden olabilir. Islak giysileri mümkün olduğunca kısa süre içinde çıkarınız. Özellikle eller ve ayakların kuru kalmasına dikkat ediniz.
• Katmanlar halinde sıkı dokunmuş, su itici malzemeden yapılmış ve rüzgar geçirgenliği az kıyafetler giyilmesi vücut ısısının korunmasında daha etkili olmaktadır. Yün, ipek veya polipropilen içeren iç giysiler pamuklu giysilere göre vücut ısısını daha iyi tutar.
• Mümkün olduğunca vücudunuzu ve cildinizi kuru tutunuz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Havaların Soğuması ve Hastalıklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Süleyman ABACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Süleyman ABACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman ABACI Fotoğraf
Op.Dr.Süleyman ABACI
İzmir
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Süleyman ABACI'nın Yazıları
► Genetik Hastalıklar Kaderimiz mi? Dr.Ülkü GÖRMEZ
► Otoimmünite ve Otoimmün Hastalıklar Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Gebelik ve Romatizmal Hastalıklar Dr.Lale Zeynep KANMAZ
► Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Adet Dönemleri ve Alerjik Hastalıklar Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Hastalıklar ve Yaşam Kalitesi Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Cinsel Birleşme ile Bulaşan Hastalıklar Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Havaların Soğuması ve Hastalıklar' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Tatiliniz Zehir Olmasın Şubat 2018
◊ Başdönmesi veya Vertigo Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:26
Top