2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anksiyete ve Başetme Yolları
MAKALE #19220 © Yazan Psk.Atakan ŞAHİN | Yayın Ocak 2018 | 2,718 Okuyucu
Anksiyete ve baş etmenin yolları

Kaygılanma tanım olarak daha çok saplantılı bir duygu durumdan çıkmakta zorluklar yaşama halidir diyebiliriz .
Örneğin sürücü kursu uygulama sınavında vites kolunu bir e atmak yerine nereye atacağı nı bilememe durumu yaşaması,

Sözlü sınava giren bir öğrencinin birden bırden hafızasının bomboş olduğunun ve söyleyecek kelime bulamadığının farkına varması,
Ya da günümüz teknolojisinde hızla gelişen teknolojiye , bilime uyum sorunları kaygının artmasında tetıkleyici rolü olabilir.
Genel olarak her türlü travma mutlu an huzursuz anda da kaygıya maruz kalınabilir.
Akut anksıyetenin ya da korku reaksıyonunun paradoksal niteliklerinden birisi, kişinin en çok korktuğu ya da nefret ettiği şeyin istemeyerek başına geliyor olmasıdır. Aslında istenmeyen bir durumun gerçekleşeceği korkusu söz konusu olayın gerçekleşme olasılığını güçlendirir gibi gözükmektedir.

Saldırıya açık olabilme durumu:
Kişinin içsel ve dışsal tehlikeler üzerindeki kendini güvende hissetmesini sağlayacak kontrolünün yokluğu veya yetersizliği durumunda, kendisinin bu tehlikelere maruz kaldığı algısı hasta kendisinin kişisel kaynaklarına ilişkin olumlu yönlerini küçümser öncelikle kendi zayıflığına odaklanacaktır.(seçici soyutlama) her bir kusuru bir kara delik gibi görebilir
Var olan yeteneği keşfetme
Kişi kendisindeki olabilecek yeteneğini yoğun kaygı nedeniyle fark edemeyebilir.deneyimler arttıkça kaygı durumu da yetilerine güvenir hale gelebilir.kişilerarası ilşkilerdeki yetilerinin yetilerin kazanımı (sohbet başlatmak,hakkını savunmak) sosyal etkileşimin tuzaklarını sorgulamak için bir dayanak sunacaktır.
Kendilik ve zayıflık hissini dengelemek

Kişisel veya kişisel olmayan bir ortamın ürettiği sorunlarla başa çıkmakta kullanabileceği temel yetilere sahip olduğunu kabullenmesi kendilik şüphesi ve zayıflık hissini dengeleyebilirve kişiyi akılcı bir özgüvene götürebilir.


Deneyimin rolü :
Kişi kendi yeterliliği konusunda katı bir inanca sahip olduğu sürece belirsizlikten ve başarısızlık ve kaygılarının engellenmesinden korunacaktır.

İmajları biçimlendirme teknikleri:
Yineleme ,hastalar tecrübe ettikleri bir fanteziyi tam olarak tekrar ettiklerinde genellikle her tekrarla birlikte içerik gerçekliğe daha uyacak biçimde değişebilir içerikteki değişimi genellikle davranıştaki devam eden değişim takip eder.

Örneğin kişi üst düzey yöneticilerin bulunduğu bir toplantıda görüşlerini bildirecektir ve bununla ilgili anksiyete hissetmektedir . adamın fantezisi basitçe şöyledir:odanın ortasındayım ve beni sürekli olarak bir soru bombardımanına tutuyorlar . bu fanteziyi zihninde canlandırdığında anksiyetesi artmaktadır. ANCAK , fanteziyi tekrarladıkça anksiyetesi azalmaktadır dördüncü tekrarıyla birlikte anksiyete en aza inebilir.

Zamanda ileriye gidiş:
Belirli bir olayda huzursuz olunduğunda kişi kendisini gelecekte tasarlayabilir ve olayın aylarca yıllarca uzakta olduğunu hayal edebilir böylelikle kendisini halihazırda rahatsız etmekte olan bir olaydan ayrıştırmayı sağlayabilecek ve bu olay hakkında bir bakış noktası kazanabilecektir.
Örneğin 30 yaşlarında çekici bir kadınının kocasının kendisini aldatabileceği saplantısı vardır kadın psıkoterapi sonrası yönlendirmeyle kocanın sadık olmadığını hayal etmeye çalış yönergesiyle devam eder anlık tepkide çok kötü hissediyorum ve ona karşı çok öfkeliyim
Bir hafta sonra kendisine hala öfkeliyim ama geleceğim hakkında bazı planlar yapmaya başlıyorum.
Altı ay sonra artık çekici bir kadın olduğumun farkına varmaya başlıyorum yeni bir evlilik yapabilirim etrafımda bana ilgi duyan bırçok erkek var gibi .
Hasta bu fantezilerini deneyimledikten ve anlattıktan sonra kendisini iyi hissedebilir.kocasının olası sadakatsizliği hakkındaki saplantılı endişesinde belirgin bir azalma olabilir.

Anksiyete yönetimini öğrenmek, gelişimsel bir süreçtir ‘’ koşmayı öğrenmeden önce yürümeyi öğrenmek zorundasınız .’’iç görüleri anlamlar kazandıkça anksiyetedeki kritik ayrımları yönetmek farklı yoğunluklardaki tecrübeyle yaşayarak öğrenmedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anksiyete ve Başetme Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atakan ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atakan ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atakan ŞAHİN'in Yazıları
► Stres ve Başetme Yolları Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Sınav Kaygısı ve Başetme Yolları Psk.Alpaslan KESKİN
► Sınav Kaygısıyla Başetme Yolları !! Psk.Şanver YEREBAKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Anksiyete ve Başetme Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Sürecinde İyileşme Temmuz 2023
◊ Golden Pıano Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:21
Top