2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapiyi Anlamak
MAKALE #19197 © Yazan Uzm.Psk.Elif ÇELEBİ | Yayın Ocak 2018 | 2,243 Okuyucu
Psikoterapi; konuşma terapisi veya danışmanlık olarak da adlandırılır. Yaşamınızdaki sorunlarla başa çıkabilmek için daha yapıcı yöntemler geliştirmenize yardımcı olan bir süreçtir. Zor bir dönemden geçerken veya giderek artan bir stres altındayken,örneğin yeni bir kariyer başlangıcı veya boşanma sürecinde destekleyici bir süreç olabilir.

Psikoterapiyi​ ​ne​ ​zaman​ ​düşünmelisiniz?

Psikoterapi ile ilgili birçok yanılgı nedeniyle, bunu denemekte isteksiz olabilirsiniz. Öfkeli, endişeli, depresif hisleri azaltmak ve yaşam kalitenizi arttırmak adına psikoterapi hizmeti yardımcı olabilir. Bir aile ferdinin kaybıyla yüzleşmekten, boşanmaktan, eve döndüklerinde boş bir yuva ile karşılaşmaktan veya işten ayrılmaktan korkan kişiler psikoterapiyi denemek isteyebilir. Uzun süredir çaresizlik ve hüzün hissi varsa, sorunlarınız, aileniz ve arkadaşlarınızın çabalarına ve yardımlarına rağmen daha iyiye gitmiyorsa, işe konsantre olmayı veya diğer gündelik faaliyetleri yürütmeyi zor buluyorsanız, aşırı endişeliyseniz psikoterapi hizmeti almanız önerilir.

Türler ve Bilişsel Davranışçı Terapi

Psikoterapiye birçok farklı yaklaşım vardır. Her teorik perspektif, danışanları ve sorunları anlamaya ve çözüm üretmeye yardımcı olmak için bir yol haritası görevi görür.

Bilişsel Davranışçı Terapiyi kullanan psikologların, tedavide pratik bir yaklaşımı vardır. Psikoloğunuz sizden tasarlanmış bazı görevler üstlenmenizi ister. Bunun nedeni daha etkili baş etme becerileri geliştirmenize yardımcı olmaktır. Bu yaklaşım genellikle ev ödevleri içerir. Belli bir konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için okuma ödevleri de verilmektedir. Psikanalitik ve hümanistik yaklaşımlar tipik olarak konuşmaktan çok iç dünyaya odaklanır. ilişsel-davranışsal terapi hemen hemen en kısa sürede en etkin terapi yöntemidir. Diğer terapi yöntemleri daha uzun sürebilir. Bu terapilerin bazı durumlarda ilaç kadar etkili olduğu gözlenmiştir. Bilişsel-davranışsal terapiler bittiği zaman ilaçlarla aynı etkiyi verir, fakat daha uzun süre etkisinin devam ettiği görülür. Bu durum, bilişsel terapide kişinin kendi düşünce sistemini, kalıplarını fark edebilme, sorgulama ve değiştirebilme fırsatı bulmasına bağlanabilir.

Psikoloğunuz seanslarda tutumlarınızı ve deneyimlerinizi tartışmak üzere bir yol çizer ve mevcut sorunların köklü nedenlerini daha iyi anlayabilir. Psikoloğunuz çeşitli psikoterapi stillerinden öğeleri birleştirebilir. Aslında, çoğu terapist herhangi bir yaklaşıma kendilerini bağlamaz. Bunun yerine, farklı yaklaşımlardan öğeler harmanlar ve her danışanın ihtiyacına göre tedavi belirler. Bilinmesi gereken en önemli şey, psikoloğunuzun yardıma ihtiyacınız olan sorun üzerinde uzmanlığı olup olmadığıdır.

İlk​ ​randevunuz

İlk psikoterapi randevunuza giderken gerginlik hissetmeniz normal bir şeydir. Ancak vaktinden önce hazırlanmak ve neler konuşacağınızı bilmek sizi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Tipik bir psikoterapi seansı 45 ila 50 dakika sürer. Zamanınızı değerlendirmek için ilk oturumunuzda neyin üzerinde çalışmak istediğinizin bir listesini yapın.

Psikoterapiye sizi neyin getirdiğine dair bilgileri paylaşmaya hazır olun. Ne yapmak istediğinizle ilgili belirsiz bir fikir bile size yardımcı olabilir ve psikoloğunuz etkili bir şekilde ilerleyebilir.

UZMAN​ ​KLİNİK​ ​PSİKOLOG​ ​&​ ​PSİKOTERAPİST ​ ​ ​ ​ ​
​ELİF​ ​ÇELEBİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapiyi Anlamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Elif ÇELEBİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Elif ÇELEBİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif ÇELEBİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Elif ÇELEBİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif ÇELEBİ'nin Makaleleri
► Severek Anlamak Psk.Kadir ÖZSÖZ
► Depresyonu Anlamak Dr.Mehmet TEKNECİ
► Otizmi Anlamak Psk.Merve Cansu CAVUS
► Depresyonu Anlamak Psk.Orhan TARUK
► Ergeni Anlamak Psk.Gonca BAĞLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Psikoterapiyi Anlamak' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Narsisistik Olmak Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:52
Top