2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Terapisi
MAKALE #19189 © Yazan Dr.Yeşim GÜNDÜZ | Yayın Ocak 2018 | 2,103 Okuyucu
Evlilik terapisi, evlilik ilişkisini, evliliğin her iki tarafı (kadın ve erkek) açısından da, daha doyum verici hale getirmek için gerçekleştirilen bir psikolojik yardım (psikoterapi) sürecidir.
Çift Terapisi
Kişilerin evlilik içinde kendi cephelerinde yaşadıkları sorunları bir çift olarak konuşabilmeleri, tartışabilmeleri ve anlaşamadıkları konusunda bile anlaşabilmeleri aslında o evliliğin hala yaşadığının ve nabzının hala vurduğunun göstergesidir. Bünyede can vardır, sadece belirli konularda bünye hassaslaşmış ve düğüm olmuştur.
Kişiler kendilerini kendi pencerelerinden dışarıya çıkaramadıkları için veya herkes kendi temelindeki kişilik problemlerini evliliğinin içine farkında bile olmadan döküp saçtığı için evlilik bünyesi çalışmaz hale gelmiştir.
Evlilik sorunları genelde ya evlilikleriyle ilgili kişilerin kişisel beklenti sorununa, ya kişinin gözünün önünde cereyan eden önceki aile modelinin bugünkü evlilikte yaptığı tahribata, ya evlilik yaşam modelini bilmeme sorununa, ya kişilik problemi hastalığına ya da evlilik virüsleri dediğimiz belirli virüsleri evliliğin kapmasına bağlı olarak doğmaktadır.
Her şekilde de evlilik eğer çift olarak tedaviye geliyorsa bu iyi bir temelin var olduğunu göstermektedir. Belki bu temelin üstüne bina yanlış çıkılmıştır, belirli tuğlaların hatta duvarların yerlerinin değişmesi gerekiyordur. İşte evlilik terapisti kişilerle beraber her tuğlanın yerini tek tek tartışır ve aslında evliliğin asıl su alan yerini kişilere çoğunlukla sürpriz bir şekilde fark ettirir. Bir sonraki adımda ise yol haritası çizilir, herkesin kendi dairesinde yapacağı ödevler belirlenir ve herkes evliliği adına kendi rolünü adım adım yeniden düzenler. Bütün bu süreç ve süreç içindeki tıkanma noktalarının aşılması terapistin yargılamayan ama “aynalayıcı” eşliğinde yürütülür. Ve bir noktadan sonra kişiler öyle bir tedavi hızı alırlar ki terapist desteği olmadan “iç terapi” dediğimiz kendi başlarına yürüttükleri tedaviyle yola devam ederler. Ve çiftlere evliliklerine dair öyle bir özgüven gelmiştir ki artık, ne sorun karşılarına çıkarsa çıksın yine bir çift olarak çözebileceklerine dair eşsiz bir evlilik yeteneği kazanmışlardır. Bu yetenek çiftlere sorun çıkmasından korkmama cesareti ve bir adım ötesinde de sarsılmaz bir huzur sağlayacaktır.
Bireysel Evlilik Terapisi
Evlilik iki ayrı dünyanın bir düdük sesiyle birbirine karışması hengamesidir. Üstelik bu karışma plansız olur. Sizin dışınızdaki aklınızın bile ucundan geçmeyeceği pek çok etken artık hayatınızın bir parçası olmuştur. Bu bazen kayınvalide, bazen erkek kardeş, bazen yemek tercihleri, bazen sosyallik düzeyi, bazense temizlik alışkanlıklarıdır. Size bir kutuyla evlendiğinizden ve matruşkalar gibi her gün içinden size uymayan yeni bir şey çıkacağını söylesek aşık olduğunuz o kutudan korkar hale gelirsiniz değil mi?
Ancak korkmak değil, hayatınızda ne düzeyde olduğunu o zamana kadar çok fazla test etme imkanınızın olmadığı “uyum yeteneğinizi” devreye sokmak önünüzdeki en şık çözümdür çoğunlukla. Buna karşın uyum yeteneği sihirli bir değnekle kazanacağınız bir şey değildir, çiftler olarak çeperinizi büyütmeyi ve diğerini de bütünüyle içine alacak bir yapıyı psikoterapi süreciyle adım adım kazanabilirsiniz.
Psikoterapi süreci içinde yadırgadıklarınız, hazmedemedikleriniz, eleştirileriniz hepsi bir çift terapisi stratejisiyle karşı taraf ve sizin için anlamlandırılacak ve en zıt renklerin bile enfes portreler haline gelebildiği bir evlilik sanatkarlığı başlayacaktır. Aslında sizin kişilik ve hayata karşı adaptasyon yeteneğinizin bir üst seviyeye çıkması için de bulunmaz bir fırsattır bu. Evlilik sizin uyum yeteneğinizi geliştirir, uyum yeteneğiniz de hayatla başa çıkma tarzınızı profesyonelleştirir. Yeter ki uyum problemleri, kronik hastalıklara dönüp evlilik toprağınızın altında gizlice büyüyüp seneler sonra bahçenizin ortasında nereden geldiğini anlamadan altında ezildiğiniz bir yabani ağaç haline gelmesin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Yeşim GÜNDÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Yeşim GÜNDÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Yeşim GÜNDÜZ
İstanbul
Doktor "Tıp Doktoru"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Yeşim GÜNDÜZ'ün Yazıları
► Evlilik ve Eş Seçimi Dr.Hüner AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Evlilik Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Neden Terapi Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:45
Top