2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özgüven Sorunun Çözümünde Yeni Bir Yöntem: Düşünme Yap Yöntemi
MAKALE #19026 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Kasım 2017 | 5,270 Okuyucu
ÖZGÜVEN SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE YENİ BİR YÖNTEM. “DÜŞÜNME YAP YÖNTEMİ”

Özgüven eksikliği önemli bir problemdir. Kişinin sosyal, ekonomik ve psikolojik dünyasını önemli ölçüde etkilemektedir. Özgüvenli kişilerin daha mutlu olduklarını, sosyal ve ekonomik hayatta daha iyi konumlara geldiklerini görüyoruz. Tam tersi şekilde özgüven sorunu yaşayan kişilerin de kendilerini daha mutsuz hissettiklerini ve hak ettikleri yerlere gelemediklerini görüyoruz. Daha iyi hissedecekken veya daha iyi yerlerde olabilecekken bu sorundan dolayı mutsuz olmak veya geride kalmak kişinin kaderi olmamalıdır. Çünkü birey olarak kendimizi tanımamız, yeteneklerimizi, potansiyelimizi görmemiz ve hak ettiğimiz yerde olmamız gerekir. Kendini tanıyamayan bir kişinin özgüvenli olması da çok zordur. Kişi kendini tanıdıkça ne istediğini ve neleri yapabileceğini görecek, bu durum onun daha fazla mutlu olmasına, kendine daha fazla inanmasına ve güvenmesini imkan sağlayacaktır.

Özgüven sorunu yaşayan kişilerde karşılaştığım en önemli sorunlardan birisi adım atamama yani girişken olamama sorunudur. Genel olarak özgüven sorunu yaşayan kişilerin bu konuda bir kısır döngü içerisinde olduğunu görmekteyiz. Hata yapmaktan korkan, hata yapmamak için adım atamayan, adım atamadığı için başarısız olan bundan dolayı da çevresinden geride kalan, geride kaldığı için kendini kötü hisseden ve daha kötü hissetmemek için adım atamayan bu kişiler, bu kısırdöngünün içerisinde sıkışır kalırlar.

Çok zor durumda kalmadıkları müddetçe genellikle hayatlarını bu şekilde geçirirler. Çoğu vakit adım atmak için daha iyi olmayı, birilerinin koşulsuz, eleştirisiz, yargılamasız, sonsuz kabul içeren bir yaklaşımını beklerler. Çoğunlukla böyle bir yaklaşım bulamadıkları için, bulundukları yerden daha ileri gidemezler. Böyle bir tutum onları daha iyiye götüremediği için mutlu da olamazlar.

Bu düşünce akışında ki temel sorun hata yapma kaygısıdır. Hata yapmaması için mükemmel olması gerekir. Mükemmeliyetçiliği yakalamaya yönelik bu tutum çok reel olmadığı için bu çaba, çoğu vakit gerçekleşmez. Zaten hiç kimse mükemmel değildir. Herkesin bazı eksiklikleri, hataları bulunur. Mükemmel olmak için hata yapmamaya çalışmak kişiyi yoğun bir şekilde sıkar ve bunaltır. Bundan dolayı hata yapmamanın yollarını arar. Hata yapmamanın en kolay, en kısa yolu da hiçbir şey yapmamak yani adım atmamaktır. Adım atmadığınız vakit yanlış yapmazsınız, sizi hiç kimse eleştirmez, yargılamaz, daha iyi olmazsınız ama daha da kötü olmazsınız. Hata yapıp yoğun bir kaygı yaşayacağınıza hiçbir şey yapmayıp ortaya çıkma ihtimali olan kaygıdan kurtulmuş olursunuz. Böyle bir yaklaşım kısa vadede kişiyi rahatlatmış olsa da uzun vadede onu çoğu konuda eksik ve geride bırakır. Örneğin kabul edileceği halde hoşlandığı birine duygularını ifade edemez. Yeni bir işe başlayamaya cesaret edemediği için hep sevmediği iş yapar. İşyerini büyütemediği için hep küçük bir işletme olarak kalır. Rahatsız olduğu bazı sözlere tepkisini koyamadığı için hep içten içe huzursuz olur. Bu ve bunun gibi bir dolu davranış kişinin hayatının bütününde kendi seviyesindeki kimselersen daha eksik daha geride ve mutsuz olmasına neden olur.

Kişinin adım atamamasındaki en önemli etken hata yapma ihtimali ve bu ihtimalin sonunda ortaya çıkacak yoğun kaygıyla baş edemeyeceğine yönelik inancıdır.

Genel olarak mesleki tecrübelerimden yola çıkarak özgüven sorunu olan kişilerin aslında yetenekli kişiler olduğunu söyleyebilirim. Fakat yeteneksiz ve güçsüz olduklarına o kadar çok inanmışlardır ki, kendileri bile yetenekli ve güçlü olduklarının farkında değillerdir. Çoğunlukla yetenekleri, potansiyeli olduğuna inanmak onlara inandırıcı gelmez. Kendisine yetenekleri ve potansiyeli noktasında o kadar yabancılaşmıştır ki ona söylenen iltifatları kabul etmekte zorlanır, sanki ona şaka yapılıyor, dalga geçiliyor, onu gaza getirmek için söyleniyormuş gibi gelir. Oluşan bu yanlış algıyı kırmak, sorunun çözümünde önemli bir rol oynayacaktır.

Aslında karşımızdaki tablo yetenekleri, potansiyeli olan birinin sırf hata yaparım kaygısıyla yapabileceği bir şeyi yapmaktan kaçınmasıdır. Aşağıdaki şekilde de görüldüğü gibi kişinin hedefine ulaşmasını önleyen yegane tutum hata yaparım düşüncesidir.


Potansiyeli olan birey----------→ Hata Yaparım düşüncesi -----------------→ Hiçbir şey yapamama
(Yoğun Kaygı)


Kişinin hata yapmaktan kaçınmasında, yüz yüze kalacağı çaresizlik, değersizlik düşüncesi, kaygılar ve korkular önemli rol oynamaktadır.

Özgüven sorunun kişinin hayatını bu ölçüde etkilemesi beraberinde bunun çözümü yok mu? Sorusunu gündeme getirir. Özgüven sorunu ile ilgili yazılarda genellikle özgüvenin tanımı, belirtilerinin neler olduğu, neden ortaya çıktığı detaylı bir şekilde anlatılır. Bir sorunun nedenlerini, belirtilerini bilmek önemlidir. Bize sorun ile ilgili ipuçları verir. Bu ipuçlarından yola çıkarak daha somut taktikler ve yöntemler ortaya çıkarabiliriz. Fakat yayınlarda bu konuda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği, neler yapılması gerektiğinden yeterli ölçüde bahsedilmemektedir.

Bugün sizlere tecrübelerimden yola çıkarak, özgüven sorununun çözümüne yönelik geliştirdiğim yöntemlerden bir tanesini anlatacağım.

“DÜŞÜNME YAP” Tekniği.

Aslında “Düşünme Yap” dediğimizde çoğumuz bu kelimeye takılırız. Nihayetinde bize hep “Düşün taşın ona göre kara ver” denildi. Bu yönüyle “Düşünme yap” demek biraz itici gelebilir. Bu yöntemi bir yaşam felsefesi olarak değil, özgüven sorunu yaşayan kişilerin daha iyi koşullara sahip olmak ve daha kaliteli bir yaşama ulaşmalarını sağlamaya yönelik bir teknik olarak ele almamız gerekiyor. Yapılması halinde mutlu olunacak, hayatına yarar sağlayacak adımlarda, kişinin kendi potansiyeli ve yeteneklerinin farkında olmamasından dolayı ortaya çıkma ihtimali olan kaygıdan kaçmak için hiçbir şey yapmaması, çekimser kalması, iç dünyasına dönmesi, adım atamaması önemli bir sorundur.

Adım atamamanın altında yatan hata yapma düşüncesi ve nedenlerini gördükten sonra oluşan farkındalığı pratiğe dökmek için uygulayacağımız tekniklerden bir tanesi de “ Düşünme Yap” tekniğidir.

Özgüven sorunu olan bir kişi herhangi bir işi yapmakta zorlandığı zamanlarda eğer kendini iç dünyasındaki seslere bırakırsa hiçbir zaman adım atamayacaktır. Bazen bu iç sesler, nedensiz korku ve kaygılar o kadar yoğun olur ki kişiyi çok zorlar ve esir alır. Böyle zamanlarda “Düşünme Yap” denilmelidir. Bu tekniğe by pass tekniği de diyebiliriz. Nasıl kalbin damarlarından biri tıkandığı vakit, tıkalı alan atlanıp yeni bir yol ile kanın kalbe akışı sağlanır. Kişi de adım atmasına engel olan düşünsel süreci atlayıp direk olarak “Düşünme Yap” demesi ve hedefine ulaşması gerekir. Bunu gerçekleştirmenin yolu yapması gereken işi zamana bırakmamasıdır. Yapacağı işe ne kadar çok süre verirse o işin gerçekleşmesi o oranda uzayacaktır ve gerçekleşmeyecektir. Bu nedenle kendisine “ Bu kaygıların, korkuların bir yararı yok. Ben bunu yapabilirim deyip. Düşünme yap” demelidir. Aksi taktirde düşünsel süreçlere takılırsa bu süreçler onu kitleyecek adım atamayacaktır. Bir problem anında “ Düşünme yap” tekniği her ne kadar zihinsel süreçleri dışlıyor gözükse de aslında özgüven sorunu olan kişiler adım atmaları gerekli olan konuların farkındadırlar fakat bir türlü adım atamıyorlardır. Bu nedenle özgüven sorunu yaşayan kişilerin böyle bir yaklaşımın getireceği başarılara ve farkındalıklara fazlasıyla ihtiyaçları bulunmaktadır.

Uzman Psikolog Vedat AKDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özgüven Sorunun Çözümünde Yeni Bir Yöntem: Düşünme Yap Yöntemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
► Eşlerarası Sorunun Temel Noktası Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Özgüven Sorunun Çözümünde Yeni Bir Yöntem: Düşünme Yap Yöntemi' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:09
Top