2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sürdürülebilir Beslenme Alışkanlıkları
MAKALE #18758 © Yazan Dyt.Görkem MERCAN | Yayın Eylül 2017 | 3,877 Okuyucu
Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı yaşam felsefesini edinmek, doğru beslenmeyi doğru meslek grubu olan diyetisyenlerden öğrenmek ve sadece ‘’Diyeti Diyetisyen Yazar’’ bunu unutmamak gerekir.

Sağlıklı beslenme deyince aklımıza gelmesi gereken karın doyurmak olmamalı, Sağlıklı beslenme; Sağlığı korumak ve yaşamak kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir.

Buradan yola çıkacak olursak kısa vadede güzel sonuç veren popüler diyetler sizler için tatmin edici olsada uzun vadede metabolizmanıza zarar veren, geri dönüşsüz bozabilen, çeşitli hastalıklara öncülük edebilecek yanlış beslenme programlarıdır.

Araştırmalar da diyor ki sağlıklı bir yaşam sürmek içinde, ideal kiloya inmek için beslenme alışkanlıklarının sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu da demek oluyor ki sürdürülebilir olan beslenme alışkanlıkları sizi ömür boyu bırakmıyor, Diyetin sağlıklı yaşam tarzının haline gelmesini sağlamışta oluyor.

Eğer ideal kilonuza inmek veya ideal kilonuzu korumak istiyorsanız, sadece diyet yapma mantığı bir işe yaramayacaktır. Sağlıklı beslenmeyi öğrenmeniz ve bunu hayatınızla uyum için sürdürmeniz hem sizin dönemsel diyetler uygulayıp metabolizmanızı bozmanızı engelleyecek hem de ideal kilonuza inmenizi kolaylaştıracak veya ideal kilonuzu korumanızı oldukça kolaylaştıracaktır. Fakat bunun için en başta aldığınız kiloların birden gelmediğini hatırlayıp, birden de gitmeyeceğini unutmamanız gerekiyor. Sabırlı olmanız şart, kalıcı sonucu ancak bu şekilde elde edebilirsiniz.
Bu nasıl oluyor diye düşünecek olursanız işte konunun ana başlığı olan sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları kısmı tam burada devreye girmiş oluyor. Her zaman dediğimiz diyet yerine sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak diyetin sürdürülebilir olması için bir başlangıç. Tabi ki beslenme programının da her yerde bulunabilen klişe hazır program olmaması, parmak izi gibi kişinin yaşam tarzına uygun, günlük fiziksel aktivitesine göre hazırlanmış kişiye özel olmuş olması en kilit nokta. Sizin yaşam tarzınıza göre, çok mu seyahat edersiniz, sporcumusunuz, öğrencimisiniz, ev hanımımısınız v.b güne ne zaman başlıyor, ne zaman bitiriyorsunuz, gün içi fiziksel aktivite durumunuz nasıl gibi soruları beslenme programınız karşılayacak şekilde hazırlandıysa, bahaneye yer bırakılmamış demektir ve edineceğiniz beslenme alışkanlıklarını bir o kadar sürdürebilir olacaksınızdır.
Sürdürülebilir beslenme alışkanlıklarını kazanmada diyetisyeninizle mutlaka irtibatta olun, soru sormaktan çekinmeyin, ancak bu şekilde beslenme programınızda yer alan besinlerin neden orada olduğunu öğrenebilir bu sayede de nerede nasıl kullanılacağını hakkında kolaylık çekebilirsiniz. Sadece listeye bağımlı şekilde hareket ederseniz, ileri zamanlarda listeniz bulunmadığınızda öğrenmediğinizden ne yapacağınızı bilemez ve aman gitti diyet diye düşünebilir(genelde böyle oluyor) ne bulduysanız tüketebilir ve devamında bütün emeğinizin boşa gitmesi ile birlikte sürdürülebilirliğininde son bulmasıyla bu durum sonuçlanabilir.

Toplayacak olursak Sürdürülebilir Beslenme Alışkanlıkları için;

• Diyet psikolojisinden çıkın.
• Kendi sağlığınız, hayatınız için bir şeyler yaptığınızı düşünün.
• Yemek için değil yaşamak için öğünlerinizi yapın.
• Diyet size gün içinde acıkma hissini yaşatmamalı.
• Diyette yasak olmaz, önemli olan ne kadar tüketildiği ve ne sıklıkla tüketildiğidir.
• Beslenme günlüğü tutmaya çalışın, gün içi besin takibi için en etkili yöntemdir.
• Yapabiliyorsanız spor, yoksa mutlaka günde en az 30 dakikalık yürüyüş alışkanlığı mutlaka edinin.
• Son olarak popüler diyetlerden kesinlikle uzak durun!

Fit kalın, Sağlıkla Kalın..

Diyetisyen Görkem MERCAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sürdürülebilir Beslenme Alışkanlıkları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Görkem MERCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Görkem MERCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Görkem MERCAN Fotoğraf
Dyt.Görkem MERCAN
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi106 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Görkem MERCAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sürdürülebilir Beslenme Alışkanlıkları' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazan Ayında Beslenme Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:32
Top