2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarımızın Sağlıklı Gelişimi İçin Tavsiyeler
MAKALE #1875 © Yazan Uzm.Psk.Asım EREN | Yayın Kasım 2008 | 6,205 Okuyucu
Çocuklarınızın sağlıklı gelişimi için mükemmel bir işlem

Çocuklarınızın büyürken, kendine olan güvenlerini, iç huzurlarını arttırmalarını ve korumalarını ister misiniz? Hayata farklı gözle, huzur dolu, barış içinde, katkı sağlamayı düşünen bir insan olarak bakmasını ister misiniz?

Temel fikir; Basit. Çocuğunuz akşam yatağına giderken, soruyorsunuz, ona. “Bu gün başından geçen bir iyi bir de kötü bir şeyi bana anlatır mısın. Ayrıca aklına gelen bir iyi bir kötü düşünceyi öğrenmek istiyorum.” Ve olaylar anlatılırken.. anne/ya da baba hafifçe ve şefkatle EFT noktalarına vurmaya başlayacak yada ovuşturacak.

Ne Bekliyoruz?

Kötü olarak algılanmış olay, ya da düşünce anlatılırken yapılan bu işlem bu olayın çocuk üzerindeki etkisini ortadan kaldıracak ya da en azından iyice hafifletecek.

Bu çok önemli. Çünkü çocuklar anne babadan, öğretmenlerden,arkadaşlarından, TV den sürekli negatif uyarıları alırlar. Her gün azar azar biriktirilen bu kötü malzeme yıllar içinde çocuk için yoğun bir duygusal çöplük oluşturur. Bu yüklemeler çözülmediği sürece kişinin yaşamında gerçek potansiyelini ortaya koymasını engeller.

Çocukların söyleyebileceği bazı kötü düşünceler örnekler;
- babam bana bağırdığı zaman korktum
- televizyonda insanları yiyen bir canavar gördüm
- öğretmenim benim çok akıllı olmadığımı söylüyor
- Osman kadar hızlı koşamıyorum
- Mine benden daha güzel
- Anneannem sözünü tutmazsan Allah’ın beni sevmeyeceğini söyledi.

Bu düşüncelerin, ya da olayların büyüklerin açısından anlamsız ya da saçma olması önemli değil. Çocuğun onu nasıl algılaması önemli. O nedenle çocuğa bunların saçma olduğunu anlatmaya kalkmayın. Sadece etkisini sıfırlamaya çalışın. Çocuklar okşanmayı ve dokunulmayı sever. Bu anne baba için bir fırsat. Sevgisini gösterme fırsatı. EFT yaparken, “bu gün başka ne oldu” gibi sorular sorarak meselenin içine daha derin girmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca konuya başka açıdan nasıl bakabileceğini, yine EFT yaparken onun ağzından almaya çalışabilirsiniz. Bu normal bir konuşmadan çok daha etkili olacaktır.

-Bu yöntem henüz konuşamayan çocuklarda da etkilidir. Çocuk size ne olduğunu söyleyemese de.. Bu küçükler, içlerinde , onları rahatsız eden, sıkıntı veren, halledilmesi gereken bir sorun yaşadıklarında ağlar, farklı davranışlar sergiler. Bu zamanlarda, çocuk soruna ayarlanmıştır ve EFT için uygundur. EFT vurmaları yapılırken.. sakinleştirici bir dille .. “bu bunun için. Bu bunun için” gibi şeyler söylersiniz.
-Bu işlemlerde temel cümleye gerek yoktur. Ama kullanılması da yararı arttırabilir. Çocuklar için şöyle bir cümle uygun olabilir..
Her ne kadar ….. varsa da..ben hala müthiş bir çocuğum.
-Olumlu cümlelerde ya da düşüncelerde de vurmak iyidir. Bu vurmalar, dokunmalar günün olaylarını sakinleştirici etki yapar. Olumlu düşüncelere dokunmak iyidir, çünkü her olumlu düşüncenin ardında olumsuzluk vardır.

Örneğin.. “öğretmen bugün bana sınıfın önünde aferin dedi “ diyen bir çocuk “ama diğerlerine kızıyor, ben de bir gün bana da kızacak diye korkuyorum” gizli ifadesini de taşıyor olabilir. Yani buradaki dokunuşlar bu negatif gizli korkuyu da yok eder.

Tabii ki bizlerde çocuktuk bir zamanlar. Bu işlem belli bir yaşa kadar uygulanabilir. Ama güzel olmaz mıydı, yaşımız ne olursa olsun, birileri bizim çocukluktan beri taşıdığımız malzemeyi yok etseydi…belki size bu iyiliği yapacak güvendiğiniz biri vardır.. ya da kendi kendinize ne dersiniz?

Mutlu bir çocukluğa sahip olmak için asla geç değil..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarımızın Sağlıklı Gelişimi İçin Tavsiyeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Asım EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Asım EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Asım EREN Fotoğraf
Uzm.Psk.Asım EREN
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Asım EREN'in Yazıları
► İlk Gece İçin Tavsiyeler ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarımızın Sağlıklı Gelişimi İçin Tavsiyeler' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Nedir Ocak 2014
► Panik Atakın Faydaları Kasım 2011
► Kekemelik ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Aralık 2010
► Konuşma Bozuklukları Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Ekim 2007
◊ Panik Atak Tedavisi Teknikleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:07
Top