2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti
MAKALE #18677 © Yazan Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU | Yayın Ağustos 2017 | 2,650 Okuyucu
Jinekomasti erkeklerde meme dokusunun iyi huylu büyümesi olarak tanımlanabilir. Her yaşta görülebilir, ancak en sık ergenlik döneminde ortaya çıkar. Çoğunlukla oluşum nedeni bilinmez ancak, bazı ciddi hastalıklara da eşlik edebilir. Bu sebeple, meme büyümesi şikayeti ile başvuran erkek hastalarda, yaş grubuna göre testis tümörleri, hormon salgılayan tümörler, tiroid ya da karaciğer hastalıklarının araştırılması ve ekarte edilmesi gerekir. Büyük oranda altta yatan bir hastalık saptanmaz.
Ergenlik döneminde, testesteron ve östrojen düzeylerinde oluşan dengesizlikler ve dalgalanmalar, meme dokusunda uygunsuz bir uyarıya sebep olur ve buna bağlı olarak meme dokusu büyümeye başlar. Genellikle bu süreç 10-12 yaşlarında başlar, 13-14 yaşlarında belirginleşir ve 16-17 yaşlarından sonra gerileme dönemine girer. Ergenlik döneminde oluşan bu meme büyümesi sonucu, kalıcı jinekomasti oluşum sıklığı ortalama %10 dur.
Altta yatan bir hastalığa bağlı oluşan jinekomastilerde, mevcut hastalık tedavi edildiğinde, meme büyümesi kendiliğinden gerileyebilir. Ancak nedeni bilinmeyen jinekomastilerin tedavisi cerrahidir. Genellikle cerrahi kararı için, hastanın gelişiminin tamamlandığı ve hormonal olarak kısmen dengeye oturduğu 18 yaş ve sonrası tercih edilir. Ancak büyüyen meme dokusu ağrıya sebep oluyorsa, hastanın duygudurumunu ve psikososyal olarak günlük aktivitelerini belirgin şekilde kısıtlıyorsa, daha erken dönemlerde de düzeltici cerrahi kararı alınabilir.
Hasta bu şikayet ile polikliniğe başvurduğunda, önce hastanın yaşı, meme büyümesinin ne zaman başladığı, ağrı ve hassasiyetin varlığı, herhangi bir ilaç kullanım öyküsü olup olmadığı ve mevcut durumun sosyal ve psikolojik olarak hayatına etkileri sorgulanır. Hastanın öyküsünde ek bir hastalıktan şüphelenilirse, buna yönelik tahlil ve tetkikler istenir. Meme dokusunda oluşan büyümenin meme bezi mi, yağ dokusu mu yoksa her ikisinin birlikte olduğu karışık tip mi olduğunu ayırt edebilmek için, her hastadan meme ultrasonu istenir.
Cerrahi tekniğe karar vermek için, meme dokusundaki büyümenin miktarı, cildin kalitesi, meme başlarında sarkma olup olmaması değerlendirilir. Eğer sadece yağ doku birikimine bağlı bir meme büyümesi mevcut ise, açılan minik deliklerden yapılan yağ emme yani liposuction yöntemi kullanılır. Meme bezinin büyüdüğü ya da karma tip jinekomastilerde, liposuction yöntemine ek olarak açık cerrahi yöntem uygulanır. Açık cerrahide, meme başının altından yapılan yarım ay kesi ile büyüyen meme dokusu çıkarılır. Cerrahi iz meme başının kahverengi kısmına gizlendiği için, nihayi olarak kalacak iz oldukça azdır.
Ameliyatlar genel anestezi altında yapılır. Yapılacak cerrahi işleme göre ameliyat süresi 1-2 saat arasında değişir. Hastalar ameliyat sonrası aynı gün taburcu edilebilirler. Eğer hastaya açık teknik uygulanmış ve kanama takibi için dren yerleştirilmiş ise, hasta 1 gece hastanede takip edilir ve ertesi gün drenleri çekilip taburcu edilebilir.
Ameliyat sonrası dönemde 3-5 gün içersinde hastalar normal yaşantılarına dönebilirler. Ameliyat sonrası korse kullanımı gereklidir ve ortalama 4-6 hafta süre ile kullanımı önerilir.


Jinekomasti hakkında sık sorulan sorular


Erkekte meme büyümesi için ameliyat mutlaka gerekli midir?
Eğer altta yatan bir hastalık mevcut değilse, cerrahi tedavi tek seçenektir.


Jinekomasti ilaç ile tedavi edilebilir mi?
Cerrahi jinekomasti tedavisinde altın standarttır. Cerrahiye karşı olan bazı hastalarda testesteron, clomifen ve tamoksifen gibi östrojen karşıtı ilaçlar ve danazol ile sınırlı bir başarı elde edilebilmiştir. Ancak bu ilaçların çok fazla yan etkileri olduğu unutulmamalıdır.
Jinekomasti meme kanseri riskini arttırır mı?
Tüm meme kanserlerinin sadece %1'i erkeklerde görülmektedir. Meme kanseri gelişmesi için jinekomasti olması riski artırmaz.
Jinekomasti bir hastalık mıdır?
Aslında erkekte meme büyümesi bir hastalıktan çok estetik kaygılara yol açan bir problemdir. Tabi ki bazı hastalıkların bir belirtisi olarak da oluşabildiği unutulmamalı ve eğer böyle bir şüphe varsa mutlaka gereken tahliller yapılmalıdır. Ancak çoğunlukla altta yatan bir hastalık eşlik etmez. Ergenlik döneminde kendi vücudundaki değişimleri son derece yakından takip eden gençler; vücudunda oluşan ve karşı cinsin seks karakteri olarak tanımlanan meme büyümesini doğal olarak utanç verici bulabilirler. Buna bağlı olarak da toplumdan soyutlanma ve vücudunu saklama yoluna gidebilirler. Arkadaşlarının yanında soyunmaktan çekinip, denize dahi girmek istemeyebilirler. Bazen içine kapanık, bazen de agresif olabilirler. Pek çok hasta psikososyal yönden bu anlamda sıkıntı yaşar.
Jinekomasti ameliyatı sonrası meme tekrar büyüyebilir mi?
Özellikle liposuction yöntemi ile yapılan kapalı cerrahilerde, ameliyat sonrasında eğer hasta çok fazla kilo alırsa durum tekrarlayabilir. Açık teknikle meme bezinin çıkarıldığı durumlarda nüks ihtimali yoktur.
Jinekomasti ameliyatı kaç yaşından sonra yapılabilir?
Ergenlik ile başlayan fazla meme gelişimi, ergenlik dönemi sonrasında sıklıkla kendiliğinden gerileyebilmektedir. Ergenlik dönemi sonrası, yani yaklaşık 17-18 yaşından itibaren bu ameliyat yapılabilir. Ciddi psikososyal problem yaşayan bireylerde duruma göre ameliyat daha erken yaşlarda da planlanabilir.
Jinekomasti ameliyatı sonrası ağrı olur mu?
Ameliyat gecesi, dokuların altına verilen uzun etkili lokal anesteziklerden dolayı hiç ağrı olmamaktadır. Sonrasında 1-2 gün çok hafif ağrılar olabilmektedir. Basit ağrı kesiciler ile ağrı kontrol altında tutulur.
Jinekomasti ameliyatı sonrası nekahat süresi ne kadardır?
Ameliyat sonrası aynı gün ya da 1 gün sonra taburcu edilen hastaların normal yaşantılarına dönmeleri 3-4 gün içinde mümkün olur. Ameliyat sonrası korse kullanımı hastanın sosyal hayatını kısıtlamamaktadır. Spor aktivitelerine 1 ay sonra başlanılabilir.
Jinekomasti ameliyatı sonrası iz kalır mı?
Liposuction yöntemi ile yapılan ameliyatlar çok küçük deliklerden girilerek gerçekleştirildiği içim izler çok ufak ve belli belirsiz olur. Açık ameliyatlarda ise, meme başının kahverengi kısmına yerleştirilen iz dokusu, zaman içersinde iz tedavisi ile birlikte oldukça silik ve belli belirsiz olarak iyileşmektedir.
Jinekomasti ameliyatının riskleri nelerdir?
Her ameliyatta olma ihtimali olan kanama, enfeksiyon ve yara yeri iyileşme problemleri bu ameliyat için de geçerlidir. Titiz yapılmış cerrahilerde bu tip riskler oldukça azdır. Bazen ameliyat sonrası dönemde, meme bezinin fazla çıkarılması ya da yetersiz cilt çıkarılması sonucu, meme başı ve etrafında düzensiz görünüm ya da çökme problemleri oluşabilir. Her iki durumda da mevcut sorun basit estetik girişimler ile düzeltilebilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
Yalova
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun Yazıları
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Erkekte Meme Büyümesi: Jinekomasti Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Erkekte Meme Büyümesi (Jinekomasti) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Jinekomasti (Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ben (Nevüs) Aldırma Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:28
Top