2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda İshalde Tedavi
MAKALE #18663 © Yazan Dr.Yılmaz BAY | Yayın Ağustos 2017 | 2,321 Okuyucu
ÇOCUKLARDA İSHAL

İshal; çocuğunuzun her zamankinden daha sık ve daha sulu dışkı yapmasıdır.Kusma ise mide içeriğinin ağızdan geri gelmesidir.Çocuğunuzun ishali ve kusması varsa korkmayınız. KUSMA MİDENİN; İSHAL BAĞIRSAKLARIN YIKANDIĞININ, TEMİZLENDİĞİNİN GÖSTERGESİDİR. Sindirim kanalına giren yabancı maddeler, mikroplar kusma ve ishal yoluyla dışarı atılır.

Çocuk ishallerinin %80-90 gibi çok büyük kısmı virüs denilen mikroplarla olur.Bu çeşit ishal yalnızca yiyeceklerin ayarlanması ile tedavi edilebilir. Her hangi bir ilaç kullanılması gerekmez.

ÇOCUĞUNUZUN KUSMASI ve İSHALİ VARSA PANİĞE KAPILMADAN AŞAĞIDAKİ ÖNERİLERİ UYGULAYABİLİRSİNİZ.

İshalde kaybedilen ana madde su ve tuzdur. Yapılacak ilk şey su ve sulu besinlerin bol miktarda verilmesidir. “İSHALDE SU VERİLMEZ” şeklindeki inanış DOĞRU DEĞİLDİR.
Çocuğunuz anne sütü alıyorsa, sütünüzü kesinlikle kesmeyiniz. Sütünüzü daha sık aralıklarla veriniz. Eğer çocuğunuz inek sütü alıyorsa inek sütünü 24 saat yarı su, yarı süt şeklinde sulandırınız. Sonraki 24 saat 2 ölçü süt, 1 ölçü su koyunuz. Daha sonra 3. gün inek sütünü sulandırmadan verebilirsiniz.

Doktorunuz size ishal için hazırlanmış özel bir ishal maması önerebilir. Bu ishal mamasını kaynamış, ılıtılmış su ile sulandırıp rahatlıkla çocuğunuza kullanabilirsiniz.
Her yaştaki çocukta ishal ve kusmada kaybedilen tuz ve suyu içeren şeker, tuz karışımı ishal paketlerini 1 lt. kaynamış, ılıtılmış su ile sulandırıp çocuğunuza verebilirsiniz.
Bu ishal paketlerini tüm sağlık kuruluşlarından ücretsiz olarak temin edebileceğiniz gibi eczanelerden de alabilirsiniz. İshal başlangıcında bu karışımdan çocuğunuza sunun.İçmesi için zorlamayın. Eğer su kaybı fazla ise tüm gıdaları reddeden ve her şeyi kusan çocuk bu karışımı çok iyi alır.Bu karışım bebek için hiç bir gıda almasa da başlangıçta yeterlidir.

Çocuğunuz her kaka yaptığında bu karışımdan 1-2 çay bardağı içirmeye çalışınız.Hazırladıktan sonra bu karışımı 24 saat içinde bitirmelisiniz. Kalanı döküp ertesi gün yenisini hazırlayınız.

İshalle birlikte genellikle kusma da vardır. Bu nedenle su ve sulu besinler sık-sık ve azar-azar verilmeli,çocuk yiyecek için zorlanmamalıdır.


İSHALDE VERİLECEK SULU BESİNLER :

Kaynamış ve ılıtılmış su, orta şekerli açık çay, ada çayı, nane-limon, ıhlamur, limonata, tuzlu ayran, pirinç suyu.

MEYVELER:

Şeftali suyu, elma suyu, elma püresi, muz, portakal, greyfurt, mandalina suyu.

SEBZELER:

Pirinç lapası, patates püresi, tahıl yemekleri, havuç, baklagiller iyice pişirildikten sonra verilmelidir.

PROTEİN KAYNAĞI OLAN BESİNLER:

Az tuzlu yoğurt, peynir, yağsız et, köfte, tavuk eti ishalde rahatlıkla kullanabileceğimiz besinlerdir.

Bir ölçü pirinç suyu, 1 ölçü yoğurtla karıştırılarak verilebilir.


İSHALDE ŞU YİYECEKLER VERİLMEMELİDİR:

Gazozlar ve kolalı içecekler
Hazır meyve sular ve tüm asitli içecekler
Yağlı gıdalar, kızartmalar
Acılı, ekşili, baharatlı yiyecekler
Çikolatalar, gofretler,boyalı şekerler
Üzüm, kavun, karpuz, erik, kayısı, incir, kiraz

İSHALDEN KORUNMAK İÇİN :

Yemeğe oturmadan önce ve yemekten sonra mutlaka ellerimizi sabunla yıkamalı ve çocuğumuzun da yıkamasını sağlamalıyız..
Tuvaletten çıktıktan sonra ellerimiz yıkamalı çocuğumuza da bu alışkanlığı kazandırmalıyız.
Açıkta satılan gıdaları tüketmemeliyiz.
Bebeğinizi beslemeden önce mutlaka ellerinizi yıkayınız.
Altını temizledikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayınız.
Bebeğinize çeşme suyu içiriyorsanız mutlaka 10 dakika kaynatmalısınız. Temizliğinden emin olduğunuz kapalı su kullanıyorsanız 6. aydan sonra kaynatmayabilirsiniz.
Emzik, biberon, kaşı, tabak gibi eşyaların her gün bir tencere içerisinde 10 dk kaynatmalısınız.
Bebeğinize yedirdiğiniz sebze ve meyveleri temiz bir suyla iyice yıkayınız.
Bebeğiniz için hazırladığınız gıdaları oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyiniz. En iyisi hazırladıktan sonra en kısa sürede veriniz.
Yiyecekleri uzun zaman saklamak için ağzı kapalı olarak buzdolabına koyunuz.
Çöplerinizi kapalı kutularda toplayınız.


İSHAL VE KUSMADA NE ZAMAN DOKTARA BAŞVURMALISINIZ.?

Dışkı sayısı 10’u aştı ise
Kusma aralıksız sürüyorsa
Bebeğiniz ağızdan hiç bir şey almıyor.Bitkin yatıyorsa
Gözleri içeri çökmüş karın derisi buruşmuş kafasındaki bıngıldak denilen çukurluk içeri çökmüşse
Ağır ishali olmasına rağmen ağızdan şeker, tuz karışımı solüsyonu almıyor ise
Ateş 24 saatten sonra hala devam ediyorsa
Dışkısı kanlı ve sümüklü ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
ÖNEMLİ: Çocuğunuza doktorunuzun önerisi dışında; gelişi güzel ishal kesici ilaçlar, bağırsak hareketlerini durdurucu ilaçlar ve antibiyotikler kullanmayınız. Çünkü bu ilaçlar gereksiz yere kullanıldıklarında çocuğunuzun hastalığının uzamasına bazen de ağırlaşmasına neden olurlar.

Dr. YILMAZ BAY

Çocuk sağlığı ve hastalıkarı uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda İshalde Tedavi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Yılmaz BAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Yılmaz BAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yılmaz BAY Fotoğraf
Dr.Yılmaz BAY
İzmir
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Yılmaz BAY'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda İshalde Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dondurma Temmuz 2017
► Çocuklarda Ateş Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:35
Top