2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Freud’un Divanı: Terapi Odasında Neler Oluyor?
MAKALE #18537 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Haziran 2017 | 4,232 Okuyucu
Psikolojik yardım deyince aklımızda şöyle bir tablo beliriveriyor: Divanda uzanmış bir hasta, koltuğunda bacak bacak üstüne atmış, gözlüklü ve not alan bir psikolog. Bu tablonun oluşmasında psikanalizin babası Freud’un etkisi büyük tabi. Acaba psikolojik yardım ilişkisi gerçekten bu şekilde mi oluyor? Psikolojik danışma nedir? Ne değildir? Kimden psikolojik yardım almalıyım? Gelin bu soruların cevaplarını inceleyelim.

Psikolojik danışma nedir/ne değildir?

Psikolojik danışma, günlük yaşamın zorlukları, depresyon, kaygı, stres ve travmalarla baş edebilmeniz, kendinizi anlamanız, farkındalık kazanmanız, problemlerinizi tanımlamanız ve çözüm yolları üretebilmeniz, sağlıklı kararlar alabilmeniz, kapasitenizi geliştirmeniz, çevrenizle uyumlu ve sağlıklı bir iletişim halinde olabilmeniz ve kendinizi geliştirebilmeniz için uzman kişilerce verilen profesyonel yardım sürecidir.

Ancak psikolojik danışma; sihirli değnekle problemlerinizi anında çözen, akıl ve tavsiye veren, dert dinleyen, sizin adınıza karar veren bir arkadaşlık ilişkisi değildir. Ayrıca sizi gerçekçi olmayan bir şekilde motive eden, ulaşılması mümkün olmayan mutluluk vaatleri veren “pozitif düşün, iyi hisset” yaklaşımı hiç değildir. Aksine ayakları gayet yere basan, gerektiğinde gerçeklerle yüzleşmenizi sağlayan bir profesyonel yardım sürecidir.

Kimden psikolojik danışmanlık almalıyım?

Üniversitelerin 4 yıllık Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) ile Psikoloji LİSANS bölümlerinden mezun olmuş, mümkünse alanında yüksek lisans yapmış bir psikolojik danışman ile psikologdan psikolojik danışma hizmeti almalısınız.

Psikolojik danışman/psikolog uzmanını nasıl seçmeliyim?

Başvuracağınız uzmanın üniversitelerin 4 yıllık Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) ile Psikoloji LİSANS bölümlerinden mezun olmuş olması gerekmektedir. İnternette kendini terapist, psikolojik danışman, uzman psikolog, aile terapisti olarak tanıtan kişilerin mutlaka 4 yıllık Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) ve ya Psikoloji lisans diplomasına sahip olduğundan emin olun, kişinin lisans diplomasını görmeyi talep edin, bu sizin en doğal hakkınız. Bunun dışında sosyoloji ve felsefe gibi bölümlerden mezun olarak kendini uzman psikolog veya terapist olarak tanıtan, “yaşam koçluğu” “nlp” adı altında birkaç günlük eğitimlere katılıp yine psikolog/psikolojik danışman olduğunu iddia eden kişilerden uzak durun.

Uzmanın lisans eğitiminin yanı sıra mesleki tecrübesi ve aldığı eğitimler de çok önemlidir. Lisans eğitiminin üzerine yüksek lisans yapmış olması ve aldığı mesleki eğitimler tercih sebebi olabilir ancak yeni mezun birisi de muhtemelen bu eğitimleri almıştır ama yeterli tecrübesi yoktur. Bu nedenle alanda uzun süre çalışmış ve aktif olarak danışan gören, sizin probleminizle ilgili tecrübesi olan bir uzmanı tercih etmeniz daha isabetli olacaktır. Esas olan yukarıda saydığımız lisans eğitimleri ve uzmanın yıllardır aktif olarak danışan görüyor olmasıdır.

Psikolog/psikolojik danışmana gitmek benim ruh hastası olduğum anlamına mı gelir?

Hayır.

Terapi odasında cidden neler oluyor?

Psikolojik danışma süreci tamamen gizlilik ilişkisine dayanan bir süreçtir. İlk seansta sizin ihtiyaçlarınıza ve bu süreçten beklentinize göre hedefler belirlenir, buna yapılandırma denir. Psikolojik danışmanlık kısaca konuşma yoluyla yapılan bir yardım ilişkisidir. Ancak psikolojik danışman/psikolog sizin en yakın arkadaşınız değildir, bir psikolojik danışman arkadaşınızdan farklı olarak sizi aktif bir şekilde dinlerken aynı zamanda teori ve tekniği kullanarak gözlemleri ile birleştirir, tanımlar ve analiz eder. Bu yüzden bu sıradan bir dinlemeden çok farklıdır. Arkadaşımız bizimle konuşurken rahatlamamız ve kendimizi iyi hissetmemiz için duymak istediğimiz şeyleri söyleyebilir, bizi veya içinde bulunduğumuz durumu objektif olarak değerlendiremeyebilir. Amerikalı psikolog Deborah Serani, meslektaşlarını “olimpik madalyalı dinleyiciler” olarak tanımlıyor.

Seanslarda gerçekten “çocukluğuma iniliyor” mu?

Evet.

Ne zaman psikolojik yardım almalıyım?

Depresyon, stres, kaygı ve zorlu yaşamsal olaylarla baş edemediğinizde, işiniz, aileniz ve özel yaşantınız arasındaki dengenin bozulduğunu hissettiğinizde, yaşadığınız sorunların günlük hayatınızı, ilişkilerinizi, iş yaşamınızı sıkıntıya sokması durumunda bir profesyonelden psikolojik danışmanlık almak yerinde olacaktır.

Psikolojik danışma seans ücretleri ne kadar?

Uzmanların kendi özel ofislerinde yüz yüze yaptığı psikolojik danışma seans ücretleri İstanbul gibi büyük şehirlerde ortalama 200 ile 300 lira arasında değişmektedir. Bazı kişiler “Oturduğu yerden derdimi dinleyecek, bunu için çok para” diyerek bu ücretlerin yüksek olduğunu söylemektedir. Ancak psikolojik danışma hizmeti “dert” dinlemekten daha fazlası olan profesyonel bir iştir. Psikoloji alanı, ömür boyu eğitim almayı gerektiren bir alandır -ve takdir edersiniz ki bu oldukça masraflı bir iştir. Ayrıca ruh sağlığınız yetkin olmayan ellere bırakılacak kadar önemsiz bir konu değildir.

Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesiyle, video görüşme yoluyla da psikolojik danışmanlık yapılabilmektedir. Skype gibi video görüşme sağlayan uygulamalar ile evinizin konforunda, trafik derdi çekmeden ve daha ekonomik fiyatlara Online Psikolojik Danışmanlık alabilirsiniz. Video görüşmenin diğer bir avantajı da anonim kalabilmenizdir.

Bu konuda ayrıntılı bilgi ve destek, skype üzerinden psikolojik danışmanlık almak isterseniz bana iletişim bilgilerimden ulaşabilirsiniz. Sağlıkla kalın.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & EFT MASTER
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Freud’un Divanı: Terapi Odasında Neler Oluyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► Aile Danışmanlığında Neler Oluyor? Psk.Dnş.Tayfun Kemal KARAYILANLI
► Ergenlik Döneminde Neler Oluyor? Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Toplumun Temelinde Neler Oluyor ? Psk.Cüneyt KAYA
► Çocuktan Sonra Evliliklerde Neler Oluyor? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Yatak Odasında Çocuğa Yakalanmak! Psk.Dnş.Melis BERK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Freud’un Divanı: Terapi Odasında Neler Oluyor?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:40
Top