2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yakın İlişkiler Perspektifinde Not Defteri Filminin Analizi
MAKALE #18375 © Yazan Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ | Yayın Mayıs 2017 | 6,447 Okuyucu
Yakın İlişkiler Perspektifinde Not Defteri Filminin Analizi

Yayın tarihi: 25 Haziran 2004 (ABD)
Yönetmen: Nick Cassavetes
Orjinal Adı: The Notebook

Nicholas Spark’ın aynı isimli romanından uyarlanan ve Nick Cassavetes yönetmenliğindeki film 2004 yılında yayınlanmıştır. Not Defteri, drama ve romantik film kategorisinde türün en iyileri arasında yer almaktadır.
Film Noah ve Allie’nin aşkını ve mücadelelerini anlatmaktadır. Noah sahil kasabasında babası ile yaşayan ve işçi olarak çalışan biridir. Babası ile birlikte yaşayan ve bir yakın arkadaşı olan yalnız bir gençtir. Yaz tatili için kasabaya gelen zengin bir ailenin kızı olan Allie ile karşılaşır ve aşık olurlar. Allie ailesinin kontrol ettiği zengin, genç ve şehirli bir kızdır. Noah ilk görüşte aşık olur ancak Allie’ye çıkma teklifini ancak küçük bir intihar tehditi ile kabul ettirir. Birlikte zaman geçirdiklerinde Noah’ın kararlı ve güçlü olduğu kadar naif, şairane hali Allie’yi etkiler. Film aslında sosyal psikoloji açısından da bir çok mesaj vermektedir.birkaç görüşmeden sonra ilişkileri ciddileşir ve mümkün olduğunca birlikte vakit geçirirler. Belkide Zayonc’un kuramında belirttiği gibi görme sıklığı sevgilerini arttırmıştır. Noah ve Allie ilk başta bu sınıf farklılığını görmezden gelmeyi tercih ediyor. Allie’nin anne ve babası ilikilerini öğrenince evlerine davet ediyorlar ve burada bu farklılık tekrar gün yüzüne çıkıyor. Ancak Noah bunun ilişkilerini bozmasına izin vermez.Noah ve Allie’nin ilişkilerinin olgunlaşması,aralarındaki sosyal sınıf farkı nedeniyle Allie’nin annesi tarafından bir tehdit olarak algılanır ve ayrılmalarına sebep olur.
Noah düşük sınıflı ve gelirli bir aileden gelmişken, Allie yüksek sınıf bir zengin ailenin üyesidir, dolayısıyla birbirlerini seçtikleri çekim merkezleri birbirlerinin kişiliklerine dayanırlar. Allie ile Noah arasında sosyal şartlar göze çarpıyor. Noah 50 cent kadar para kazanan ve taşralı yaşayan bir delikanlı Allie ise eğitimli zengin bir aileye sahip. Ayrılmadan önce birlikte eğleniyorlar, gülüyorlar, her türlü şeyi yapıyorlar. Aralarındaki tek engel; Allie’nin ailesi. Ailesi onay vermiyor bu ilişkiye.İlişkileri toplumun ve ebeveynlerinin beklediklerinden ziyade birbirlerinin fiziksel görünümleri ve kişilikleri üzerine kurulmuştur.
Noah ve Allie’nin aşkı ilk başta tutkulu bir aşk izlenimi vermektedir. Ancak filmin ilerleyen kısımlarına geldiğnde özellikle cinsel bir birliktelik yaşamamış olduklarını görüyoruz ve bu noktada Stenbergin aşk üçgeni kuramındaki tutkulu aşk türünden farklılaşıyor. Fiziksel çekimin ve cinselliğin ön planda olduğu tutkulu aşktan ziyade bağlılık ve yanınlığında olduğunu ve yine Stenberg’in tanımladığı mükemmel (kusursuz) aşk tipine daha yakın olduğunu görüyoruz.
İlk cinsel yakınlaşmalarında Allie’nin endişeleri ve sorgulamaları birlikte olmalarını engellemiştir. Bu bize belkide cinsellik ile ilgili cinsiyet farklılığının toplumsal sonuçlarını göstermektedir. Bakire bir kızın ilk birlikteliği ve bunun yarattığı endişeyle beraber Noah’un çok daha rahat olduğunu görüyoruz.
Ayrıldıktan sonraki süreci izlediğimizde Noah’un ayrılığın aşamalarını sağlıklı atlatamadığını görüyoruz. Allie ise Noah’un aksine kabullenme aşamasına gelmiş ve yeniden hayatına devam etmeye başlamıştır. Ailesinin de onayladığı bir ilişkisi vardır. Lon, iyi bir aileden gelmektedir ve zengin, güçlü biridir. Başarılı bir aileden gelmektedir. İlişkide egemen güçtür ki bu kullandığı dil kalıbında da alenen gözükmektedir. Evlilik teklifini “benimle evlenmek zorundasınız” ifadeleri ile gerçekleştirmiştir. Lon Allie’ye çok kibar ve nazik davranmakta, güçlü bir eril kişiliği ile adete mükemmel erkek figürünü tasvir etmektedir. Burada Allie’nin Lon’a olan aşkının, Lee’nin aşk stillerinden mantıklı aşk tipi olduğunu düşündürmektedir. Aile yapıları, yaşam kaliteleri ve tarzları oldukça benzerdir. Belki çekicilik kuramlarından benzerlik kuramı doğrultusunda da daha detaylı değerlendirilebilir.
Allie, Lon ile düğün arefesinde gazetede tesadüfen Noah’ın resmini görmesi üzerine sahil kasabasına Noah’u görmek için gitmeye karar verir. Burada Noah’un Allie’nin geri gelip gelmeyeceğini bilmemesine rağmen ona sadık kaldığını, Allie’ye söz verdiği evi yaptığını görüyoruz. Bu noktada Allie’nin seçim yapması gerekmektedir. Allie ilk aşkını yani Noah’u seçer.
Allie’nin annesinin Allie seçim yapmadan önce yaptığı açıklama kendi evliliğinin ve eşinin bilinçli bir seçim olduğunu göstermektedir. Aynı Allie gibi sınıf farkı olan bir gençle aşk yaşamış ancak ilişkiyi evliliğe götürmemiştir. Önemli olan heyecan ya da herhangi bir duygu değil ihtiyaçların karşılanması ve memnuniyet amaçtır ve Allie’nin evliliği içinde aynı beklentisi vardır. Ancak Allie’nin Noah’un yanına gitmesi ve nişanlısıyla Noah arasında kaldığını görmesi üzerine annesi Noah’ın 1 yıl boyunca hergün yolladığı ve kendisinin Allie’ye vermeyip sakladığı mektupları Allie’ye geri verir ve seçimi ona bırakır.
Allie ve Noah arasındaki bir diyalog;
"İlişkimiz kolay olmayacak. Gerçekten zorlu olacak ve buna her gün katlanmak zorunda kalacağız. Ama ben bunu istiyorum. Çünkü seni istiyorum. Seni, bütünüyle, sonsuza dek istiyorum!" Gerçekten zorlu olacak ve buna her gün katlanmak zorunda kalacağız. Ama ben bunu istiyorum. Çünkü seni istiyorum. Seni, bütünüyle, sonsuza dek istiyorum!"Ama ben bunu istiyorum. Çünkü seni istiyorum. Seni, bütünüyle, sonsuza dek istiyorum! "

Filmin temel hikayesi huzurevinde bir adamın alzheimer hastası bir kadına not defterinden bir aşk hikayesini okuması üzerinden ilerlemektedir. Filmin sonlarına doğru hikayedeki Noah ve Allie’nin huzurevindeki bu yaşlı kişiler olduğunu görüyoruz. Allie’nin hasta olması ve hiçbirşey hatırlamamasına rağmen, Noah hergün onunla yeniden tanışmakta ve hikayeyi tekrar anlatmaktadır. Filmin sonunda Noah ve Allie huzurevinde birlikte dans ederler, eski anılar aklına gelir. Geçmişi hatırlamayan Allie geçmişi böylece hatırlamış olur, dans ederken sonrasında birden bilinci yerine gelir. Güzel bir gecenin ardından diğer günü Noah fenalaşır. Kalp krizinden çıkan Noah’ın tek isteği Allie’nin yanında uyumaktır. Allie Noah'ın yanına gider ele ele derin bir uykuya dalarlar. Filmin sonunda Noah ve Allie huzurevinde el ele ölüyor. Noah ve Allie’nin hikayesi uzun ömürlü bir aşk hakkında birçok ipucu içeriyor. Aralarındaki birçok farklılıklara rağmen, dengeyi ve uyumu sağlamaları tutku, bağlılık ve yakınlık noktasında mükemmel aşkı beslemiştir. Film, romantik ilişkide çiftler arasında farklılıklar olduğunda, özellikle de sosyal sınıf farklı olduğunda, çiftlerin çelişkili olarak geçmesi gereken bazı çatışmaların olduğunu göstermektedir.

YAKIN İLİŞKİLER

Yakın İlişkiler; kişilerin bağlanma sitillerini, ilişki aşamalarını ve aşk türlerini değerlendirirken kullandığımız bir alandır. Genel anlam itibari ile kişinin yakın ilişki kurduğu akraba, arkadaş vb. herkes bu çembere dahildir. Ancak bu yazıda ağırlıklı olarak romantik ilişkilerden bahsedilmiştir.

Bu alana ilgi duyan kişiler için kaynak önerisi;
Yakın İlişkiler Psikolojisi
Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık
Yazar: Susan S Hendrick
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yakın İlişkiler Perspektifinde Not Defteri Filminin Analizi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem HÜNERLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin Yazıları
► Yakın İlişkiler ve Bağlanma Psk.Serap BİLGEN
► Yakın İlişkilerde Affedebilmek Psk.Nilüfer YALINÇETİN
► Dasein Analizi Nedir? Abdullah ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yakın İlişkiler Perspektifinde Not Defteri Filminin Analizi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğuna Dikkat Ağustos 2016
► Sosyal Jet-Lag Sendromu Ağustos 2016
► Kardeş Kıskançlığı Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:14
Top