2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğumun Olumlu Davranış Geliştirmesini Nasıl Sağlarım?
MAKALE #18289 © Yazan Psk.Burçin KOYUNCU | Yayın Nisan 2017 | 3,940 Okuyucu
Günümüz ebeveynlerinden gelen problemlerden biri çocuklarda davranış bozukluklarının görülmesi, koşulların eskiye nazaran çok daha iyi olmasına karşı çocukların daha ‘’yaramaz’’ olduğu görüşü ve söz dinlemez olmaları konusundaki yakınmalar.. Eskiden bu kadar sınırlama kısıtlama varken görülmeyen ya da farkedilmeyen bu davranışlar neden artık günümüzde ailelerin şikayeti haline geldi?

Çocukları mutlu etmek isteklerini doğrudan önlerine sunmakla eşdeğer değil ne yazık ki. Hatta tam tersine isteklerini hızla, karşılıksız ve koşulsuz elde edebilmiş herhangi bir kural görmeyen çocuk, sınırsız büyütülmüş çocuk demektir. Bu da ileri dönemde sosyal şartlara uyum sağlayamayan, sorumluluk sahibi olamayan, arkadaş edinemeyen hatta sağlıklı evlilik yürütemeyen bireyler demektir. Ben merkezci anlayış özveriden ve sınırdan uzak bireyler yetiştirilmesine sebep olur. Bu da çeşitli sıkıntılara yol açmaktadır. Burada önemli olan ‘’çocuğa kural koymak’’ değil ‘’ nasıl kural koyacağımız ve nasıl uygulayacağımızdır’’. Peki ne yapmalıyız? Çocuğumuza olumlu davranış geliştirmesinde nasıl destek oluruz? Olumsuz davranışlarını nasıl söndürebiliriz?

Ailelerin ortak sorusu haline gelen Olumlu davranış geliştirmenin yolu OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİNDEN geçmektedir. Disiplin kelimesi bazı aileleri rahatsız edebiliyor fakat buradaki disiplin ‘’olumlu ‘’ disiplindir. Yani, anne baba kural koyma ve uygulama anlamında çocukla arasındaki iletişim ve sevgiyi zedelemeden istenilen düzenli davranışların geliştirebilmesini amaçlar. Olumlu disiplin yöntemiyle çocuk da sınırlar içerisinde mutlu olmayı öğrenecek, hem güzel bir çocukluk geçirmiş olacak hem de anne baba için çocuklarının olması, büyümesi için sabredilecek bir dönem olmaktan çıkacaktır.

Aslında disiplin dendiğinde algılanan ‘’ceza’’ anlayışı yanlış bir algıdır. Çünkü cezada fikir; sen beni üzdün ben de seni üzüyorum iken, disiplinde fikir ; koşulsuz sevgi çerçevesinde kendisini iyi hissetmesini sağlayarak olumlu davranışlar edindirmektir. O yüzden çocuğu disipline etmek onu cezalandırmak değildir.

Olumlu disiplin yöntemlerini adım adım incelersek
1. NEDENİNİ DÜŞÜNMEK
Olumlu disiplin kazandırmada ilk adım
-Çocuğum bu davranışı neden yapıyor, ne elde ediyor?
-Bu davranışıyla bana bir şey mi demek istiyor?
Davranışın sebebini anlamak önemlidir. Bu noktada bir uzman desteği alınabilir.

2. GÖZ ARDI- TEŞVİK
Beğenmediğimiz olumsuz davranışları gözardı etmek, olumlu bulduğumuz davranışları takdir etmek
- Saçı dağınıkken gözardı etmek, taradığı zaman takdir etmek.
Davranış tehlikeli, kendisine ve çevresine zarar veriyorsa görmezden gelinmez

3. SEÇENEK SUNMAK
Olumsuz bulduğunuz bir davranışın yerine kabul edilebilir bir davranışa yönlendirmek..
Sadece HAYIR demek yerine yapmasına izin verdiğiniz davranışlara yönlendirin. yani seçenek sunun..

4. TAKDİR- TEŞVİK
Beğendiğiniz olumlu davranışı, davranışın ne olduğunu açıklayarak, anında takdir etmeliyiz.
Kardeşin oyuncağı elinden çektiği halde ona vurmadığın için çok sevindim.
Not: önemli olan çocuğu övmek değil davranışını takdir etmektir
Çok uslu bir çocuksun aferin (YANLIŞ)
Bağırarak konuşmadığın için çok mutlu oldum aferin (DOĞRU)

5. DAVRANIŞIN SONUCUNU AÇIKLAYARAK ZARARINI GÖSTERMEK
Çocuğun istenmeyen davranışı tekrarlamaması için o davranışın yanlış olduğunu kabul etmesi gerekir. Bunun için çocukla konuşarak davranışının yanlış olduğunu anlatılması önemlidir.

(!) Tutturma anında , ağlama durumundayken , kriz halinde bu yöntem etkili olmayacaktır.

Sakin, sizi dinleyebileceği bir zamanı seçmelisiniz

6. DAVRANIŞIN SONUCUNU YAŞATMAK
Tüm yöntemleri denedikten sonra, çocuğun istenmeyen davranışı hala devam ediyorsa artık davranışının sonuçlarını yaşaması gerekmektedir
ÖRN; sakız çiğnedikten sonra koltuklara yapıştıran bir çocuk için diğer yöntemler denenir. Davranış devam ediyorsa nedenini açıklayarak birkaç gün sakız vermeyeceğinizi söylemek ve uygulamak
Bu bir ceza yöntemi değil, olumsuz davranışa sebep olan nesneden mahrum bırakmaktır.

TÜM BUNLARI UYGULARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER;

** Cümleleriniz açık ve net olmalı
Örn; ‘alışveriş yaparken uslu dur’ DEĞİL;
‘markette bağırarak konuşmanı istemiyorum’
‘İstediğin bir şey olursa ağlayarak söylemeni istemiyorum’

** Açıklama ya da uyarı yaparken ses tonu sabit ve kararlılık hissettirilmeli

** Çocuğun istenilen davranışı yapması için ona uygun ortam sunulmalı
Örn;
El yıkama alışkanlığı kazandırılırken
-Boyu musluğa yetişmesi için tabure koyulması
-ona özel bir havlunun yetişebileceği bir yerde olması

** Çok fazla kurala boğmak yerine temel öncelikler belirlenmeli

** Örnek olunmalı

** Tutarlı olmalı; hep aynı davranışa aynı tepkiyi vermeli

**‘Sevgi’ ödül-ceza aracı olarak kullanılmamalı

Olumlu disiplin yöntemleri adımlarıyla dikkate alındığında ve doğru uygulandığında güzel sonuçlar verecektir. Farkında olmamız gereken şey; bu yöntem ergenlik dönemindeki çocuğa uygulanabilecek bir olumlu davranış geliştirme şekli değildir. Ergenlik çağındaki çocuklarla farklı uzlaşma teknikleri üzerinde durulmalıdır.

Olumlu (pozitif) disiplin yöntemleri, uygulama ve fayda konusunda ebeveynlere yardımcı olan bir yetiştirme biçimidir. Unutmayalım; Pozitif disiplin pozitif çocuklar yaratır..

Psk. Burçin Koyuncu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğumun Olumlu Davranış Geliştirmesini Nasıl Sağlarım?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçin KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçin KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçin KOYUNCU'nun Yazıları
► Öfke Kontrolünü Nasıl Sağlarım Psk.Gökhan BİNGÖL
► Olumlu Davranış Geliştirme Psk.Dnş.Leyla DURSUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğumun Olumlu Davranış Geliştirmesini Nasıl Sağlarım?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:11
Top