2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Olumsuz İnançlar ve Zihin-Beden İlişkisi
MAKALE #18178 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Mart 2017 | 4,706 Okuyucu
Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesinden dünyaca ünlü hücre biyoloğu Bruce Lipton’ın çalışmaları genlerimizin hücrelerimizi denetlemediğini ve hücrelerimizin içinde bulunduğumuz ortama nasıl tepki verdiğini ortaya çıkardı. Lipton “İnancın Biyolojisi” adlı kitabında, insanların beyni olduğundan, içinde bulunduğumuz ortama verdiğimiz tepkilerin bir hücrenin verdiği tepkilerden daha karmaşık olduğunu, bizim sahip olduğumuz inançlar aracılığıyla çevremize tepki verdiğimizi ve inançlarımızla genetiğimizi hatta DNA’mızı değiştirebildiğimizi söylüyor (1,2).

Peki siz şu anda hücrelerinize hangi mesajı veriyorsunuz?

Kötü bir insan olduğunuza inanıyorsanız, hücreleriniz sizi dinliyor. Hasta olduğunuza inanıyorsanız, hücreleriniz sizi dinliyor. Aynı şekilde sevgiye layık, sağlıklı, güzel/yakışıklı bir insan olduğunuzu düşünüyorsanız, hücreleriniz yine sizi dinliyor.

Sürekli kendinize kızıyor ve suçluluk duygusuyla boğuşuyorsanız, kendinizle ve bedeninizle nasıl bir ilişki kurduğunuzu düşünüyorsunuz?

Olumsuz İnançlar Ruh ve Beden Sağlığımızı Bozuyor

Olumsuz inançlar olumsuz duygulara, olumsuz duygular strese, stresin sürekliliği de kronik strese sebep oluyor. Kronik stres kaygı bozuklukları, panik atak, depresyon, bağımlılıklar, kronik ağrılar ve hatta fiziksel rahatsızlıklara sebep oluyor. New York Times çok satan “Tıbbın Üstündeki Zihin” kitabının yazarı Dr. Lissa Rankin, “bilimin olumsuz inançların sağlığımızı bozduğunu kanıtladığını” söylüyor (3,4). Beden- zihin ilişkisini araştıran bir bilim dalı olan psikonöroimmünoloji çalışmaları da Rankin’in çalışmalarını destekliyor (5,6,7).

Ruh Sağlığımız için Olumsuz İnanç ve Duyguları İyileştirmemiz Gerekir

Kendimizle ve hayatla ilgili olumsuz inançlarımız olumsuz duygular yaratıyor. Suçluluk, kırgınlık, kızgınlık, öfke, kıskançlık gibi olumsuz duygular sağlığımız için hiç de iyi değil. Kendine kızmak ve suçluluk, değersizlik duygusu ve özgüven eksikliğini de beraberinde getiriyor. Bu duyguların yol açtığı rahatsızlıklardan ancak bu duyguları çözümleyerek kurtulabiliriz. İğnesiz akupunktur da denilen EFT (Duygusal Özgürleşme Teknikleri) bu durumlarda kullanılabilecek harika bir araç. (Şu yazımda http://ayselkeskin.net/olumsuz-duygu...zi-etkiler-mi/ EFT ile ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.) Yapılan araştırmalar EFT’nin etkililiğini gösteriyor (8). EFT duygusal problemlerimiz üzerinde mucizeler yaratabiliyor ancak kesinlikle tıbbi ve psikolojik bir tedavi değildir.

Siz de olumsuz duygu ve inançlarınıza bağlı psikolojik problemler yaşıyorsanız en kısa zamanda bir ruh sağlığı profesyonelini (psikolojik danışman, psikolog, psikiyatrist) görmeniz gerekir. Ruh ve beden sağlığınızın her şeyden önemli olduğunu hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & EFT MASTER


Kaynaklar:
(1) Lipton, Bruce. The Biology of Belief: Unleashing the Power of Consciousness, Matter & Miracles. Carlsbad, CA: Hay House, 2008
(2) Sağlıklı Yaşam İçin Kendini Sev. Louise Hay, Ahlea Khadro, Heather Dane. Altın Kitaplar Yayınevi. 2016
(3) https://www.mindbodygreen.com/0-9690...ur-health.html
(4) https://www.psychologytoday.com/blog...rm-your-health
(5) http://annualreviews.org/doi/abs/10.....100901.135217
(6) http://journals.sagepub.com/doi/abs/...57034X04047856
(7) http://psycnet.apa.org/?fa=main.doiL...-006X.70.3.537
(8) https://www.hindawi.com/journals/drt/2012/257172/abs/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Olumsuz İnançlar ve Zihin-Beden İlişkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► Olumsuz Beden Algısı ve Etkileri Psk.Işınsu GÜNDÜZ
► Yeme Bozuklukları ve "Sıfır Beden" İlişkisi Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Evlilikte Mantıksız İnançlar ve Düşünceler Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Olumsuz İnançlar ve Zihin-Beden İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:46
Top