2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pozitif Ateşleme Nedir? (Kendini İyi Hissettiren İç Deneyim)
MAKALE #18123 © Yazan Psk.Ümit KARABULUT | Yayın Mart 2017 | 3,358 Okuyucu
Pozitif Ateşleme Nedir? (Kendini İyi Hissettiren İç Deneyim)

Bir kez depresyon geçirdiyseniz %50 ihtimalle bir kez daha geçirebilirsiniz. İki depresif dönem geçirdiyseniz, üçüncüyü geçirme oranınız %74’dür. Üç veya daha fazla depresif dönem geçirdiyseniz, bir başka depresif dönem geçirme olasılığınız %85’ dir. Bu da bize gösteriyor ki; ne kadar çok depresif dönem geçirdiyseniz, yeni bir depresif dönem geçirmeye o kadar meyilli oluyorsunuz. Yirmi yıl önce psikiyatristler bunu anlamaya çalışıyorlardı. Post; isimli bir psikiyatrist bu konuda bir makale yazdı. Bu makale ateşleme kavramı üzerineydi, fizyolojik olarak beyinde ne olduğunu anlatan bir makaleydi. Aslında ateşleme kavramı epileptik nöbet geçiren insanlar için kullanılan bir kavramdı. Sürekli sara nöbet geçiren insanlarda beyin daha hassas hale geliyordu. Ve yavaş yavaş daha fazla nöbet geçirir hale geliyorlardı ve pek çok şey, artık nöbetleri, tetikler hale getiriyordu. Aynı şeklide depresyonda da geçerlidir. Depresyon dönemleri geçirdiğinizde beyniniz ateşleniyor, ama bu negatif bir ateşleme oluyor. Yani beyin gittikçe daha hassas olmaya başlıyor. Ne kadar çok dönem geçirirseniz, beyniniz o kadar depresyona meyilli ve hassas duruma geliyor. Yapılan araştırmalarda insanlar ilk depresyonlarını yaşadıktan sonra; boşanma, ölüm gibi bir olay yüzünden depresyona girdikten sonra, küçük streslerle daha, depresyona girebildikleri gözlenmiştir. Bu da geçirilen depresyonla beynin depresyona eğiliminin arttığını göstermektedir.

Pozitif ateşleme tekniği Amerikalı Klinik Psikolog Gray Suars‘ ın uyguladığı bir tekniktir. Sürekli kendisiyle yada diğerleriyle ilgili negatif düşünen insanlar beyinlerinde depresif sinir yolları geliştirirler. Negatif düşünerek beynimizde, negatife eğilimli bir sinir yolu geliştiriyoruz. Daha sonra Gray Suars negatif şeylere odaklanarak bu sinir yollarını geliştirebiliyorsak, o zaman mutlu sinir yolları ve depresyon zıttı sinir yolları da geliştirebiliriz.

Pozitif ateşlemenin temel mantığında pozitif ruh halinin ateşleyerek negatif sinir yolları yerine olumlu/pozitif sinir yolları geliştirerek, zihni olumluya yöneltmektir.

Pozitif Ateşleme nasıl kullanılır?

Bu teknikte temel olan şey şu; size iyi gelmiş, hoşunuza gitmiş ve güvende hissettiğiniz 10-15 yaşam deneyimini listeliyorsunuz. Ve bu listenin alıştırmasını her gün yapabilirsiniz. Negatif sinir yollarını zayıflatıp yerine alternatif olumlu sinir yolları oluşturmanız emek, sabır ve bol uygulamaktan geçmektedir. Bu süreci bir kası geliştirmeye benzetebiliriz. Ne kadar yaparsanız bu kas olumu sinir yolları kası istendik şekilde gelişir. Öncelikle listeyi hazırlıyorsunuz. Listeyi kucağınıza alıyorsunuz ve gözlerinizi kapatıyorsunuz. 1-2 dakika bedeninizde, ruhunuzda, düşünce dünyanızda neler olduğuna nefesinizle birlikte odaklanıyorsunuz. Daha sonra gözlerinizi açıp ilk maddeye odaklanıyorsunuz. 1 numaralı madde ailenizle birlikte gittiğinizi ilk tatil olsun. Bu tatili gözlerinizi kapatıp odaklanıyorsunuz. Bu 1-2 dakika sürmesi yeterli. Eğer isterseniz daha süreyi uzatabilirsiniz.Yalnız odaklanırken, orada olanları, nerede olduğunuzu, havanın sıcaklığını, varsa damağınızdaki tadı, burnunuza gelen kokuları, orada nasıl hissettiğinizi anımsamaya çalışıyorsunuz. Sonra gözlerinizi açıp ikinci maddeye gözlerinizi kapatarak odaklanıyorsunuz. Orada olan insanları, neler konuştuğunuzu, nasıl hissettiğinizi, dokunduğunuz duyumları, varsa kokular yada seslere odaklanabilirsiniz. Sonra üçüncü maddeye geçebilirisiniz. Ve bu şekilde tüm sıralanan deneyimleri yapabilirsiniz.

Hangi durumlarda uygulanmalı?

Cümlelerde devamlı olarak depresyon ifadesi geçmektedir. Burada depresyon duygu, düşünce, motivasyon ve düşüncelerden oluşan bir süreçtir. Bu uygulamaya özgüven, özdeğer açısından bakılacak olursa, kendimizi zedelediğimiz, eleştirdiğimiz, suçladığımız, değersiz olarak kendimizi değerlendirdiğimiz, kusurlu ve hatalı bulduğumuz, üzgün, ümitsiz, cezalandırılmayı hak etmiş şekilde düşünüp yada hissederek hayattan keyif alma potansiyelimizi zayıflatabilmekteyiz. Pozitif ateşleme, hayattan keyif aldığımız zamanlardaki hisleri, kendimiz değerlendirirken daha değerli, kıymetli, şefkatli zamanları tekrar tekrar bize hatırlatarak, deneyimleterek zihnimizi depresyon aleyhinde yani güçlenmemiz yönünde bize yardımcı olacaktır. Farklı olarak zihnimizde vesvese veya kara kara düşünme eğilimi fazlaca arttığında dikkatimizi bu olumsuz ve bizi bunaltacak düşüncelerden uzaklaştırmak istediğimizde de pozitif ateşleme yöntemini kullanabilirsiniz. Dikkatimizi başka yöne çektiğimizde iç huzurumuzu arttırabiliriz. Bu durumda beyninizi bir şeye kapatıp, başka bir şeye yönlendirme, içsel bir resetleme düğmesi gibidir. Her seferinde yani her vesvese, evham içerikli yoğun bombardıman içerikli düşüncelere karşı beynimizi resetliyoruz. Sadece rahatlamayı, gevşemeyi, bilişinizi yeniden yapılandırmayı öğrenmekle kalmıyorsunuz, beyninizi bir görselleştirme eğitimine tabi tutmuş oluyorsunuz.

Ne sıklıkta uygulamalı?

Günde iki yada üç kez yapabilirsiniz. 15 madde olsa, 15 dakikanızı alır. Bu uygulamayı her gün yaparsanız, günde iki ile üç kere, bu uygulama kesinlikle beyninizde değişikliğe yol açar. Bunu her gün yaptığınızda depresyon karşıtı iyi hisler elde ediyorsunuz. İşte depresyon karşıtı sinir yolları bu şekilde gelişiyor. Beyninizde alternatif sinir yolları oluşturuyorsunuz ve depresif hislerinize bu şekilde karşı koyabiliyorsunuz.

Psikolog/Psikoterapist Ümit Karabulut
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pozitif Ateşleme Nedir? (Kendini İyi Hissettiren İç Deneyim)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ümit KARABULUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ümit KARABULUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ümit KARABULUT'un Makaleleri
► Pozitif Psikoterapi Nedir? Abdullah ÖZER
► Pozitif Psikoloji Nedir? Ne Değildir? Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
► Pozitif Psikoloji Nedir? Genel Bir Bakış Psk.Dnş.Kübra DÖRTYOL
► Pozitif Psikoloji Psk.Çağlar VAR
► Pozitif Psikoterapi Psk.Ahmet YILMAZ
► Pozitif Psikoterapi Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Pozitif Ateşleme Nedir? (Kendini İyi Hissettiren İç Deneyim)' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile Terapisi Mart 2017
► Tik Bozuklukları Mart 2017
► Tükenmişlik Sendromu Mart 2017
► Sabun Köpüğü İnsanlar! Haziran 2016
► Sosyal Fobi ' Yi Anlamak! Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:16
Top