2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişler Vücudumuzun Bütünsel Sağlığında Ne Kadar Etkili?
MAKALE #18112 © Yazan Dt.Hatice Betül SAYLAR | Yayın Mart 2017 | 2,171 Okuyucu
DİŞLER VÜCUDUMUZUN BÜTÜNSEL SAĞLIĞINDA NE KADAR ETKİLİ?
Dişlerimiz ve ağız ortamımız, vücudumuzun genel sağlığında hem beyin, hem kalbe yakınlığı dolayısıyla bütünsel sağlığın değerlendirilmesinde önemli rol oynar.
Eski dönemlerde kişi sağlıklı mı, değil mi diye ağzına bakılırmış.Ağzımızın tüm hastalıklar hakkında bilgi veren bir alan olduğu eski zamanlardan beri bilinen bir gerçektir.Dolayısıyla ağız sağlığımız tüm vücut sağlığımızı etkiler.
Peki, nasıl oluyor bu bağlantı?
Vücudumuzu bir ağ gibi saran ve aralarında ki haberleşmeyi sağlayan hücreler arası sıvı dediğimiz yapı ve sinir sistemimiz, bu görevi üstleniyor.Vücudumuzda farklı bir haberleşme sistemimiz var.Vücudumuzda ki bir organ veya bölgede ki değişiklik, bir başka organ veya bölgede değişikliğe neden olup belirti verebiliyor.
Örneğin,sırtımızda ve sol kolumuza vuran bir ağrı olduğunda kalp krizinden şüpheleniyoruz.Bu durum herkes için günlük bir bilgi haline geldi.Bu durumu ağız ortamımıza indirgersek, buna benzer bir çok bağlantı, ağız ortamımız ile vücudumuz arasında da var.Örnek vermek gerekirse, diş etimiz de dengeyle ilgili reseptörlerimiz var.Yaşadığımız diş eti problemlerimizin ağız sağlığımızı bozmasının yanında genel vücut sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Özellikle üst çenemizde 6 yaş dişi dediğimiz ,ilk azı dişimizde görülen ağrı ve problemler kalple ilgili bir problemin habercisi olabilir.Vücudunuzdan gelen mesajları dinleyin ve ona kulak verin, hiç bir belirti boşuna değildir.
Çene eklemi problemi yaşayan çoğu hastada , ortodontik tedavi görmeyen ve kapanışla beraber çiğneme problemi yaşayan hastalarda sakroiliak bölge de rahatsızlıklar çok sık görülür.
İdrar yolu iltihabı bulunan bir kişide bulunan 20 yaş dişinin çekilmesi ,bu problemin yani kişide ki idrar yolu iltihabının iyileşmesini sağlayabilir.
İdrar tutamamanın bir nedeni de çene eklemi hastalıklarının ki bu hastalıklar, diş sıkma,çiğnerken eklemde ağrı hissetme ve/ veya eklemden ses gelmesi,ağız açmada kısıtlılık gibi çeşitlendirilebilir.Bu hastalıkların tedavi edilmemesi, idrar tutamama gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Vücudumuzda tüm organlar ve sistemler birbirleriyle uyum ve iletişim şeklinde çalışır.Her organ ve dokunun birbiriyle ilişkisi vardır.O yüzden vücudumuzdan gelen mesajları dinleyelim ve önemseyelim, bu konuda doğru bilgiye sahip olmak önemlidir.
Unutulmamalıdır ki, bütünsel sağlık ağızda başlar.
Hayata Gülümse...
VİTAMİNLER VE AĞIZ ORTAMINA ETKİLERİ
A Vitamini
Vücudumuz da büyüme ve gelişmeyi sağlar.Vücudumuzu enfeksiyondan korur.
Fazlalığındaysa dişetlerin de kalınlaşma görülebilir.
Eksikliğindeyse ağız kuruluğu kişide gözlenebilir.
D Vitamini
Vücudumuzda kalsiyum ve fosfatın emilmesi, kanın pıhtılaşması için ve tiroid fonksiyonlarının düzenli işlemesi için gereklidir.Günde 50 mikrogramdan fazla alınması vücut için toksiktir.
Eksikliğinde diş sürmesinde gecikme, diş çürümesi gibi durumlar gözlenebilir.
E Vitamini
Vücudumuzda ki ağır metali bağlar, bu yüzden yeteri miktarda vücudumuzda bulunması gerekir.Radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı vücudu korur.Eksikliğinde dişlerde şekil bozukluğu görülebilir.
K Vitamini
Vücudumuz için pıhtılaşmasında önemlidir.Eksikliğinde durup dururken görülen dişeti kanamaları ve cerrahi işlem sonrasında görülen kanamalar artar.
B Vitamini
Eksikliğinde, dilde tat alma duyusunda azalma ,ağız içinde sık görülen yara ve ülserasyonlar,aftlar, dilde yanma gibi durumlar gözlenebilir.
C Vitamini
Vücudumuzda protein ve kollajenin üretilmesinde önemli rol oynar.Dolayısıyla dişeti sağlığımız açısından da önemi büyüktür.Bağırsaklardan demir (Fe) emilimini artırır, C vitamini ve Fe ortak çalışırlar.Eksikliğinde dişeti prolemleri, dişetlerinde kanama gözlenebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişler Vücudumuzun Bütünsel Sağlığında Ne Kadar Etkili?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Hatice Betül SAYLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Hatice Betül SAYLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Hatice Betül SAYLAR'ın Makaleleri
► Gömük Dişler Dr.Dt. A. Selhan KAYA
► Estetik Dişler Hakkında Dt.Ahmet KİĞILI
► Dişler Neden Çürür Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Hollywood Gülüşü: Düzgün ve Beyaz Dişler Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dişler Vücudumuzun Bütünsel Sağlığında Ne Kadar Etkili?' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:42
Top