2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alkol/Madde Kullanımının Aile Üzerine Etkisi
MAKALE #18002 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR | Yayın Şubat 2017 | 5,240 Okuyucu
Alkol ve madde kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm toplumu ilgilendiren en önemli sorunlardandır. Alkol/madde bağımlılığı sadece kişinin gündelik yaşamındaki işlevselliğini kaybetmesine yol açmakla kalmaz; diğer aile üyelerini de ruhsal, sosyal ve ekonomik olarak olumsuz bir biçimde etkiler.

Alkol ve madde kullanılan ailelerde yazılı olmayan birtakım kurallar gelişir. Öncelikle çocuklar ebeveynlerinin neden alkol kullandıklarını onlara soramazlar, tartışamazlar. Böylelikle de çocuklar sessiz kalmaları gerektiğine inanırlar ki bu yaşam boyu sürecek olan bir gizliliğin, sır saklamacılığın ya da kaçınmacı davranışların kökenini oluşturabilir. Yetişkinlik döneminde kendini ifade edememe, sağlıklı iletişim kuramama olarak yansıyabilir.

Çocuklar evde alkol/madde kullanımına bağlı olarak evdeki çatışma ya da gerginlikten kendilerini sorumlu tutabilirler. Bununla birlikte ebeveynlerin anı anına uymayan davranışları; örneğin bir an başını okşarken hemen sonrasında öfkeli ve hiddetli bir bağırış çocukta karmaşa yaratır. Çocuklar ebeveynlerinin ne zaman üzgün, ne zaman gergin, sinirli ya da bilinci açık olduğunu bilememektedir. Bu durum çocuklar için yıpratıcı ve tüketici olabilir, beraberinde kaygı, reddedilmişlik, suçluluk ve utanç gibi duyguların doğmasına yol açar. Bu olumsuz duygular kendisini okul başarısızlığı, akranlarla ilişki kuramama, diğer çocuklara şiddet uygulama ya da sürekli baş ağrısı gibi psikosomatik yakınmalarla gösterebilir.

Özellikle babanın alkol ya da madde bağımlısı olduğu ailelerde hem eşe hem de çocuklara yönelik istismar ve şiddetin yoğun olduğu, çocukların bakımının ihmal edildiği görülmektedir. Çocukların bu tür davranışlardan etkilenip etkilenmeyeceği de yaşlarına, gördükleri şiddetin derecesine, bir yatkınlık olup olmamasına ve anneyle olan ilişkilerine bağlı olarak değişmektedir. Bununla birlikte madde bağımlısı olan ebeveynlerin ebeveynlik kalitesinin alkol bağımlısı olan ebeveynlerinkinden daha düşük olduğu dolayısıyla çocuklarının da daha olumsuz bir biçimde etkilendikleri görülmektedir. Aşırı hareketlilik, dikkat sorunları, aşırı kontrol ihtiyacı, kendini açmama, temel güvensizlik, kaygı, depresyon, akademik başarısızlık, okuldan kaçma, yalan söyleme, hırsızlık yapma, psikosomatik yakınmalar, intihar eğilimi, antisosyal davranışlar bu etkilerden birkaçıdır. Ailede alkol ve madde kullanımının olması, çocuklarda da alkol ve madde kullanımı için risk oluşturabilmektedir.

Değişen dünyayla birlikte kadının toplumdaki yeri ve konumu da değişmekte; geleneksel cinsiyet rolleri zayıflamakta, bununla birlikte erkeklere özgü görünen alanlarda kadınlar da gözükmeye başlamaktadırlar. Türkiye’de daha çok erkeklere özgü bir problem gibi algılansa da, kadınlar da alkol ve madde kullanımına bağlı sorunlar yaşamaktadır. Kadınların çalışma yaşamına daha fazla katılmaya başlaması, kendilerine ait gelirlerinin olması da alkol ve madde kullanımındaki artış için önemli bir faktördür.

Kadınların özellikle hamilelik döneminde alkol ya da madde kullanımı plasentaya ve fetüse zarar verebilmekte, erken ya da ölü doğumlara yol açabilmektedir. Bu dönemde alkol kullanan annelerin çocuklarında düşük zeka ve yüz yapısında anormallikler görülebilmektedir. Hamilelik döneminde ya da sonrasında alkol ya da madde kullanan annelerde anne-bebek/çocuk etkileşiminde sorunlar yaşanmaktadır. Kullandığı maddeyle birlikte depresif özellikler de gösteren anne sürekli ağlayan, beslenme sorunu yaşayan, sinirli, zor mizaçlı bebeğiyle bir araya geldiğinde oluşan örüntü anneyle bebek arasında bir savaş haline dönüşmektedir. Ayrıca alkol ya da madde kullanımı sonucu dikkat ve konsantrasyonu azalmış bir annenin kaza yapma olasılığı yüksektir ki bu da çocuğun yaralanmasına yol açabilir.

Alkol bağımlılığı olan ailelerde, boşanma, çatışmalı ortam, yetersiz sosyal destek, işsizlik, gibi çeşitli ek stresörlerin daha sık oluştuğu bilinmektedir. Alkolik ailelerde evlilik kalitesi, uyumu ve doyumu düşüktür. Eşlerden birinin hatta iki tarafın da alkol kullandığı/ bağımlısı olduğu çiftlerde iletişim kalitesinin çok düşük olduğu göze çarpmaktadır. Eşler çocuklarının ihtiyaç duyduğu temel bakımı da sağlayamamaktadır.

Alkol bağımlıları arasında aile içi şiddet ve boşanma oranlarının yüksek oluşuna ilişkin ülkemizde yapılmış çalışmalar bulunmaktadır. Aynı zamanda bağımlılıkla birlikte, buna bağlı olarak ailevi, kişisel, sosyal ve mesleki sorunlar attıkça, eşlerde saptanan psikiyatrik belirtiler de artmaktadır.

Alkol/Madde kötüye kullanımı bireyde fiziksel, ruhsal ya da sosyal bazı sorunlara neden olmakta ve bireyin aile dinamiklerini olumsuz etkilemektedir. Bireyin ve ailenin birlikte aile merkezli bir yaklaşımla ele alınması, aile sistemi içinde oluşan zarar verici öğeleri tanımlama ve duyguların paylaşımını geliştirmek için aile terapisi, bireysel terapi ve grup terapileri önerilmektedir. Bununla birlikte stres yönetimi, atılganlık, sorun çözme ve iletişim becerileri gibi konularda verilecek eğitimlerin de etkili olacağı söylenebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alkol/Madde Kullanımının Aile Üzerine Etkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     52 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Havva BAYAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR
Adana
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın Yazıları
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Tamer Numan DUMAN
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Serpil KIZILTAŞ GÜNYÜZ
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Gül MERİÇ
► Alkol ve Madde Kullanım Bozuklukları Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Alkol/Madde Kullanımının Aile Üzerine Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgüven Kazanmak Nisan 2021
◊ Çocuklarda Parmak Emme Haziran 2019
◊ Çocuklukta İstismar Aralık 2016
◊ Çalışan Anne Olmak Aralık 2016
◊ Depresyon Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:55
Top