2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Babalık Çeşitleri
MAKALE #17997 © Yazan Emine ERGÜN | Yayın Şubat 2017 | 3,392 Okuyucu
Bekçi Anne Sendromu
Son dönmede nasıl ki, çocuklarla ilgili farklı gelişim dönemlerine ait farklı sendromlar türediyse, anne babalar için de farklı sendromlar ortaya çıkıyor.
Bunlardan en çok bilineni “Bekçi Anne Sendromu” Bu sendromun özellikleri nelerdir:
• Bekçi anne özelliği gösteren anneler, çocuklarına kendilerinden başka kimsenin bakamayacağını düşünürler. Eşlerine, kendi annelerine, kayınvalidelerine bile güvenmezler.
• Çocuklarını evde babasının ya da anneannesinin yanında bırakıp kısa süreli de olsa dışarıya çıkmazlar.
• Dışarı çıkmış bile olsalar ya sık sık evdekileri arayıp çocuğun durumu ile ilgili bilgi alıp, sürekli direktif verirler, ya da dışarı çıktıklarına pişman olup işlerini bitirmeden hemen eve geri dönerler.
• Dışarıda oldukları sürede sürekli olarak saate bakarlar, huzursuz bir halde yaptıkları şeyden de zevk almazlar.
• Alışveriş, gezme ya da eğlence için dışarı çıkmışlarsa, çocuklarını evde başka birine bıraktıkları için kendilerini suçlu hissederler, bu suçluluk duygusu vicdan azabına dönüşebilir.
• Bu duygular ile eve geri döndüklerinde çocuklarına sıkı sıkı sarılıp ağlayan anneler de vardır.
• Çocuklarının tüm ihtiyaçlarını sadece kendileri karşıladıkları ve diğer aile üyelerinin yaptığı şeyleri beğenmedikleri için oldukça yorulurlar.
• Baba, anneanne ya da babaanne yardımcı olmak istediğinde ise onların yaptığı birçok şeyi eleştirirler. “Bez öyle bağlanmaz, kucağına öyle alma, ben böyle mi giydiriyorum, daha özenli davran” gibi uyarıları nedeniyle diğer aile üyeleri de zamanla ona yardım etmekten vazgeçer.
• En çok da doğum izinleri bitip de işe başlayacakları zaman sıkıntı yaşarlar. Sabah kapıdan çıkarken çocukları ile dakikalarca süren vedalaşma nedeniyle, çocuklar da onlardan çok zor ayrılır.
• Akşam işten geldiklerinde ise tüm gün çocuklarından ayrı kalmanın verdiği vicdan azabı ve suçluluk duygusu ile çocuklarının her dediğini yapar, ağlamaması için ellerinden geleni yaparlar.
• Çocuk yaş ve gelişlim açısından ayrı yatmaya hazır olsa da, anne hazır olmadığı ve çocuğundan ayrı yatmayı ona ihanet gibi gördüğü için, yatak ayrıma süresi uzadıkça uzar.
Eğer yukarıdaki özellikler sizde varsa, siz de bekçi anne olabilirsiniz. Bunu fark ettiğiniz andan itibaren bu durumla mücadele etmeye başlayın. Ne çocuğunuz ne de diğer aile üyeleri sizin bu halinizden hoşnut olmayacaklar.
Eşiniz çocuğunuzun bezini gevşek bağlamış ve bu yüzden çişi dışarı çıkmış olabilir. Bu durumda “Ben böyle mi yapıyorum, hiç mi dikkat etmedin benim nasıl yaptığıma, bırak bırak ben yaparım” şeklinde ifadeler kullanmak yerine, “Sanırım biraz gevşek bağlamışsın bezi, bir dahaki sefere yan bantlarını biraz daha sıkı bağlayabilirsin” şeklinde uyarıda bulunmak daha yapıcı olacaktır.
Helikopter Ebeveyn Sendromu
Helikopter Anne-Babalar; çocuğun başından ayrılmayan, etrafında pervane olan, çocuğun her şeyine yetişmeye çalışan, çocuğun hayatına ve kişiliğine müdahale eden, yorulmak bilmeyen anne babalardır. Bu anne babalar, eğitimli orta sınıf ailelerden gelir ve çocuktan akademik beklentileri çok yüksektir.

Son yıllarda bu terimden çokça söz edilmekte ve bir psikolojik, sosyolojik sorun olarak ele alınmaktadır. Helikopter Anne-Babalar Türkiye’de çok yaygındır.
Helikopter anne babalar, çocuklarının başından ayrılmayan, etrafında pervane olan, her şeylerine yetişmeye çalışan, hayatlarına ve kişiliklerine müdahale eden, yorulmak bilmeyen anne babalar olarak tanımlanmaktadır.

Günümüzde “helikopter aileler”, çocuklarının eğitim, sosyal ve özel hayatlarını çok yakından takip eden, çocuklarının üstlenmesi gereken sorumlulukları büyük bir hevesle üstlenen, her sorununu onlar adına çözmekten mutluluk duyan aileler olarak karşımıza çıkmaktadır.

“Helikopter anne babalar”, çocuklarının ödevlerini, projelerini yapıyor, yetiştiremedikleri zaman telaşlanıyor, çocukları düşük notlar aldıklarında bu konuyu öğretmenleri ile konuşabiliyorlar. Helikopter aileler, iyi niyetle yardımcı olmaya çalışsa da aslında çocuklarının yetersiz olduğu, kendi sorumluluklarını yerine getiremedikleri mesajını veriyorlar ve tüm bu nedenlerle de çocuklarına yardım ediyorlar.
Helikopter anne babalar çocuklarının bireyselliğinin gelişmesini kendilerine tehdit görürler ve onlara bağımlı olması için elinden geleni yaparlar. Çocuklarının bağımsız kendi kendine yeten bir birey olmasını tehdit için gördükleri için çocukların değişim, gelişim çabalarına engel oluyor ve kendilerine bağımlı olmaya zorluyorlar. Tabi buda çocuğun kendine yetemeyen, değersiz, güvenilmez biri olmasına neden olduğu gibi kimlik gelişimlerini de olumsuz etkiliyor

Aşırıcı korumacı çevrede büyüyen, her sorunu anne babası tarafından çözülen, kendi kararlarını kendi alamayan yani helikopter anne baba ile büyüyen çocuklarda bazı tipik özellikler görülmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz

• Şişirilmiş bir egoya sahip
• Düşük öz saygı ve yeterlilik duygusu
• Bastırılmış kişilik
• Sağduyudan yoksun
• Karar vermekte zorlanan
• Problem çözme becerisi gelişmemiş
• Daha iyiyi yapma ve çabalama isteği düşük
• Çok güçlü aile bağına sahip ve aileye bağımlı

Bunlar bu çocukların sadece en belirgin özellikleri bu liste daha artırılabilinir. Çünkü aşırı koruyucu anne baba olmak, çocuğun normal gelişimine müdahale eden bir yaklaşımdır. Dolayısıyla çocukta normal olmayacaktır. Birçok becerileri eksik, psikolojik problemler yaşamaya yatkın, iş ve özel hayatında problemler ve başarısızlıklar yaşayan bir yetişkin olacaktır.
Helikopter anne babalar şunu unutmamalıdır. Sonsuza dek çocuklarının yanında olamazlar. Çocuklarının kendilerine bağlı ve bağımlı yaşaması aslında çocuklarına yaptıkları çok büyük bir kötülüktür. Bu şekilde büyüyen çocuk hiçbir zaman bağımsızlaşamaz, kendi sorunlarını çözemez, karşılaştığı sorunlarda hep başkalarını suçlar ve kolay çıkış yolları arar.

Şimdinin çocuklarının geleceğin yetişkinleri olduğunu düşündüğümüzde aslında gelecek adına da çok büyük bir hatadır çocukları bu şekilde büyütmek. Helikopter anne baba ile büyüyen çocuklar hep çocuk kalmayacaklar, ergenlik, yetişkinlik, iş yaşamı, evlilik gibi pek çok süreç onları bekliyor.

Çocukları bağımsız bırakmak ve sorun çözme becerilerin gelişmesine katkı sağlamak onların gelişimi için atılacak önemli bir adımdır…
Süper Ebeveyn Sendromu
Çocuklar anne babalarından “Süper” ya da “Mükemmel” olmalarını istemezler. Çocukların istedikleri anne babalarının yanlarında olması, onlarla vakit geçirmesidir.
Ama anne babalar, “Süper Ebeveyn” olma yolunda farkında olamadan kendilerini ve çocuklarını zora sokarlar.
Peki nedir “Süper Ebeveynlik”
• Mükemmel olmaya çalışan anne babalar, her şey zamanında olsun ve hiçbir eksik olmasın isterler.
• Çocuklarını sık sık uyarırlar
• Bu uyarılar genellikle çocukların yapamadıkları üzerine yoğunlaşır ancak çocukların yapabildikleri çoğunlukla göz ardı edilir.
• Çocuk yüksek not alması, toplum içinde her zaman olumlu ve onay gören davranışlar yapması yönünde eleştirilir.
• Anne baba ne kendisi için ne de çocuk için dinlenme, eğlenme gibi zamanlar için vakit ayırmayı tercih etmez. Bu zamanlar onlara göre gereksiz zamandır.
• Çocuğun oyun için ayırdığı zamanı “Hadi yeter, oynama artık, hep oyu oynuyorsun, ne anlıyorsun bu oyundan” diyerek önemsiz bulurlar.
• Çocuklar küçük yaşlarda kurstan kursa götürülür ama çoğunlukla bu kurs seçiminde çocuğun fikri ya da yeteneği göz önüne alınmaz.
• Anne baba kendi çocukluğunda yapmak isteyip de yapamadıklarını çocuğuna yaptırarak geçmişin telafisini yapmaya çalışır.
• Çocuk sürekli olarak kardeşi, sınıf arkadaşı ya da yaşıtı diğer çocuklar ile kıyaslanır. “O çocuk yapıyor da sen neden yapamıyorsun” denir.
• Çocuğun daha az başarılı olduğu durumlarda “Sana bu kadar imkan sunuyoruz, neden hala istediğimiz kadar başarılı değilsin” gibi sözler ile çocuğun motivasyonu kırılabilir.
• Süper anne babalar genellikle çocuklarında bahsederken onların başarılarını kendi başarıları gibi gördükleri için “Biz” dilini kullanırlar. “Biz matematik sınavından 100 aldık” gibi ifadeler ile çocuğun başarısında kendilerine de pay çıkarırlar.
• Çocuğun başarısında kendine pay çıkaran süper anne babalar, çocuk daha az başarılı olduğunda ya da bir başarısızlık söz konusu olduğunda, bu başarısızlığı bu şekilde sahiplenmezler.
• Süper anne babalar bu mükemmeliyetçilik duyguları nedeniyle genellikle kaygılıdırlar. Var olan kaygıları da onlarda fiziksel birtakım rahatsızlıkların sürekli oluşmasına neden olabilir.
• Sık sık baş ağrısı çekerler, uyku ve yemek sorunları yaşayabilirler.
• Yaşadıkları bu psikolojik ve fiziksel sıkıntıları doğrudan çocuklarına yansıttıkları için, çocuklar da benzer kaygı ve sıkıntıları yaşayabilirler.
• Süper anne babaların çocukları, sınav sonuçlarını anne babalarına söylemekte çok zorlanırlar. Sınıfın e yüksek notunu aldıklarında bir sıkıntı olmaz, anne babaları mutlu olur, ancak daha düşük notlarda anne babalarından “En yüksek notu kim aldı, sen neden bu notu aldın” gibi sorulara maruz kalırlar.
• Süper anne babalar, çocuklarının arkadaşlık ilişkilerine da fazlaca müdahale ederler. Arkadaşlarını çocukları adına onlar seçerler. “Bu çocukla arkadaşlık etmeni istemiyorum, diğer çocuğun okul başarısı yüksek, piyano dersine gidiyor, ingilizcesi de iyi, onunla arkadaşlık etmeni istiyorum” diyerek arkadaşlık ilişkilerine yön verirler.
• Hayatları, arkadaşlık ilişkileri, ders notları, ilgi alanları, hobileri anne babaları tarafından belirlenen çocuklar kaygılı, ürkek ve mükemmeliyetçi çocuklar olurlar. Hayatlarını anne babalarını mutlu etmeye odaklarlar. Kendi mutlulukları, tercihleri ve seçimlerini hep ikinci plandadır.

Çocukların gelişimleri ve eğitimleri söz konusu olduğunda mükemmele değil, mümküne odaklandığınızda, hem siz hem de çocuğunuz daha mutlu olacaksınız…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Babalık Çeşitleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Emine ERGÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Emine ERGÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ERGÜN Fotoğraf
Emine ERGÜN
Ankara
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Emine ERGÜN'ün Yazıları
► Helikopter Anne Babalık Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
► Mesaisi Bitmeyen Meslek: Annelik - Babalık Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Stres ve Çeşitleri Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne Babalık Çeşitleri' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Down Sendromu Nedir Aralık 2013
► Çocuğum Otistik Mi Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:57
Top