2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Avokado Yağı
MAKALE #17978 © Yazan Dyt.Nursena AKKAYA | Yayın Şubat 2017 | 3,503 Okuyucu
AVOKADO YAĞI

Avokado (Persea americana) , ana vatanı Orta Meksika olan çiçekli bitkiler sınıfından tarçın ve kafur ağacını da içine alan defnegiller familyasına ait bir ağaç ve bu ağacın meyvelerinin adıdır.

Tropik iklime sahip bölgeler yanında, subtropikal iklime ,don fazla olmaması kaydıyla Akdeniz iklimine sahip çeşitli bölgelerde de yetiştirilir.Bütün sıcak iklimlerde kültüre alınan bitkisi Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde Antalya’dan İskenderun’a kadar olan kuşakta , ayrıca Rize gibi donun az olduğu Doğu Karadeniz Bölümünde’ki illerde yetiştirilir.

Avokado yağı ise zeytinyağı ile birlikte nadir olarak meyvenin çekirdeğinden değil de kendisinden elde edilen doğal yağlardan biridir.Avokado yağı doymamış yağ konsantrasyonu ve E vitamini içeriği ile diş eti hastalıklarından kalp sağlığının korunmasına kadar farklı sağlık sorunlarının tedavisinde yardımcı ürün olarak kullanılmaktadır. Ayrıca ısınmaya karşı yüksek tölerans göstermesi yemek yağı olarak da kullanımını sağlar.

Orta Amerika’da yapılan bazı arkeolojik araştırmalar avokadonun 8000 yıldan beri tarımının yapıldığını göstermektedir.Orta Amerika’nın yerli halkı avokadoyu ‘ormanın tereyağı’ olarak adlandırıyordu.Yerli halk için avokado sadece zengin bir gıda değil,aynı zamanda iyi bir tedavi maddesiydi.

Aztekler ve Mayalar meyvelerini, yaprağını, çekirdeğini,birçok hastalığın tedavisinde kullanıyordu. Kulak iltihaplarında meyve etinden yararlanıyorlar, ateşli hastalıklarda ateşi kontrol altına alabilmek ve düşürmek için yapraklarını ayak tabanına bağlıyorlardı. Öksürüklü hastalara şekerle kaynattıkları yaprak suyunu içerlerdi .Mayalar ishale karşı çekirdeğini kavurup rendelikten sonra kaynatılmış mısır suyu ile karıştırıp içerlerdi .

CİLT SAĞLIĞI

• E vitamini içeriği ile ciltte hücrelerin yenilenmesinde önemli rol oynayarak cilt kesiklerinin , iltihaplanmaların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Güneşe karşı doğal koruma ve güneşten sonra cildin kendini toparlaması için avokado yağını kullanabilirsiniz.
• Cilt üzerinde ve saç köklerinde koruyucu bir tabaka oluşturan lesitinin en önemli kaynaklarından biri olan avokado yağı zorlu hava koşullarına ve hava kirliliğine karşı cildi korur.Aynı zamanda yumuşatıcı ve nemlendirici bir etki sağlar.
• Ciltte meydana gelen egzama gibi kaşıntılı hastalıklara karşı avokado yağı kullanılabilir.

KALP - DAMAR SAĞLIĞI

• Avokado diğer meyvelere oranla daha çok yağlıdır. Diğer yağlı gıdaların (tam yağlı et,süt, balık gibi) sınırlı olduğu halde avokado ve avokado yağı çeşitli diyetlerde önerilmektedir.

• Avokado yağlı bir meyve olmasına rağmen içerdiği fitosterin sayesinde dikkate değer kolesterol düşürücü etkisi vardır. Bu nedenle kalp-damar hastalıklarının tedavisinde kullanımı önerilir.

KANSERE KARŞI

• Avokado yağı kansere kaşı korunmada önemli rol oynar.E vitamini ve folik asit içeriği ile özellikle meme ve kolon kanserine yakalanma olasılığını azaltıcı etkisi vardır.Ayrıca glutatyon içeriği ile ağız ve gırtlak kanserine karşı faydalıdır.Bölgede oluşabilecek bakterilerin temizlenmesini sağlar.
• Günde 1 adet Avokado ; Avokatin B içeriği ile ölümcül kanser türü olan Akut Myeloid Lösemi (AML) ile mücadele de önemli rol oynar. Etkisini tümör başlangıcından sorumlu olan kanser kök hücrelerinin üzerinden gösterir.
• Aynı zamanda sigara tüketen kişilerde akciğer kanser riskini en alt seviyeye taşımaktadır.Bu nedenle sigara kullanan kişilerin avokadonun kendisi ve yağını düzenli olarak tüketmeleri önerilir.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

• Avokado yağı diş eti iltihabını azaltarak periodontal hastalıkların önlenmesi ve iyileştirilmesinde kullanılır. Diş eti sorunlarına yol açan enzimlerin tedavisinde düşük seviyelerdeki avokado yağı kullanımının yüksek düzeyde avokado yağı kullanımından daha etkili olduğu belirtilmiştir.Birçok ticari ağız gargara sularının içindekiler bölümüne baktığınızda avokado yağını görebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Avokado Yağı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nursena AKKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nursena AKKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nursena AKKAYA'nın Yazıları
► Krıll Yağı mı? Balık Yağı mı? Prof.Dr.Dyt.Barış ÖZTÜRK
► Krill Yağı ve Sağlık Üzerine Etkileri Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Avokado Yağı' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve D Vitamini Şubat 2017
► Helikobakter Pilori ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Şubat 2017
◊ Matcha Çayı Mart 2017
◊ Hindistan Cevizi Yağı Şubat 2017
◊ Gentestdiet Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:54
Top