2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çiftlerin Cinsel İlişkilerini Zenginleştirmek
MAKALE #17709 © Yazan Psk.Dnş.Fatih FİDAN | Yayın Aralık 2016 | 2,805 Okuyucu
ÇİFTLERİN CİNSEL İLİŞKİLERİNİ ZENGİNLEŞTİRMEK

Ruhların alçalması, bedenin yüzündendir,
Bedenlerin yücelmesi, ruhtandır. Mevlana


Çiftlerin cinsel ilişkilerini zenginleştirme konusuna başlamadan önce “Cinsellik Neden bu kadar önemlidir?” sorusuna cevap bulma ile başlayalım. Cinsellik en temel dürtülerden biridir. Çünkü türümüzün devamını sağlamak için gerekli dürtüdür. Cinsellik sadece biyolojik bir ihtiyaç olmayıp duygusal ve zihinsel dinginlik için de gereklidir. Cinsellik hayat kalitesini artırma üzerine büyük etkiye sahiptir. Dokunmak çok doğal olan bir duygudur ve insan için bir ihtiyaçtır. Tensel veya farklı şekillerde dokunmanın vermiş olduğu rahatlık, karşınızdakine güven, destek, koruma, şefkat ve tabii ki heyecan verir. İnsanlar karşı cins tarafından beğenilmek, arzulanmak, hoşlanılmak, kabul edilmek kişinin içinde var olan güvensizlik ve değersizlik duygularını tatmin edilmesi için cinsellik esnasında bunları tatmin etmektedir. Diğer sebepler arasında ise; kişiler kendi cinsiyet rollerini(kadınlıklarını ve erkekliklerini) kanıtlamak için cinselliği bir araç olarak kullanabiliyorlar. Birey geçmişinde sevgisiz bir aile ortamında yetişmiş ise bu sevgiyi karşı cinsinden almak için de cinselliği araç olarak kullanıyor. Geçmişte cinsel olarak reddedilen bir kişi kendini çekici ve arzu edilen bir kişi olarak görmek veya kendisini bu şekilde kanıtlamak için yapıyor olabilir. Bunların dışında “Sevdiğimle tek vücut olmak istiyorum. Partnerimi daha yakından tanımak istiyorum. İlişkimize yeni tatlar katmak istiyorum.” gibi karşı tarafı mutlu etme, ödüllendirme, heyecanlar tatma güdüsü için de cinsellik önem taşıyor.

Cinselliği yaşamayan ya da cinsel doyumu aksayan bir birey belki ölmez ancak bir süre sonra ruh sağlığı bozulabiliyor. Bu bozukluk kaçınılmaz olarak önce en yakınındaki eşini, sevgilisini etkiler, ardından halka daha da genişleyerek aile bireylerini ve tüm sosyal yaşamını etkiler. Bu etkiyi azaltmak için kişinin cinsel yaşamını düzenleyerek ruhsal dinginleşmeyi sağlayacaktır.

Cinsel yaşamdaki aksaklıklar birey için haz ve doyum duygusunu kaybetmekten öte bir sıkıntı kaynağıdır. Cinsel sorunlar insana sevmeme, beğenilmeme, terk edilme, yalnızlık, kendine güvensizlik, küçük düşme, mahçup olma ve diğerlerine göre eksiklik gibi duygular yaşatır. Bu olumsuz duygulara kapılma yerine cinsellik sanatını öğrenmekle işe başlayıp çift cinsel hayatını zenginleştirebilir. Ayrıca cinsel yaşamı dönüştürme gücünün farkına varılması, cinselliğin nasıl kullanılacağının öğrenilmesi, yaratıcılığın ortaya çıkarılması ve cinsellik hakkında sahip olunan düşünce biçiminde devrim yaratmaya hazır olunması gerekir.

İlk olarak çiftlerin birbirlerine karşı olan iletişim dillerinin değişmesi gerekmektedir.Çiftler işten yorgun gelmiş fakat biri birliktelik yaşamak istiyor diğeri ise yorgun olduğunu söylemeye çalışıyor fakat çift bu durumunu nasıl söylerse problem oluşturmadan atlatabilir. Eşinize durumunuzu anlatırken ben dilini kullanmanız işe yarayacaktır. Yani durumunuzu yargısız, yorumsuz ve net bir ifade ile anlatılması, duyguların samimi aktarılması, beklentilerin ifade edilmesi gerekmektedir. “Her akşam aynı şey tutturuyorsun yapalım diye, benim yorgun olabileceğim hiç aklına gelmiyor değil mi?” ifadesi yerine “…………. durumunda ………… davranırsan sevinirim, beni mutlu edersin.” gibi söylenebilir ve açık bir ifade ile “Bu akşam kendimi çok yorgun hissediyorum canım, istersen birliktelik yaşamayı yarına erteleyelim.” denilebilir. Çiftlerin birbirlerine söyledikleri cümlelerin karşı tarafta yaratacağı etki sonucunda bir sonraki gün daha istekli bir cinsel birliktelik yaşanacaktır fakat anlayışlı olmayan karı-koca “bak yine benim duygularımı anlamadı, beni ne zaman anladı ki” diyerek kendi kendine hayıflanıp az da olsa eşine karşı öfke oluşacaktır. Bu öfke insanın içinde saklı kalır ve birgün yolunu bulduğunda eşine yansıtılır. Bu yansıtma cinsel isteksizlik, aşırı alışveriş, ev işlerini yapmama, ilgi göstermeme, laf sokmalar vb. şeklinde olabilir. İletişim dilini kullanma önemli noktalardan birisi olarak görmek gerekmektedir.

Bilgi insanlarda kaygıyı azaltıcı etki oluşturduğundan Cinsel anatomi ve fizyoloji eğitimi çiftlerin cinsellik ilişkilerinde engel teşkil eden bazı mitleri engelleyecektir. Cinsellik hakkındaki hurafelerden kurtulmak, bireyin kendisini ve partnerini iyi tanıması ve sağlıklı ve doğru bilgi sahibi olması gerekmektedir. Çünkü cinsel bilgilenme; kişisel istekleri ve ihtiyaçları doğru anımsayıp gerçek cinsel kimliği ortaya koymaya ve korkularla yüzleşip bunu sorun olmaktan çıkaracaktır. Örneğin en yaygın mitlerden olan “Erkek cinsel ilişkiyi her zaman ister* ve hazırdır.” bir başka mit ise “cinsellikte erkek yöneticidir, her şeyi bilir.”, “cinsel eylemi erkek başlatır”, “Cinsellik penisin vajinaya girmesinden başka Bir şey değildir.”, “Sevişmede belli başlı kurallar vardır ve bunlar asla değişmez.” gibi toplum tarafından kulaktan kulağa aktarılmış ve kesinlikle inanılan düşünceler vardır. Bu mitler kişilerin cinsel hayatlarına engel olarak ortaya çıkmakta ki kişiler bu düşüncelerin gerçekliğini araştırarak, uzmanlara sorarak kafalarındaki doğru bildikleri yanlışları öğrenebilir ki yanlış yolda olan cinselliklerini daha sağlıklı bir hale getirebilsinler.

Eşler cinselliği sadece yatakta başlatılacak bir eylem olmaktan çıkartıp gün içerisinde birbirlerini cinsel birlikteliğe hazır hale getirebilirler ki bu da planlı eyleme dönüştüğünden eşlerin sinyalleri alması daha da kolaylaşacaktır. Eşler sabah evden çıkarken eşine güzel sözler ve tensel temas ile evden çıkmalıdır. Gün içerisinde ise mesaj, mail vd. şekillerde eşine özlediğini belirten yazılar yazması veya sözlü olarak söylemesi arzuyu daha da arttıracaktır. Çiftler kendisine söylenmeden neyin istendiğini bilinmesini beklemektedirler. Ama ortada bir işaret, bir söz olmadan kimse kimsenin aklından geçenleri anlayamaz.

Arzuları artan çiftin cinsellik konusunda konuşmaları, birbirlerine dokunulmaktan, öpülmekten hoşlandıkları vücut bölgelerini söylemeleri tahrik düzeylerini daha da artıracak ve cinsel birliktelikten daha da çok zevk alacaklardır. *Birçok çift duyusal ya da cinsel konularda çok az iletişim kurmaktadır. Tipik olarak, gerçekten ne istediklerini bile söyleyemeyecek kadar engellenmişlerdir. Alışılmış olanın dışına çıkmak her zaman çiftleri ilişkilerinde heyecanı canlı tutmalarına sebep olacaktır. Genelde değişiklik her zaman karşı taraftan beklendiğinden pasif bir şekilde beklenilir. Rutini bırakıp değişiklik için bir adım atmak diğer eşinde buna senkronize olmasına sebep olacaktır. Ayrıca çiftlerin cinsel yaşamın kalitesi ve tatminin artırılması için birbirleri ile nasıl iletişim kuracaklarını öğrenmesi gerekir.

Son olarak ise; çiftlerin cinsel davranış repertuarı zamanla şekillenmektedir fakat çiftler sınırlı repertuar ile cinsel yaşamlarını devam ettirmektedirler. Çiftin deneysel ve yaratıcı olarak yeni duyusal davranışlar edinmesi ki bu da çiftlerin cinsel istek ve ihtiyaçları anlaşıldıkça artmaktadır. Çiftler kendilerine şunu söylemeliler “Kendime ve partnerime zevk vereceğini düşündüğüm neler yapabilirim” olmalıdır. Yaratıcı olun. Nelerden hoşlandığınızı düşünün. Partnerinizle konuşun ve size ne söylediğini dikkatle dinleyin.

Fatih FİDAN
Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çiftlerin Cinsel İlişkilerini Zenginleştirmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Fatih FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Fatih FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih FİDAN Fotoğraf
Psk.Dnş.Fatih FİDAN
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Fatih FİDAN'ın Makaleleri
► Çiftlerin Çatışma Çözme Anahtarı Psk.Dnş.Fatih FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çiftlerin Cinsel İlişkilerini Zenginleştirmek' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şizoid Kişilik Bozukluğu Aralık 2019
► Panik Atak Ekim 2019
► Duyguların Geçmişi Temmuz 2019
► Yetişkin Çocuklar Temmuz 2019
► Evde Şehvet Bitti Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:21
Top