2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eşler Arası Pozitif İletişimin Kaynakları
MAKALE #17686 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Tuğba KURT | Yayın Aralık 2016 | 2,891 Okuyucu
İletişim; düşünme ve görüşlerin sözlü olarak karşılıklı alışverişidir. Günlük sosyal hayatın, insanlar, gruplar ve toplumlar arası ilişkilerin temelini iletişim kavramı oluşturmaktadır. İletişimi kısaca “bilgi üretme, aktarma ve anlamlandırma süreci” olarak tanımlanmaktadır Genel anlamda iletişimin gerçekleşmesi için iki sistemin varlığı ve bu sistemler arasında bir alış-veriş şart koşulmaktadır. Bu sistemler iki insan , iki hayvan yahut iki makine olabileceği gibi bir insan bir hayvan veya bir insan bir makine de olabilir. Yani iletişimin gerçekleşmiş olabilmesi için, bizim başkalarını,başkalarının da bizi anlaması gerekmektedir.

Bir ilişkideki sorunlar arasında eşler arası iletişim süresi ve kalitesinin eksikliği, aileleri ile olan ilişkileri, toplumsal hayata yönelik davranış ve hissedişleri, ekonomik sorunlarla başa çıkabilmeleri, mesleki durumları sorunlarını çözmede kullandıkları yollar ve cinsel hayatlarındaki yetersizlikler ve uygunsuzluklar sayılabilir. Bu sorunların arasında iletişim eksikliğinin yerinin çok önemli olduğunu, eğer uygun iletişim yolları kullanılırsa diğer sorunların da bu sayede azalabileceğini göz ardı etmemek gerekmektedir. Eşlerden birinin diğerini kendi isteği doğrultusunda değiştirmeye, kısaca kendi zihnindeki kalıba sokması ilişkide problemlerine, anlaşmazlıklara yol açan diğer faktörlerdir.

Eğer çiftleri oluşturan bireylerden biri diğerinin haklarını çiğniyorsa, onun özgürlük alanına müdahale ediyorsa, kararlar sürekli tek tarafın isteği doğrultusunda alınıyorsa, ilişkide anlamsız gururlar söz konusuysa ilişkiler çıkmaza girmektedir. Her kurum gibi, duygusal ilişki de demokratik bir şekilde yürütülmelidir. Eşlerden birinin diğerini kendi isteği doğrultusunda değiştirmeye, kısaca kendi zihnindeki kalıba sokması ilişkide problemlerine, anlaşmazlıklara yol açan diğer faktörlerdir. Uyum her iki eşin tabii olarak bazı davranışlarını değiştirmesiyle mümkün olsa da temel özelliklerin değişmesi ise ya hiç mümkün olmamakta ya da az bir kısmı zamanla değişebilmektedir.

Mutlu ve uyumlu çiftlerin, birbirlerini olduğu gibi kabul eden, seven ve onaylayan çiftler olduğu söylenebilmektedir. Eşini değerli ve onurlu gören, onu olduğu gibi kabul eden ve kendi sınırlarının farkında olan, sürekli etkileşim ve dayanışma içinde olmaktan çekinmeyen, olgun bireylerin eşleri ile sağlıklı iletişim içine girebileceği söylenmektedir. Böyle kişiler gerçekçi olmaya özen gösteren, kendi bencil sınırları içine kapanıp kalmamaya özen gösteren bireylerdir.

Eşlerin birbirleriyle kurdukları sözel ve vücut dili olan iletişim, birbirleriyle az konuşmaları, dertlerini paylaşamamaları gibi, yetersiz ve kalitesizse ilişkide sorunlar başlayabilmektedir. Eşler birbirleri yanında ağlayabilmeleri, sevgilerini her şekilde dile getirmeleri iletişim açısından önem taşımaktadır. “Seni seviyorum” demenin sözel olmayan yollarını da kullanarak (ufak bir hediye, değişik bir yemek, ona yollayacağınız güzel bir yazı ya da resim, eşinizin sevdiği bir demet çiçek, hafta içi ya da sonu birlikte yapacağınız ufak bir gezi vb.) ilişkide sevgi bağını kuvvetlendirmek açısından değerli bulunmaktadır. Eşlerin birbirlerine sadece kendilerine ait, birbirlerinin hoşuna giden bir takım güzel hitaplarla ( bir tanem, aşkım vb) seslenmeyi alışkanlık haline getirmesi de ilişkide olumlu bir atmosferin oluşmasını sağlamaktadır.

Terapide çiftlerin iletişim problemlerinin kaynaklarına bakılarak, içi ve dış yapılarıyla ilişkisi takip edilmekte, yeniden daha işlevsel iletişim becerileri kazandırılma hedeflenmektedir. Sağlıklı iletişim kurabilmek, kendini ifade edebilmek sadece aile ilişkilerinde değil iş, sosyal çevre ilişkilerinde de stresi azaltan pozitif bir yaşantı getiren bir beceridir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eşler Arası Pozitif İletişimin Kaynakları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Tuğba KURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Tuğba KURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba KURT Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Tuğba KURT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Tuğba KURT'un Yazıları
► Eşler Arası İletişim Psk.Namık ACAR
► Eşler Arası İletişim Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Evlilikte Eşler Arası Uyum Psk.Namık ACAR
► Eşler Arası Problemlerin Nedenleri Psk.Zeynep BOZKURT
► Eşler Arası Sorunlar ve Etkileri Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Eşler Arası Pozitif İletişimin Kaynakları' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yemek Yemeyen Çocuklar Şubat 2016
◊ Ebeveynlik Tutumları Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:28
Top