2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipnoz Nedir?
MAKALE #17602 © Yazan Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK | Yayın Kasım 2016 | 3,240 Okuyucu
Kişinin kendi içine döndüğü içsel bir yolculuktur. Farklı bir varoluşta kendiniz hakkında öğrenmenin bir yoludur. Hipnoz doğal bir şifa, huzur, ve başarı aracıdır ama alternatif tıp değildir. Bilimsel bir yöntemdir. Farklı sorunların kaynağına hızlı bir şekilde inmektir. Hipnoz sırasında birey kontrollü bir şekilde dış dünyadan uzaklaşır ve kendisine verilen telkinler eleştirilmeden, analiz edilmeden merkezi sinir sistemine ulaşır.
Eğlence ve zevk için yapılan hipnozun; hipnoterapiyle bir ilgisi yoktur. Hipnoz kelimesi pek çok kişinin aklına modası geçmiş ön yargılar, tabular ve yanlış inanışlar getirir. Hipnoz psikoterapide kullanılan bir tekniktir. Hipnozu uygulayan kişi bu tekniği kullanma yetkisine ve becerisine sahip bir kişidir. Kişi kendi isteği ile belirlediği amaca ulaşmak için hipnozu uygulayan kişiye güven duyarak kontrolü devreder.

Herkes hipnotize olabilir mi?

Eğer kişi isterse hipnotize olabilir. Kişinin isteği olmaksızın hipnoz uygulamak mümkün değildir. 10 ila 20 yaşları arasında veya yirmi yaşların ilk yıllarında olan hastaların diğer yaş gruplarına nazaran hipnotik duruma daha kolay ve hızlı girdiği görülmektedir. Çok belirgin bir yaş sınırı olmamakla birlikte 7 ila 60 yaş arasındakiler en iyi hipnotize olmaktadırlar. Hipnoz yüksek hayal gücü nedeniyle yedi yaştan daha küçük çocuklar üzerinde de etkilidir. İnanan herkese hipnoz uygulanabilir. Ancak iletişim kurulamayacak yapıdaki zeka özürlü ve çok yaşlı kimselerde yapılan uygulamalar sonuç vermez. Bunun yanı sıra ağır psikiyatrik rahatsızlığı olan kimselerde de hipnoz kullanılmamalıdır.
İnsanları yüzde altmış beşi orta düzeyde hipnoza girer, yüzde beşi hipnozu çok az hisseder ya da hissetmez. Yüzde yirmisi derin bir trans yaşar. Yüzde onluk bir kesim ise çok daha derin bir hipnoz yaşar. Ön yargısız, olayın kendisinde başlayıp bittiğinin bilincinde olan, kültürel seviyesi yüksek kişiler de hipnoza yatkındır.

Hipnoza girmek ve hipnozdan yararlanabilmek için gerekli şartlar:
1- İstemek
2- İnanmak
3- Güvenmek

Kişinin hipnozdan yararlanması için öncelikle ulaşmak istediği bir amacı, hayatında gerçekleştirmek istediği bir değişim olmalıdır. Kişi bir başkasının zoruyla davranış değiştirmek için seansa gelirse hipnoza girse bile hipnozdan yararlanması mümkün olmaz.

Kişinin hipnozdan yararlanabilmesi için diğer koşul ise bu yönteme inanmasıdır. Hipnoz konusunda kafasında bazı ön yargılar bulunan kişi hipnoza girmekte zorluk yaşar.
Çok önemli bir diğer koşul da kişinin hipnoz uygulayacak olan kişiye ve onun bu işi yapabileceğine inanması ve güvenmesidir.

Hipnoz ne değildir?

- Hipnoz, kesinlikle bir uyku hali değildir.
- Hipnoz, kişinin kontrolünü kaybettiği, kendinden geçtiği bir ruh hali değildir.
- Kişin her söyleneni yapması bilincini kaybetmesi değildir.
- Hipnoz, olup biten her şeyi unutmak değildir.

İnsanların genel olarak en çok korktuğu şeyler; Ya uyur da uyanamazsam? Utanacağım bir şey yaparsam… Kontrolümü kaybedersem… Hipnotizör bana istemediğim bir şeyi yaptırırsa…Gizli sırlarım ortaya dökülürse…
Önce bu endişelerin ortadan kalkması gerekir. Hipnoz bir uyku hali değildir. Hipnoz sonrasında her şey hatırlanır ve danışanın kişiliğine ters telkin verilse bile bu telkinler kabul edilmez. İstemediği bir şeyi söylemez.
Pek çok kişide trans başlamadan önce zihinlerinde bir düğmeye basılmışçasına kendilerinden geçeceklermiş gibi bir düşünce vardır. Aksine olanların farkında olunur. Farkındalık hali artar.
Hipnozda en kolay elde edilen ve en sık gözlenen şey danışandaki huzur, sakinlik ve gevşemedir. Hipnozu yaşayan kişiler hiç bu kadar gevşemediklerini ifade ederler. Hipnozda düşünce süreci yavaşlar ve düşünce derinleşir. Dikkat ve konsantrasyon yoğunlaşır. Bundan dolayı da bazı insanlar etrafta meydana gelen değişikliklere fazla aldırmazlar. Vücut hareketlerinde azalma ve yavaşlama , hareket etme isteğinde azalma (adeta tembellik) gözlenebilir.
Hipnoz Esnasında Gözlenen Fiziksel Bazı Değişiklikler:
- Nabız atışında azalma,
- Reflekslerde değişme,
- Yüz ifadesinde değişiklik,
- Nefeslerin yavaşlaması, düzenlenmesi ve derinleşmesi,
- Gözlerin REM’ deki gibi hareketlenmesi,
- Kan basıncının düşmesi,
- Kalp ritminin yavaşlaması ve düzenli olması,
- Oksijen tüketiminin artması,
- Kas gevşekliğinin artması,
- 5 duyu daha hassas çalışır.

Hipnozun Yan Etkisi ya da Tehlikeli bir Yönü Var Mıdır?

Hipnozun hiçbir olumsuz yan etkisi yoktur. Tam aksine kişinin hayatına olumlu yansımaları vardır.Fakat bir bıçak nasıl ki bir katilin elinde ölüm aleti olurken bir cerrahın elinde hayat kurtarıyorsa hipnoz da böyle bir araçtır. Eğitimi olmayan kişilerin elinde zarar verebilir. Bu nedenle hipnoz uygulayacak olan kişin hipnoz konusunda eğitim almış, hekim, diş hekimi ya da psikolog olması gerekmektedir. Ehil kişiler tarafından kullanıldığı sürece hipnoz, sorunların çözümünde etkili ve kalıcı bir sonuç sağlar. Hipnozun yan etkisi; insanın hayatına huzur, neşe ve gevşeme getirmesidir.

Kaç Seans Sürer?

Ortalama seans sayısı 4-6 arasıdır. Hastalığın ya da danışanın probleminin türüne göre bu süre değişebilir.
Hipnozun Evreleri;
Hafif trans (Laterjik evre);
Bu devre hipnozun ilk evresidir. Hipnoza bu evreyle girilir. Bu dönemde hafif bir uyuşukluk ve sersemlik oluşur. Göz kapaklarında hafif seyirmeler görülür. Gözlerden yaşlar akabilir. Telkin alma kabiliyeti artmıştır.

Orta trans (Kataleptik evre);
Kateleptik sözcüğünün anlamı donup kalmaktır. Bu evrede bakışlar donuklaşır. Göz kapaklarında titreme kaybolur. Vücut bulunduğu pozisyonda telkinlere bağlı olarak hiç yorulmadan kalabilir. Vücudun bazı bölgelerinde ağrıya duyarsızlık yaratılabilir.

Derin trans (Somnanbulistik evre);
Hipnozun en derin safhasıdır. Her türlü anestezi ve aneljezi sağlamak mümkündür. Ameliyatların gerçekleştiği safha bu safhadır.

Oto Hipnoz Nedir?;


Daha önceki bir hipnoz seansında hipnozitörün telkinleriyle oluşur. Oto hipnoz yapmak isteyen kişi kendisine verilen telkinlere bağlı anahtar işareti yaparak hipnozitöre ihtiyaç duymadan hipnoza girebilir. Otohipnoz her yerde yapılabilir. Ancak sessiz, sakin rahat bir ortamda yapılması daha uygundur.

Hipnozun Kullanım Alanları :

Günümüzde hipnoz gerek hipnoz adıyla tıbbın ve psikolojinin pek çok alanında gerekse hayatın diğer alanlarında hipnoz adı konulmadan kullanılmadan kullanılan bir yöntemdir. Endüstri alanında, sporda, reklamcılıkta, askerlikte, hipnoz prensipleri kullanılmaktadır. Hipnozun tıp ve psikoloji alanındaki kullanım alanları;
- Anestezi olmaksızın cerrahi müdahaleleri,
- Diş tedavisi,
- Kronik ağrı,
- Doğum,
- Tırnak yeme,
- Kanser hastalarının ağrılarını azaltma,
- Cinsel işlev bozuklukları,
- Depresyon,
- Her türlü fobi tedavisi,
- Panik atak,
- Kekemelik,
- Gece işemesi,
- Kilo verme,
- Sigarayı bırakma,
- Yeme bozuklukları,
- Unutkanlık, hafızayı güçlendirme,
- Uyku bozuklukları,
- Alerjik hastalıklar,
- Tikler,
- Travma sonrası stres bozuklukları,
- Adet öncesi sendromu
- Stres
- Ergenlik sorunları,

Eğitimde hipnoz;

Hipnoz; çalışmanın, okumanın, dinlemenin yerini alamaz. Ama bireysel yetenekleri, konsantrasyonu ve hatırlamayı arttırabilir. Hipnoz, kişiye bilinçaltında yatan kendi öz kaynaklarının kullanıma açılmasını sağlar.
Hipnozun eğitimsel yeteneği geliştirmede yardım edebileceği 10 alan vardır.
1- Konsantre olabilme yeteneğini arttırır.
2- Hafızada tutma yeteneğini geliştirir.
3- Anımsama yeteneğini geliştirir.
4- Duyguların ve stresin kontrol edilmesini sağlar.
5- Öğrenmek için motivasyon ve şevki arttırır.
6- Enerji ve dayanıklılığı arttırır.
7- Kendini sevmeyi, öz güveni ve verimliliği arttırır.
8- Karar verme yetisini arttırır.
9- Bilinçaltında yatan blokları kaldırır. İç çatışmaları engeller.
10- Sınav stresini kaldırarak sakinlik sağlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipnoz Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel İnciler BİRTÜRK Fotoğraf
Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK'ün Makaleleri
► Hipnoz Nedir ve Hipnoz Nasıl Uygulanır Psk.Dnş.Cem Batuhan AKINCIOĞLU
► Hipnoz Nedir? Psk.Alpaslan KESKİN
► Hipnoz Nedir? Psk.Mehmet Emin KIZGIN
► Hipnoz Nedir ve Ne Değildir? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Hipnoz ve Hipnoterapi Nedir? Psk.Dnş.Enes SEMİZ
► Hipnoz Nedir, Ne Değildir? Psk.Egemen TUĞRUL
► Hipnoz Nedir, Ne Değildir? Psk.Nihal ARAPTARLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hipnoz Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Nedir? Ocak 2017
► Cinsellik ve Özgüven Kasım 2016
► Cinsel Terapi Nedir? Kasım 2016
► Pozitif Psikoterapi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:25
Top