2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Kalan Erkekler ‘’peter Pan Sendromu’’
MAKALE #17595 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Kasım 2016 | 6,078 Okuyucu
Kaygısız Peter Pan'ın sürükleyici öyküsünü hepimiz anımsıyoruz değil mi? O büyümeyen, yumuşak, kadınsı çocuğu? Bize ebedi gençliğin zaferini gösteren Pan'dı. Kaptan Hook'un başına bela olan Pan’dı.

Peter Pan gençliğin özünü simgeler. Neşesini. Yenilmez ruhunu. Peter, korsan bayrağını ele geçirir ve Tinkerbell'le oynarken hepimizin içindeki çocuğu uyandırır. Ona doğru çekiliriz. O harikadır. Bize ebedi bir oyun arkadaşının elini sunar. Peter Pan’ın yüreğimize dokunmasına izin verdiğimiz zaman, ruhumuz gençlik çeşmesinden beslenir.

Makalemde, hiç büyümeyen yetişkin erkeklerin niteliklerini, ne zaman değişim sürecine girebileceklerini ve onlar için ne yapılabileceği üzerinde duracağım.Okudukça bu rahatsızlığın kurbanı olan birini belirlemiş olacaksınız. Bu kişinin davranışları aniden bir anlam kazandığında "Hah işte!" tepkisi vereceğinizi sanıyorum.

Peter Pan’a sadık olanların gömdüğü bir süreci tekrar gün yüzeyine çıkarmak amacıyla psikolojik bir pençe kullandığımın farkındayım. Peter Pan'ın kurgusal anlatımının yakından incelenmesi, gençlik kaprislerini simgeleyen öğretici bir süreç olmakla kalmayıp , günümüz evlilik terapisi profesyonellerine korkunç bir gerçeğe yeni bir gözle bakma olanağı da tanıyor. Anne babaları ve onları seven diğer insanlar farkında olmasalar da pek çok çocuğumuz bilinçsizce Peter Pan'ın yolundan gidiyor.

Bu erkekler yirmilerinden önceki ve sonraki birkaç yıl boyunca düşüncesiz bir yaşam tarzına dalarlar. Narsisizm onları kendi içlerine kilitlerken, gerçek olmayan bir ego tripi (kendini beğenmişlik) de, hayallerinin söylediği her şeyi yapabileceklerine ve yapmaları gerektiğine onları ikna eder. "İstiyorum "un yerini ‘’Yapmalıyım’’ almıştır. Kendilerini kabul etmelerinin tek yolu, diğer insanların onları kabul etmelerini sağlamaktır. Huvsuzluk nöbetleri, erkeksi atılganlık maskesi altına gizlenir. Sevgiyi kanıksarlar onu nasıl geri vereceklerini hiç öğrenemezler. Yetişkin oldukları izlenimini vermeye çalışırlar, ama aslında şımarık çocuklar gibi davranırlar.

BU ADAMI TANIYOR MUSUNUZ
?

- Bir özel günde sizi ihmal eder, ama diğer insanları, özellikle de kadınları etkilemek için elinden geleni yapar.
- "Özür dilerim" demek onun için neredeyse olanaksızdır.
- Sizin gereksinimlerinizi çok az düşünür, o hazır olduğu zaman sevişmek ister.
- Arkadaşlarına yardım etmek için her şeyi yapar ama sizin istediğiniz küçücük şeyleri yapmaz.
- Sizinle, sorunlarınızla ve duygularınızla ancak kayıtsızlığından şikayet ettiğiniz zaman ilgilenir.
- Duygularını ifade etmek ona son derece zor gelir.
- Alkol sorunu vardır, içince kişiliği değişiyor gibi görünür.
- Şovenist tavırlar sergiler: "Karımın evi ihmal etmediği sürece çalışmasını isterim."
- Arkadaşlarıyla hiçbir eğlenceyi kaçırmaması gerektiğini düşünür.

Bu çocuk adam, ciddi bir rahatsızlığın kurbanıdır. Yardımcı olunmazsa, yaşamı yavaş yavaş tatsızlaşacaktır. O ne akıl hastasıdır, ne de toplumda işlevlerini yerine getirmekten acizdir. Ama o çok üzgündür içten içe. Üzüntüsünü, neşenin ve oyuncu bir eğlencenin arkasına saklamak için çok çaba harcar. Hileleri çoğu durumda yarar, en azından birkaç yıllığına. Hiç olgunlaşmaması, sonunda onu seven insanın, sevgilisinin veya eşinin kaçınılmaz son olarak gördüğümüz , şevkini kırar hale gelir.

YAŞLARA GÖRE KENDİNİ NASIL GÖSTERİR
?

Bu sendrom en çok olgun yaşta ortaya çıkmaktadır (sosyal görevleri olduğu andan itibaren). Dan Kiley'e göre, bu sendromun küçüklükte, annenin baskısı ve babanın otoritesizliğinden kaynaklanmaktadır.

12-17 Yaş arasında: Sorumsuzluk, tedirginlik, yalnızlık ve cinsel rol çatışmaları kendini gösterir içinde bulunduğu görevlerden kaçıp yalnız kalır.

18-22 Yaş arasında: Bu yaşlarda ise kendini fazla beğenme, narsizm ve şovenist tavırlar ağır basmaktadır.

23-25 Yaş arasında: Belirsiz ve genel bir doyumsuzluk hali, bu doyumsuzluktan şikayet ederek yardım arayışı içinde olma, mutsuz ve rahatsızlık duygularından dolayı şiddetli bir kriz dönemi görülmektedir.

26-30 Yaş arasında: Büyümüş bir yetişkin rolü

31-45 Yaş arasında: Evlenen, çocuğu ve işi olan Peter Pan sendromlu kişiler bu yaşlarda her şeyi olmasına rağmen yaşamlarını sıkıcı bulmakta, hayatlarını monoton yaşamakta ve ümitsiz bir durum içindedir.

45 Yaş üstü: Yaşı ilerleyen erkekler depresif bir duygu durum içinde olup, ajite davranışlar sergilerler. Gençliğini yeniden geri alma düşüncesinde olup; çocuk olmaya çalışma, bulunduğu hayatı sıkıcı bulmakta ve bu durumdan isyan edip istemediği hayat modundan uzaklaşma çabası içerisindedirler.

Ünlü şarkıcı Michael Jackson'ın da bir Peter Sendromlu olduğu düşünülmektedir.

Ailelerin çocuklarının artık bir yetişkin olduğunu kabullenip, sorumluluk ve görevlerini kendilerini hissettirmesi ve ona göre davranmaları, eşlerin ise anne gibi koruyucu, kollayıcı, her işi kendilerinin yaptığı, sorumlulukları kendi üstüne alarak eşlerine çocuk gibi davranmak yerine bir birey olduğunu hissettirecek şekilde eşlerine davranmaları Peter Pan sendromlu erkeklerin bireyselleşmesi için önemlidir.

BİR VAKA’M
:

Yakın zamanda çift terapisi ‘ni yürüttüğüm bir vakam aklıma geldi. Kadın ilişkilerinde çok yorulmuştu ve boşanma konusunu konuşacak bir avukat buldu. Avukattan ayrılırken kartını aldı ve ilk karşılaştıkları an da kartı kocasına verip, boşanmak istediğini söyledi.

Boşanma tehditi adamı çok şaşırttı. Adam aşırıya kaçıp kendisine bir şans daha vermesi için kadına yalvarıp yakardı. Kadın bu yakarışlarla başa çıkmak için profesyonel bir yardım alma fikrini şart koştu ve böylelikle esas oğlan da değişim sürecine girmiş oldu. Adamın iki aşırılığını da istemiyordu ne kayıtsızlığını ne de suçluluğunu. Değişiklik istiyordu. Bir değişiklik oldu. Adam artık onu dinliyordu ve korkularıyla yüzleşmek için , kendi ilişkisinde yakaladıkları güvenli bağlanma , Peter Pan’ımız için cesaret oldu. Birlikte yeniden sağlıklı bir iletişim kurmalarına yardımcı olacak; yetişkin yetişkine bir ilişki kurup eski ebeveyn çocuk döngülerinden uzaklaştılar.

Şu an için , buraya kadar edindiğiniz bilgiler ışığında atacağınız ilk adım, bu çocuk adamı teşhis etmek. Onun kim olduğunu farkettikten sonra ona yardım etmek için daha fazla şansınız olacak. O sizin oğlunuz, kocanız, amcanız veya kuzeniniz olabilir. Dostunuz, komşunuz ya da iş arkadaşınız da olabilir. Eğer erkekseniz, o siz de olabilirsiniz. Kim olursa olsun, yardımınızı istemediğini düşünür. Yardımınızı istemez çünkü ona gereksinim duyduğunun farkında bile değildir. Yaşamı bomboş, büyük bir mağara olarak görmeye o kadar alışmıştır ki "Umrumda değil" tavrı ona normal gelir.

‘’Asla’’yı ‘’bir gün’’e dönüştürmek için en büyük fırsat eşlerin ve sevgililerin elindedir. Bu nedenle onu anlamaya çalışırken unutmayın: Çocuğu sevin, çünkü o kendini sevmez; erkeğe inanın, çünkü o kendine inanmaz ve hepsinden önemlisi onu dinleyin, çünkü o kendini dinlemez. Bu rahatsızlığın üstesinden gelmesi için ağzıyla kulakları arasındakini, dünyadaki en uzun mesafeyi katetmesi gerekir.

Sevgiyle Kalın
Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Kalan Erkekler ‘’peter Pan Sendromu’’" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Giden mi Kalan mı Terk Eden Mi Psk.Burcu ATATÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk Kalan Erkekler ‘’peter Pan Sendromu’’' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:15
Top