2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Daha Mutlu Bir Yaşam İçin
MAKALE #17380 © Yazan Uzm.Psk.Rumeysa GÜNAY | Yayın Ekim 2016 | 4,190 Okuyucu
Mutluluk hepimizin peşinden koştuğu, hedef olarak gördüğümüz; fakat nasıl elde edileceğini kolay kolay kestiremediğimiz bir duygu durumu. Özellikle depresyonda olan veya depresif semptomlar gösteren bireyler için mutluluk çok uzaklarda görünür. Neyse ki araştırmalar, mutluluk hissetmemizi sağlayan, mutluluk hormonlarının salgılanmasına neden olan durumlar ve aktiviteler üzerine bize yararlı fikirler sunmaktadır. İşte mutluluk üzerine yapılan araştırma sonuçlarına göre 10 mutluluk önerisi;
  • Spor yapmak
Spor yapmak; yürüyüş ve egzersiz gibi düzenli fiziksel aktivitelerde bulunmak, vücudun mutluluk hormonu olan ve ağrı kesici olarak da bilinen endorfin hormonu üretmesini sağlar ve kişinin özgüvenini artırır. Ayrıca düzenli spor yapmanın stresi azalttığı, depresyon ve kaygı hissini uzaklaştırdığı ve uyku düzenine olumlu yönde katkısı olduğu birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır. Bununla ilgili olarak; kendinize ve haftalık programınıza uygun bir aktivite bulabilir ve düzenli olarak bu aktiviteyi yapabilirsiniz. Günlük hayatta da, kısa mesafelere araçla gitmemeyi seçebilir; yine aynı şekilde işe veya okula araç yerine mümkünse yürüyerek veya bisikletle gidebilirsiniz.
  • Birşeyler vermek
İhtiyacı olana yardım eli uzatmak, çevremizdekilere veya yakınlarımıza hediye almak/birşeyler vermek ya da en basit haliyle birine zaman ayırmak, karşımızdakileri mutlu ederken dolayısıyla bizim de mutlu hissetmemize sebep olur. Araştırmalar, kişinin başkasına birşey vermesi sonucu elde ettiği mutluluğun, kendisine birşey alması sonucu hissettiği mutluluktan daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Maddi anlamda birilerine birşeyler vermenin ötesinde; yetenekli olduğunuz veya bilgi sahibi olduğunuz konularda başkaları ile bilgilerinizi paylaşabilir veya bu konularda çevrenizdekilere yardım etmeyi önerebilirsiniz. Bunun dışında, aileniz, yakın arkadaşlarınız veya iş/okul arkadaşlarınıza nasıl olduklarını sorabilir ve onları yargılamadan dinlemeyi deneyebilirsiniz. Değer vermek; hem en basit ve en ucuz , hem de en etkili yöntemdir.
  • Zorluklara karşı dirençli olmak
Başımıza gelen olaylar üzerinde her zaman kontol sahibi olamayabiliriz, fakat başımıza gelen olaylar karşısında vereceğimiz tepkiyi bizler belirleriz. Doğru bir bakış açısı ve alternatif düşünme yöntemleri ile bir olayın bizi kötü yönde etkileme oranını en aza indirebiliriz. Başa çıkamadığınız kötü bir olayla veya durumla karşılaştığınızda, yaşananları yazıya dökme veya arkadaşlar ile paylaşma gibi çıkış yollarına başvurabilirsiniz. Yazmak ve sosyal destek görmek stresle ve kötü duygularla başa çıkmada etkili yöntemlerdendir. Zorluklar karşısında direncinizi artırmak ve kendinizi bu yönde geliştirmek için adımlar atın, etkili başa çıkma yöntemleri ile ilgili olarak tecrübelerinizden veya konuyla ilgili kitaplardan yararlanın.
  • Kabullenmek
Hiç kimse mükemmel değildir. Bir başkası olmaya çalışmak veya olduğundan farklı biri olma arzusu taşımak kendi mutluluğumuzun önüne koyduğumuz en büyük engellerden birisidir. Birşeyler yanlış gittiğinde veya istediğiniz gibi olmadığında kendinize karşı acımasız olmayın, kendimizi eleştirmek veya yanlış yapabileceğimizi ve bunun normal olduğunu kabullenememek hiçbirşeyi iyi yönde değiştirmeyecektir. Neye sahip olmadığınız veya ne yapamadığınıza odaklanmak yerine, nelere sahip olduğunuz ve neler yapabildiğinize odaklanın; bu tür bir bakış açısı daha mutlu olmanıza yardımcı olacaktır.
  • İlişkileri ve iletişimi güçlendirmek
Çevremizdeki insanlar, bize destek verme konusunda önemli bir kaynaktırlar, bu yüzden çevremizdekilerle iletişimimizi ve ilişkimizi güçlendirmeye çalışmalı ve onlara yeterli zamanı ayırmalıyız. İlişkilerinizi güçlendirmek adına, uzun süredir görüşmek isteyip de görüşemediğiniz birine vakit ayırıp görüşmeyi deneyebilirsiniz. Onun dışında günlük hayatta, aileniz veya arkadaşlarınızla yaptığınız konuşmalar sırasında dikkatinizi dağıtan telefon vs gibi araçları kapatmayı veya uzak durmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede teknolojinin gelişimiyle birlikte günümüzde bozulan karşılıklı iletişim, sağlıklı bir hale getirilebilir.
  • Hayatı anlamlandırmak
Hayatını anlamlandırabilen ve hayatın kendisi için ne anlam ifade ettiğini bilen kişilerde daha az düzeyde stres , kaygı ve depresyon görülmektedir. Bu yüzden, hayatınızı anlamlı kıldığını düşündüğünüz aktivitelere, insanlara ve inançlara öncelik verin. Hayatınızı daha anlamlı kılmak için, bir fark yaratacağını düşündüğünüz ve sizin için önemli olan bir konuda gönüllülük esaslı etkinliklere katılabilir, bir ekibin veya grubun parçası olmaya çalışabilirsiniz. İyilik yapmaya veya yardım etmeye yönelik eylemlerinizin karşıdakilerde nasıl farklılık yarattığının farkına varmanız, mutlu olmanızı sağlar.
  • Farkındalık kazanmak
Otomatik düşünceler ve davranışlardan sıyrılıp; bulunulan anın ve kendinin farkına varmak, stresi yenmede etkili bir yöntemdir. Otomatikleşmiş hayatımızda kısa bir süre için de olsa o anda çevremizde ne olduğuna, ne duyduğumuza, gördüğümüze ve ne hissettiğimize odaklanmak; vücudumuzdaki stres düzeyinin azalmasına ve daha iyi hissetmemize yardımcı olur. Bunu her gün yapabileceğiniz bir zaman dilimi belirlemek ve bu zaman dilimini farkındalık kazanmak için ayırmak hayatımızı farklı kılacaktır. Örneğin; genellikle aceleyle veya tv karşısında yediğiniz bir öğünü veya kahve içtiğiniz bir zamanı farkındalık geliştirmek için ayırabilirsiniz.
  • Maddi şeyler yerine deneyim satın almak
Yeni şeyler denemek ve öğrenmek daha canlı hissetmemize, motivasyon kazanmamıza ve duygu durumumuzun iyileşmesine neden olur. Günlük hayatta da okulda veya işte yeni görevler veya roller üstlenerek, ilginizi çeken yeni bir hobi veya aktivite bulmaya çalışarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Paramızı ve birikimlerimizi mutluluğumuz için kullanmak söz konusu olduğunda, genelde yeni bir araba veya ev almanın bizi bir tatilden, bir seyahate çıkmaktan daha fazla mutlu edeceğini düşünürüz. Fakat araştırmalar, maddi şeylerin bizi öngördüğümüzden çok daha az ve kısa süreli mutlu ettiğini, deneyimlerin ve yeni tecrübelerin ise daha kalıcı ve uzun süreli bir mutluluk getirdiğini göstermektedir.
  • Bir hedef belirlemek
Pozitif ve gerçekçi hedefler belirlemek motivasyonun artmasına ve hayatta belirli bir düzen dahilinde hareket etmeye yardımcı olur. Hayatta bir istikamet, bir hedef belirlerken başka birinin bizden beklentileri yönünde değil, kendi istek ve ilgilerimiz yönünde bir hedef belirlemeliyiz. Başka birinin istekleri yönünde hedef koymak gerçekçi olmaktan uzaktır ve üzerimizde motivasyonel bir etkisi olmamaktadır. Belirlenen hedefe varmak dışında, hedefe ulaşma sürecinde yol aldıkça da kendinizi ödüllendirmeyi unutmamalı ve kendinizi takdir etmelisiniz. Böylece hedefinize ulaşmak için motivasyonunuzu canlı tutabilir, kendinizi daha başarılı ve iyi hissedebilirsiniz.
  • Pozitif duygulara sahip olmak
Pozitif duygular stresi azaltır ve yapılan araştırmalara göre beyinde uzun süreli iyi hissetmeyi sağlayan, beyin yapısını koruyan yapılar üzerinde de oldukça etkilidir. Pozitif duyguları canlandırmak için, hayatınızda olmasından memnun olduğunuz ve şükran duyduğunuz şeylere odaklanın ve olayların kötü taraflarına odaklanmaktansa iyi taraflarını düşünmeye çalışın. Herşeyden önemlisi, eğlenmek için kendinize zaman ayırın. Kariyer veya diğer sorumluluklar sebebiyle ötelense de arkadaşlarınız veya sevdiklerinizle vakit geçirmek, birlikte eğlenmek pozitif duygular hissetmenize, stresinizi ve kaygılarınızı yenmenize yardımcı olur. Sadece gülümsemek bile oldukça pozitif hissetmenize neden olur. Zoraki de olsa gülümsemeniz, yüzdeki gülümseme kaslarının çalışmasıyla beyindeki mutluluk üreten ve pozitif duyguların oluşmasını sağlayan hormonların salgılanmasını sağlar.
Yazan
Uzm.Psk.Rumeysa GÜNAY
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Daha Mutlu Bir Yaşam İçin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Rumeysa GÜNAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Rumeysa GÜNAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Rumeysa GÜNAY
Uzman Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Rumeysa GÜNAY'ın Makaleleri
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Ofiste Daha Parlak Bir Yaşam Psk.Sümeyye ARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Daha Mutlu Bir Yaşam İçin' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:09
Top