2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma Öfkesinden Kurtulmak İçin 9 Öneri
MAKALE #17362 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Ekim 2016 | 3,960 Okuyucu
Öfkenin ateşinde yanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz bir noktadır BOŞANMA. Boşanma sürecinde yangın olasılığı çok güçlüdür ve onunla gerektiği gibi ilgilenmeyecek olursak, alevler hem sizi, hem de çocuklarınızı etkileyerek yaşamınızda ilerlemenize engel olur.

Boşanma öfkesi, ilişki sona ermek üzereyken duyulan aşırı hiddet, öç alma ve bizi sarmalayan burukluk duygusudur. Bu, daha önce hiçbir şekilde yaşanmamış özel bir öfkedir. Kendileri de daha önce bir ilişkinin sona ermesini yaşamamışlarsa, evli dostlarınızda bunu anlayamazlar.

Yakın ilişkilerde eşler birbirlerine karşı öfke hissettikleri zaman, bunu çeşitli yollarla ifade edebilmektedir. Bireyler ilişkilerinde öfke hissettiklerinde yıkıcı davranışlara başvurabilmekte,öfkelerini kontrol edebilmekte ya da her ne pahasına olursa olsun öfkelerini bastırıp hiçbir şey olmamış gibi de davranabilmektedir. Bunun sonucu olarak daha da depresif olursunuz. Aralarına kendimi de kattığım bir çok uzman, ifade edilmemiş öfkenin depresyonun önemli bir nedeni olduğu kanısındadır.

Problemlerin ortaya çıkmasını sağlayan şey kırılganlığın olduğu ve tehdidin algılandığı bir ortamda bu ihtiyaçların ve isteklerin nasıl sahneye koyulduğudur.

Duyguları İfade Etmek Ne Kazandırır ?

Evlilikte partnerlerin deneyimledikleri duyguların türü, duyguların ifade edilip edilmediği ya da nasıl ifade edildiği evliliğin devamlılığı ve sonrası için önem taşıyan faktörlerdir. Yardım talebinde bulunan çiftlere, Aile ve Çift Terapisi bağlamında, duygularını nasıl ifade ettikleri ya da nasıl ifade etmeleri gerektiği konusunda müdahalelerde bulunuyor ve kendi duygularına dair farkındalık kazandırmayla ilgili terapötik formülasyonlar geliştiriyoruz. Her ne kadar evlilik ilişkisi bağlamında gelse de, flört ve benzeri tüm yakın ilişkiler, boşanma sonrası ebeveyn rollerinizin sağlıklı ve sürekliliği olan ilişkiler şekline dönüştürme adına duygularımızın sesine kulak vermek , olası çatışmalar, kavgalar ve çıkmazlardan bizleri alıkoyacaktır.

Evliliğiniz süresince öfkenizi dile getirememişseniz, şimdi bunu yapıcı bir biçimde dile getirmeyi nasıl bekleyebilirsiniz ki? Makalemin ilerleyen bölümlerinde, öfkenizle daha etkin bir biçimde başa çıkabilmenizi sağlayacak yollar göstereceğim. Şimdilik sizden istediğim, eski eşinize karşı içinizde birikmiş olan o eski öfkeyi dışa vurmaya konsantre olun.

Öneriler

1-) Bir Dostunuzu Arayın

Öfkenizi dile getirmenin en etkin yöntemlerinden biri, bir dostunuzu arayıp ‘Eski eşime karşı duymakta olduğum bu öfkeyi seninle konuşmalıyım. Bazen saçmaladığımı biliyorum. Bazen aşırı duygusal olduğumun da farkındayım. Hatta söylediğim şeylerin tümünü her zaman duymadığım da bir gerçek. Ama şu anda gerçekten çok öfkeliyim ve bu öfkemi içimden atarken beni dinlemeni istiyorum.’ diyebilmektir. Bu dönemleri atlatmanıza yardımcı olan bir can yoldaşı, öfkeyle basa çıkmanın en güzel araçlarından biridir.

2-) Kültür Fizik Hareketleri Yaparak Enerjinizi Atın

Her tür kültür fizik yararlıdır. Bedensel oyunlar, jogging, ev temizliği, halı dövmek ya da benzeri hareketler son derece yararlıdır. Öfke bir enerji kaynağıdır ve önemli olan bu enerjiyi tüketmektir. Bedensel etkinlikler de bunun iyi bir yoludur.

3-) Spor Topunu ‘Eşinizin Kafası’ Olarak Düşünün


Öfkenizi kültür fizik yoluyla atarken, beraberinde başka teknikler de kullanırsanız daha etkili olursunuz. Örneğin, golf ya da tenis oynarken, topun eski eşinizin kafası olduğu düşünü kurabilirsiniz. Buna ek olarak bir de ses tellerinizi devreye sokup ah çekip, inlerseniz, etkisi daha da fazla olur. Jogging yaparken de, attığınız her adımda, eski eşinizin yüzüne bastığınızı düşünün ve yine arada sırada inleyin.

4-) Duygu Boşaltımı için ‘Küfür Etmek’

Küfür etmek sizi rahatlatıyorsa bu da öfkeli duygularınızdan kurtulmanın etkili bir yolu olabilir. Ses telleriniz içinizdeki kötü duyguların boğazınızdan ve ağzınızdan sözcüğün tam anlamıyla dışarı atılmasını sağlayan bir araçtır.

5- ) Kendinize ‘Ağlama Olanağı’ Tanıyın

Bazı kişiler ise öfkelerini ifade etmenin bir yöntemi olarak göz yaşı dökerler. Ağlamak, duygular olumlu ve dürüst bir biçimde ifade etmenin bir yoludur. Pek çok kişi, özellikle de erkekler ağlamakta güçlük çekerler. Kendinize "ağlama olanağı" tanımalısınız, böylece kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ağlamak, üzüntü ya da öfkeyi ifade etmek için bedenin doğal bir işlevidir

6-) Fanteziler Kurun

Boşanma öfkesi yaşayan çok sayıda kişi, bu duygularını dile getirmek için fantezilerden yararlanır. Danışanlarımdan Fatma, bu konuda iyi bir örnek. Şöyle bir fantezi kurardı. ‘ Seraya gidip, bir torba çim gübresi alırdım. Sonra gece yarısı, eski eşimin evinin önündeki çimlere gübreyle ayıp sözcükler yazardım. Çimlerini yaz boyunca her biçtiğinde bu sözcükleri görürdü!’ Bunların fantezi olduğunu ve asla hayata geçirmememiz gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız! Kendinizi kontrol edemeyen biriyseniz, fantezi kurmanız pek yerinde olmayabilir, çünkü dayanamayıp bunları hayata geçirmeye kalkışırsınız ve bu da hemen her zaman yıkıcı sonuçlar doğurur.

7-) Çığlık Atın

Duygularınızı çığlık atarak dışa vurmayı deneyin. Pek çoğumuz etrafımızda başkaları olduğunda rahatça çığlık atamayız, belki de tek başınıza olabileceğiniz bir yer bulabilirsiniz. Evlilik terapisi sürecinde danışan Suna, bunu yapabilmek için özel bir araziye gidiyormuş arabasıyla. Arabasını park ettikten sonra, bir süre bağırıp, çığlık atıp, öfkesini dışa vuruyormuş. Bunun farkına varan çocukları, annelerinin sinirlerinin gerildiğini hissettiklerinde ‘Annem yine çığlık atma yerine gitmeye hazır bir hale geldi!’ derlermiş.

8-) Mektup yazın

Öfkeyi dışa vurmanın bir başka etkili yolu ise, eski eşinize içinizi dökebileceğiniz bir mektup yazmaktır. Büyük harflerle yazın bu mektubu hatta öfkenizi iyice kusabilmek için pastel boya kalemlerini kullanabilirsiniz. Ancak mektup bittikten sonra postaya vermeyin. Aksine mektubu şöminede yakın. Böylece hem öfkenizi ifade etmiş olur, hem de sembolik olarak bu öfkeyi yakıp yok etmiş olursunuz.

9-) ‘Boş Sandalye’ Tekniğini Kullanın

Etkin bir Gestalt terapi tekniği olan "boş sandalye"yi deneyebilirsiniz. Boş sandalyede oturan hayali kişinin eski eşiniz olduğunu düşünün ve ona içinizi boşaltın. Hayal gücünüz kuvvetliyse, sandalyede yer değiştirip, onun size vereceği olası cevapları bile dile getirebilirsiniz. Sonra kendi sandalyenize geçin ve kendi söylemek istediklerinize devam edin

Gördüğünüz gibi, boşanma öfkenizi açığa vurmanın birçok yolu var. Bu yolların tümü sizin için yararlı olmayabilir. Aslına bakarsanız, bunların büyük bir kısmına karşı direnebilir ve hiçbir şekilde kullanamayabilirsiniz. Ama kendi yaratıcılığınız ölçüsünde öfkenizi dile getirecek yöntemler bulabilirsiniz.

Bu arada, bazı kişiler, öfkelerini korumak istedikleri için bu duygularını dile getirmek istemezler. Öfkeleri onlar için neredeyse bir yoldaş gibidir. Öfkeden arındıkları takdirde, diğer kişiyi cezalandırmak için gerekli araçtan da yoksun kalırlar. Dolayısıyla öfkenize sıkı sıkı sarılmanın ödülünü alırsınız. Kendinize sormanız gereken soru şudur: Nasıl bir insan olmak istiyorsunuz? Öfkeli biri olmak hoşunuza mı gidiyor? Yoksa bu öfkeden kurtulmak mı istersiniz?

Sevgiyle Kalın..

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI
Evlilik Terapisti & Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma Öfkesinden Kurtulmak İçin 9 Öneri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Mutlu Evlilik İçin 50 Öneri! Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşanma Öfkesinden Kurtulmak İçin 9 Öneri' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:50
Top