2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeğin Temel İhtiyacı Güven
MAKALE #17343 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Ekim 2016 | 4,267 Okuyucu
ADB’li psikolog Maslow’un ünlü kuramı “İhtiyaçlar Hiyerarşisi”ne göre bireyin 5 temel ihtiyacı bulunmaktadır. Bunlar en alt basamaktan başlayarak 1- fizyolojik ihtiyaçlar (yeme, içme, uyku, nefes); 2- güvenlik ihtiyacı (kendini, ailesini, sevdiklerini güvende hissetme); 3- sevgi ihtiyacı (arkadaşlık, aile, başkaları ile iletişim kurma); 4- saygı ihtiyacı (kendine ve diğerlerine saygı, başarı) ve 5- kendini gerçekleştirme (kendini tatmin, potansiyelini ortaya çıkarma) olarak sıralanabilir. Bu beş ihtiyacın ilk dördü temel ihtiyaçlar, beşinci ihtiyaç ise üst düzey ihtiyaç olarak tanımlanır. Birey en alt basamaktan başlayarak bu ihtiyaçları doyurmaya yönelik çalışır. Bir alt basamaktaki ihtiyacı karşılamadan bir üst düzey ihtiyaç doyurulamaz, karşılanamaz. En alt basamaktaki ihtiyaç olan fizyolojik ihtiyaçları karşılanan birey güven ihtiyacına doyurmaya yönelecektir. Görüldüğü gibi “GÜVEN” ihtiyacı karşılanamadan, doyurulamadan daha üst basamaktaki ihtiyaçlar doyurulamayacaktır. Bireyin en temel ihtiyaçlarında biri güven ihtiyacıdır.

Bireydeki güven duygusu temelleri bebeklikte hatta anne karnında atılan en temel duygulardan biridir.

Bebeğin doğuştan getirdiği güven duygusu fizyolojik ihtiyaçlarından sonra en temel ihtiyacıdır. Bebeğin dünyasında güven duygusu gerçekten en önemli ve en temel duygudur. Bebek kendini güvende hissedemeden, annesiyle güven ilişkisi kuramadan sağlıklı büyüyemeyecektir. Anne bebek arasında bağ bebek rahme düştüğü anda başlar. Hamilelik dönemi anne adayının bebekle bağ kurduğu ilk dönemdir. 9 ay anne karnında tüm ihtiyaçları karşılanan bebek doğduğunda da bu ihtiyaçların karşılanmasını ve sevilmeyi bekler. Doğumla birlikte bağ artar ve kuvvetlenir. Anne bebeği ile bağ kuramazsa bu bebeğin temel güven duygusunu zedeleyecektir. Bebekler yaradılıştan bağlanmaya ve kendini güvende hissetmeye programlanmış olarak doğar. 0-3 yaş güven duygusunun gelişimi için en kritik dönemdir. Bebekteki temel güven duygusu bireyin tüm yaşamını etkileyecek, yetişkinlik hayatında dahi kurduğu ilişki ve iletişimler bu güven duygusu üzerine inşa edilecektir. Araştırmalar yetişkinlikte yaşanan psikolojik bozuklukların çoğunun sebebini bebeklik döneminde sağlıklı kurulamayan güven ilişkisinden kaynaklandığını göstermektedir.

Bebek güven duygusunu geliştirebilmesi için anneyle sağlıklı bir iletişim ve güvenli bağlanma kurmalıdır. Bu da annenin duyarlılığı ve bebeğini iyi tanımasından geçer. Bebeğinin fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayan, karnını doyuran, altını temizleyen, uyku düzenini sağlayan, onunla göz teması kuran, ten temasına önem veren, bebeğin sevgi ve ilgi ihtiyacını karşılayan anne temel güven duygusunu kurabilmek noktasında başarılı olacaktır. Çünkü tüm bu ihtiyaçları karşılanan bebek annesi tarafından sevildiğini hissettirecek ve dünyanın güvenli bir yer olduğu imajı geliştirebilecektir. Bebeğin sevgi ihtiyacının karşılanması onun kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Sıcak, yakın, içten bir iletişim sayesinde anne bebek arasında güven ilişkisi artacaktır.
Güven duygusu sadece kişilik gelişimi için değil zeka gelişimi için de çok önemlidir. Bebekler bizim gibi iletişim kuramazlar. Konuşamazlar, istediklerini ve ihtiyaçlarını ifade edemezler. Ama bebeklerin bizim gibi iletişim kurmamaları iletişim kurmadıkları anlamına gelmez. Bebekler sağ beyinleri ile iletişime geçerler. Bebeğin sağ beyni ile annenin sağ beyni etkileşim içindedir. Şu asla unutulmamalıdır ki beyin ancak başka bir beyin ile gelişir ve ilerler. Araştırmalar bebeklerin annelerinin göz bebeklerindeki değişimleri gözlemleyerek annenin duygusal durumunu anlayabildiğini ve hissedebildiğini göstermektedir.

Güven duygusunun kurulmasında temel ihtiyaçların karşılanmasının yanında dokunma ihtiyacının karşılanması da önemlidir. Anne bebeğini sık sık kucağına almalı, okşamalı, ten teması kurmalıdır. Emzirirken göz teması kurulması da güven duygusunun gelişimine büyük destek sağlamaktadır.

Şu unutulmamalıdır ki annesi tarafından ihtiyaçları karşılanan ve koşulsuz sevildiğini hisseden bebek güvenli bağlanma kuracaktır. Dünyayı güvenli bir yer olarak algılayabilecek ve kendisinin var olduğunu, sevilmeye değer olduğunu hissedecektir. Yetişkinlikteki tüm ilişkiler de bebekli döneminde kurulan güven duyguna dayandığı için bebeğin dünyasında güven ekmek, su kadar ihtiyaçtır.

Sağlıklı kişilik ve zeka gelişimi için temel güven duygusunun ve güvenli bağlanmanın kurulması şarttır!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeğin Temel İhtiyacı Güven" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► Temel Güven Duygusu Psk.Ayşe Esma VATANSEVER
► Çocukta Temel Güven Duygusu Meral HASANDAYIOĞLU
► İlişkilerde Güven Duygusu - Yeniden Güven Kazanmak Mümkün mü? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Bebeğin Ruhsal Doğumu Psk.Makbule UZUN ÇINAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bebeğin Temel İhtiyacı Güven' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:53
Top