2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler ve Mesleki Rehberlik
MAKALE #1729 © Yazan Pdg.Aykut AKOVA | Yayın Ekim 2008 | 16,093 Okuyucu
İnsan yaşamında farklı aşamalar vardır.Bu aşamalar BEBEKLİK, İLK ÇOCUKLUK, ERGENLİK VE YETİŞKİNLİKTİR.
Bireyler gelişimleri sırasında farklı öğretim basamaklarından geçerler. Bunlar okul öncesi eğitim, ilk öğretim, orta öğretim ve yüksek öğretimdir. Zorunlu olan eğitim tamamlandık tan sonra birey eğitimini devam ettirir.
Burada nasıl bir okula devam edeckerine karar vermek gerekir.Meslek seçimi kişinin yaşamında önemli bir yere sahiptir.Seçilen meslek kişinin ileride yaşamı boyunca devamlı bir işe sahip olup olmamasını, başarılı veya başarısız bir insan olmasını birlikte çalışacağı ve sürekli temas halinde olacağı insanları seçmesini için de yaşayacağı ortamı ne kadar para kazanacağını işinden zevk alıp almayacağını etkiler.
Meslek hayatındaki deneyimleri, bireyi psikolojik yönden etkilediği gibi aynı zaman da zihinsel, duygusal ve kişilik gelişimini etkilemektedir.Seçtiği meslek hayatının büyük bir kısmını geçtiği dış çevreyi oluşturmakla kalmaz, bireyin içinde yaşadığı psikolojik durumu da etkiler.
Bireyin iş hayatın daki deneyimleri üzücü, mutlu edici veya utandırıcı olması kadar bunların bireyi etkileyip etkilemediği kişiliğine uyup uymadığı da önemlidir. İnsanın nasılki büyüyüp gelişmesi için besine ihtiyacı varsa kişiliğinin gelişmesi için karakterinin oluşması için uygun ve sevdiği faaliyetlerde bulunmaya ihtiyacı vardır.
Bu açıklamalardan da anlaşılmaktadır ki meslek seçimi bireyin yaşamı için büyük önem taşımaktadır. Çünkü seçeceği meslek ilerdeki tüm yaşamını olumlu yada olumsuz etkileyecektir. Meslek sadece bir para kazanma aracı olarak görülmemelidir.Çünkü tüm sosyal hayatını, psikolojik durumunu, kişiliğini etkileyecektir kişiler yetenek ilgi ve istekleri doğrultusunda meslek seçerlerse daha mutlu, başarılı, verimli olur.
Meslek seçiminin gelişi güzel yapıldığı hallerde ise birey başarısız olur. Düş kırıklığına uğrar mesleğinde ilerleyemez bazı hallerde meslek değiştirmesi bile imkansız olur, sevmediği, başarılı olamadığı alanda çalışmasını sürdürmek zorunda kalır. Bütün bu nedenler göstermektedir ki, bireyin tüm yaşamanı ve mutluluğunu etkileyen iş veya mesleğin seçimi, bilinçli olunması gereken bir konudur:
Bu konunun çözümünde de birey hem kendi özelliklerine hem de seçeceği mesleğin niteliklerine göz önünde tutmalıdır.Çözümü zor olan bu konuda bireyin yardıma ihtiyacı vardır. Bireye bu yardımı sağlayacak olan mesleğe yöneltme veya mesleki rehberlik adını alan etkinliktir.
MESLEKİ REHBERLİK NE DEMEKTİR?
Mesleki rehberlik bireyi yetenek, ilgi ve istekleri doğrultusunda bir iş veya meslek seçecek şekilde yönlendirilmektir. Eğer söz konusu birey ortaokul veya lise öğrencisi ise onu arzu ettiği mesleğe hazırlayacak eğitim ve öğretim kurumuna yöneltmek; Ona yetenek ve ilgilerini geliştirme olanaklarını tanıtmak, yaratmak ve bunlardan yaralanmasını sağlamaktır.
Eğer birey çalışma hayatına alışmaya hazırlanan bir genç ise, onu beceri ve isteklerine uygun bir uğraşa yöneltmek, bu alanda iş bulmasına yardımcı olmaktır.
İşte bireyin, özelliklerine en uygun mesleği seçmesine yardım etmek iş hayatına atılmasına kolaylaştırmak ve meslek seçimi sırasında karşılaşabileceği güçleri azaltmak için yapılan tüm çalışmalar mesleki rehberlik olarak adlandırılır.
Bireyi tanımak, onun yetenek ve ilgilerine belirlemek, meslekleri tüm özellikleri ile tanımak, bu bilgilerin ışığı altında bireyi kendi özelliklerine uygun bir mesleğe yöneltmek, onu verimli ve başarılı olabileceği meslekleri araştırmak ve bireye bunların arasından seçim yapma fırsatını vermek, mesleki rehberlik hizmetinin kapsamına girer.
Bireyin yerinde seçim yapabilmesi için, kendisini ve meslekleri tanımasını sağlamak mesleki rehberlik hizmetinin başlıca amacıdır.
Günümüzde gelişmiş toplumlarda binlerce insannın işinde başarılı olmadığı yüzbinlerce insanın iş aradığı seçim yapabilecek iş ve meslek sayısının da otuz binin üstünde olduğu düşünülürse meslek seçiminin ne kadar güç bir iş olduğu, mesleğe yöneltmekse meslek seçiminin ne kadar ihtiyacında ne kadar büyük olduğu anlaşılabilir.
Gelişmiş ülkelerde gencin meslek seçimi işin de aile, okul ve çevre yeterli olamadıklarını fark ettiklerinden bu yana bu işi meslek rehberi merkezleri üstlenmiştir.
Gencin özelliklerine uygun bir meslek seçmesi, bu mesleğe hazırlanması ve bu mesleğe girerek orada ilerlemesi için çalışmalar yapan mesleğe yöneltme ekibinin görevleri şöyle sıralanabilir:
  • GENCİ TANIMAK,
  • GENCİN KENDİSİ Nİ TANIMASINA YARDIM ETMEK,
  • MESLEKLERİ VE İŞ PİYASASINI TANIMAK VE TANITMAK,
  • BİREY-MESLEK UYGUNLUĞU NU ARAŞTIRMAK,
  • MESLEK SEÇİMİNDEN SONRA GENCİ İZLEMEK.
Bu görevlerin ayrıntılarına girmeden meslek, ilgi ve yetenek kavramlarını açıklamak gerekir
MESLEK NE DEMEKTİR? MESLEK KAVRAMININ AÇIKLANMASI:
  1. Meslek,belli bir formasyonu gerektiren, amatörülükten uzak, tam günlük bir iştir:
  2. Meslek, sürekli olarak yapılan çalışmadır. İnsan işini sık sık değiştirebilir, ancak mesleğini değiştiremez. Bireyin geçici olarak yaptığı iş meslek sayılmaz.
  3. Yapılan iş meslek ise, bireyde güçlü bir motivasyon (güdülenme) ömür boyu meslekte kalma arzusu bulunur.
  4. Meslek bilgi, beceri ve ustalık gerektirir. Bireyin bilgi, beceri ve ustalık kazanması ancak belli bir eğitim ve öğretimden geçebilmesi için belli bir potansiyele sahip olması gerekir.
  5. Meslek, bireyin yetenek ve ilgileri doğrultusun da seçilmiş bir çalışma alanı olarak ele alındığından bireyin maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamalıdır.
  6. Meslek, belli koşullarda ve belli ilkeler doğrultusunda yapılan iştir. Her mesleğin belli bir evrimi ve belli bir gelişimi vardır. Belli bir devrede, belli bir yerde geçerli olan meslek, farklı bir devrede, farklı bir yerde geçerli olmaya bilir.
  7. Meslek para karşılığı yapılan iştir, ancak para karşılığı yapılan her iş meslek değildir.
  8. Meslek, geçim sağlamak için yapılan iştir.Ancak bireyin geçimini sağlayan her iş meslek değildir.
  9. Meslek sahibi, yaptığı iş hakkında en doğru kararı verebilen ve işle ilgili tüm bilgilere vakıf olan kişidir:
BÜTÜN MESLEKLERİN BU KRİTERLERE SAHİP OLDUKLARI SÖYLENEMEZ.
BU KRİTERLER BİR MESLEK İÇİN GEÇERLİ OLUP, BİR BAŞKA MESLEK İÇİN GEÇERLİ OLMAYABİLİRLER. ANCAK MESLEKLERİN MESLEKLERİN BİR KISMI İÇİN BU KRİTERLERİN BİR ÇOĞU GEÇERLİDİR
Aslın da meslek kavramını tanımlamak zannedildiği kadar kolay değildir, bu nedenle(Claparede 1924), (Bühler ve Meili 1944) gibi uzmanlar meslek kavramı nı tanımlamaktansa, tasvir etmeyi tercih ederler, mesleğin nitelikleri üzerinde dururlar. Mesleğin oluşumu, yapılacak işin niteliği, iş ortamı, çalışma koşulları, yaş-cinsiyet-yetenek gibi meslekte aranan özellikler, mesleğe hazırlanma olayı, mesleğe giriş yöntemleri, çıraklık ve staj süresi, ilerleme ve yükselme şansı, iş olanakları, mesleğin toplumsal saygınlığı, meslek seçme aşamasında olan bireyin seçmek istediği meslekler hakkında bilmesi gereken niteliklerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler ve Mesleki Rehberlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Aykut AKOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Aykut AKOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut AKOVA Fotoğraf
Pdg.Aykut AKOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Aykut AKOVA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler ve Mesleki Rehberlik' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umut Un Kahramanı Merhaba Ağustos 2013
◊ Eşcinsellik Nedir? Temmuz 2013
◊ Evlilikte Cinsel Sorunlar Temmuz 2013
◊ Cinsel Sorunlar ve Terapi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:56
Top