2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İlişkide Acı : Disparoni
MAKALE #17261 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Ekim 2016 | 4,367 Okuyucu
Cinsel ilişkiye girmek harika duygular verse de, bazı insanlar ilişki esnasında acı çeker. Acılı ilişki, diğer adıyla disparoni, kendini farklı şekillerde gösterir. Yanma duygusu, sürekli devam eden şiddetli yanma türü bir acı ya da ani sancı olabilir. Dışarıda, vajina ya da penisin içinde, kasık ya da karın bölgesinde olabilir.

Cinsel ilişkide ağrı duyma. Erkekte ya da kadında cinsel ilişkiye, tekrarlayıcı bir biçimde ya da sürekli olarak eşlik eden genital ağrının olması şeklindedir. Kadınlarda cinsel organlara yönelik cerrahi girişimlerden sonra %30 oranında ağrı bozukluğu gelişmekte ve bu şikayetle kliniğe başvuran kadınların %40'nda üreme organlarına ait tıbbi problem saptanmaktadır. Partnerle ilişkide uyumsuzluk da, psikolojik kökenli ağrı bozukluğuna neden olabilmektedir.

Ağrı bozukluğu ile kliniğe başvuran kadınların yarısında, vajinismusa rastlanmaktadır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarla, başka bir hastalıkla ya da fiziksel bir sorunla bağlantılı olabilir. Acının yaygın nedenlerinden bazıları...

- Ön sevişme yapılmamasından, hormonal sebeplerden (özellikle de menopoz sonrası) ya da ilaçların yan etkisinden kaynaklanabilen, seksten önce yetersiz ıslanma.
- Vajina girişindeki, vulvadaki, klitoristeki ,erbezi kesesindeki isilikler, mantar enfeksiyonları veya iltihaplar
- Epizyotomi izi, yırtılmamışkızlık zarı, gerilmiş ama tamamen yırtılmamışkızlık zarı gibi vajina girişindeki bozukluklar.
- Çoğunlukla menopoz ya da östrojen eksikliğinden kaynaklanan, vajinal duvarlarda incelme ya da vajinal kuruluk.
- Köpük, jel veya prezervatif yağları gibi doğum kontrol yöntemlerinde bulunan kimyasallardan ya da antiseptik su kullanımından kaynaklanan tahriş.
- Antihistamin ve sakinleştirici gibi bazı ilaçlar
- Cinsel yolla bulaşan hastalık, enfeksiyon, ur gibi bozukluklar veya dış cinsel organlar ya da iç üreme organlarında anormallikler.

Koitus Doyum için Yeterli Mi ?


Klinik tecrübelerimize göre cinsel fonksiyon, cinsel ilişki doyumunda payı olan unsurlardan sadece biridir; çoğu kadın partnerlerini memnun etmek ve ilişkilerinin devamını sağlamak için acılarına rağmen cinsel ilişkide bulunmayı sürdürür. Fakat cinsellik acı veren bir şey olmamalıdır, bu yüzden zorlamaya çalışmayın. Eğer acıyla yaşamaya çalışırsanız, zihniniz cinselliği acı ile özdeşleştirebilir ve bu durum da kaygıya ve belli bir ölçüde bastırılmış cinsel arzular ya da cinsel tiksinme bozukluğuna yol açabilir.

Bazı çiftler de penetrasyon içermeyen aktivitelerde bulunarak daha az sıklıkta penetrasyon yaşanmasına adapte olurlar. Çiftin ilişkisinin geçmişi ve kapsamı da disparoninin ilişkinin niteliğini nasıl etkilediğini belirler. Mesela, 6 aydır erkek arkadaşıyla birlikte yaşayan 22 yaşındaki bir üniversite öğrencisine kıyasla, 35 yıldır evli olan 60 yaşındaki bir kadının ilişkide yaşadığı doyum yakın zamanda başlayan disparoniden daha az etkilenebilir.

Bu tür çift dinamikleri vajinismuslu kadınlarda sık görülür. Çoğu ancak hamile kalmak istediğinde cinsel terapiye gelir. Tam bir penetrasyon olmasa ya da haz alınmasa da, hamile kaldıklarında genellikle terapiyi bırakırlar. Kadının ya da çiftin bakış açısına göre, örtülü hedef ‘’hamile kalmak’’ olduğu için buna ulaşınca terapiyi bırakma eğiliminde olurlar. Tecrübelerime göre, çift için asıl hedef tatminkar bir cinsel ilişki olmadığı müddetçe, ağrılı cinsel ilişki bir çözüme kavuşmamaktadır.

Disparoni ve vajinismuslu kadınların yer aldığı araştırmalarda, partner ilişkisinde soruna dair kesin sonuçlar olmamasına rağmen, yine de ağrının artmasında ve cinsel fonksiyonun kötüleşmesinde ilişkisel faktörlerin bir rolü olduğuna rastlıyoruz. Bu tür durumlarda Evlilik terapisti tercih edilmelidir. Evliliğe dair sorun çözüldükten sonra disparoniye yönelmek daha mantıklıdır.

Ağrı Beklentisi Kaygıya Yol Açar

Eğer bir birey, dokunulduğunda ya da kullanıldığında tatsız bir acı oluşturan ağrılı, şiş bir parmağa sahipse, ne yapacaktır ? Tabii ki parmağını, kimi uyarıcılardan uzak tutacaktır. Tam da bu şekilde kişi de; cinsel aktiviteden önce, aktivite sırasında ya da sonrasında nahoş bir durum ya da acı ortaya çıkıyorsa. Bireylerin savunma mekanizması, koitus stresinden kaçınmaya yönelik olacak ya da nahoş ağrı ya da acıyı önlemek adına eylemle mücadele edecektir.

Temel olarak, rahatsızlık ya da ağrı duyusuyla ilgili bir dokuyu aktive eden bir uyarıcı var olmak durumundadır. Uyarıcı gerçek ya da hayal ürünü olabilir. Aynı ya da benzer uyarıcının tekrarı ile ağrının nüksedeceği korkusu olası ağrıya dair bir refleks korkusu oluşturabilir. Alternatif olarak, tek başına rahatsızlık ya da ağrı korkusu, herhangi bir fiziksel zararın bulunmadığı durumda gerçek ya da görünüşteki rahatsızlığa neden olmak için yeterli olabilir.

Böyle bir durumda, anksiyete hazzın yerine geçer, böylece her iki partner için haz verici olan cinsel ilişki konseptinin yerini alır ya da onu azaltır. Olası ‘’savaş-kaç tepkisi’’, cinsel eylemde tam ve keyifli paylaşımın yerine geçer.

Öneriler..

Ağrılı ilişki, genellikle ıslanma eksikliğinin veya vajina kaslarının penetrasyonu imkansız ya da acı verici bir hale getirecek şekilde istem dışı kasılmalarının (ikinci durum vajinismus olarak adlandırılır) bir belirtisidir. Dolayısıyla, eğer cinsel ilişki size acı veriyorsa;

- Öncelikle pelvik ağrıları konusunda uzmanlaşmış yetkili bir jinekolog tarafından fiziksel bir muayeneden geçin. Çünkü doğru teşhis önemlidir.

- Eğer fiziksel muayenenizin sonucunda her şey normal ise, duyduğunuz acıyı azaltmak veya yok etmek için önünüzde bir takım seçenekler vardır. Uzatılmış bir ön sevişme gibi, cinsel ilişki öncesinde oral uyarım da yardımcı olabilir.

- Eğer hala kuruysanız, K-Y Jelly veya Astroglide gibi suda çözülebilir kayganlaştırıcılar çok güvenli ve etkili sayılabilirler. Bunları, genellikle ön sevişmenin bir parçası olarak uyarıcı biçimlerde de uygulayabilirsiniz.

- Ayrıca eğer bir süredir cinsel ilişkiye girmediyseniz, ağrılı ilişki yaşayabilirsiniz. Daha yavaş ve kademeli bir penetrasyon genellikle işe yarayabilir.

- Eğer vajina kaslarınız istem dışı kasılıyorsa, vajinayı uyarmak için parmağınızı veya partnerinizin parmağını vajinanıza sokmak ve penetrasyon öncesinde vajinanın genleşmesine yardımcı olmak, acıyı azaltabilir.

- Kimi zaman cinsel ilişkiden uzak durmak ve ön sevişme için ilave bir şeyler yapmak, vajina kaslarının gevşemesine yardımcı olarak vajinaya tepki vermesi için ilave zaman tanınmasını sağlar.

Bir jinekolog, seks ve üreme sistemi konularında uzman olduğu için, size en iyi teşhisi koyabilir. Ancak sorunun nedenini bulamadığı takdirde, doktorunuz sizi başka alanların uzmanlarına da yönlendirebilir. Bazen seks korkusuna dayalı psikolojik bir sorun söz konusu olabilir. O zaman cinsel terapist önemli bir seçenek haline gelir. Eğer bulunduğunuz şehirde bir cinsel terapist yoksa psikodinamik yönelimli bir terapistle de sorununuza yönelik çalışabilirsiniz.

Sevgiyle Kalın..

Uzm.Psk.Dan. Eyüp SARI
Cinsel Terapist & Evlilik Terapisti


Kaynakça:
- The Complete Idıot’s Guide
- Vajina kılavuzu Dr. Carol Livoti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İlişkide Acı : Disparoni" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Ağrılı Cinsel İlişki - Disparoni Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
► İlişkide Kim Dur Diyecek? Psk.Ceren TATAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsel İlişkide Acı : Disparoni' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:12
Top